Asus @ gamescom

Asus is al decennia bekend als die moederbord-fabrikant, maar al een tijd doen ze mee met gaming-hardware onder de noemer ROG, Republic of Gamers. Op gamescom mochten we de nieuwste modellen en devices zien.

Nvidia RTX
Natuurlijk zijn er de nieuwe videokaarten gebaseerd op Nvidia’s RTX 2080 en 2080 Ti. Er is een ROG Strix, Asus Dual en Asus Turbo versie. Waar Asus vooral de focus op heeft gelegd is de koeling van de chipsets, deze moest zo stil en efficiënt mogelijk zijn. Nu is er een probleem tijdens een beurs als gamescom en alleen afspraken op de publieke beursvloer: er is overal takkeherrie. Dus of het ze gelukt is hopen we later te kunnen zien en horen in een wat stillere ruimte.

Asus - ROG Strix RTX 2080 OC (Foto: Asus)

Gaming laptops
ROG heeft daarnaast nog vier gaming laptops aangekondigd en getoond. De Zephyrus S is nog platter dan de al bestaande Zehyrus M, en bevat een Intel Core i7-8750H CPU. Je kunt de laptop laten uitvoeren tot en met een GeForce GTX 1070. De Strix SCAR II is een laptop met een 17.3 inch scherm dat met 144Hz het beeld ververst en een reactietijd van 3ms heeft. Dan zijn er nog de Asus TUF Gaming FX505 en FX705, respectievelijk een 15- en 17 inch met IPS-level displays.

ROG Phone
Allemaal erg leuk speelgoed, maar mijn oog viel vooral op de ROG Phone. Dit is een gaming smartphone waarop je een daadwerkelijke actieve koeler kunt klikken om het beestje koel te houden als je de zwaardere games draait. Het mobieltje is 6 inch groot het bevat een octa-core Qualcomm Snapdragon op 2,96 Ghz en een Qualcomm Adreno 630 GPU speciaal voor de graphics. Die worden in mogelijk HDR getoond op een AMOLED display met een refreshrate van 90Hz en 1ms reactietijd. De ROG Phone heeft zelf al drie USB-C poorten, een onderaan en twee aan de zijkanten. Het opladen van het apparaat gaat ook snel. Je hebt weer 60% aan batterijduur in een half uur, het is weer richting 85% in een uur. Heb je niet genoeg aan de smartphone zelf, dan zijn er allerlei accessoires.

Asus -  ROG Phone (Foto: Asus)

De GameVice controller maakt het een soort Nintendo Switch, met aan elke kant van het scherm analoge sticks en enkele knoppen. Asus lijkt wel meer bij Nintendo te hebben gekeken. Dat is te zien bij de TwinView Dock accessoire. Hier klik je de ROG Phone in landscape mode in. Et voilà, je hebt een soort 3DS. De dock heeft namelijk een tweede touchscreen ingebouwd. Daarnaast krijg je naast de al aanwezige batterij van 4000mAh nog eens extra 6000mHa erbij door een batterij in de dock. Ben je wel klaar met al dat mobiele gedoe dan is er de Mobile Desktop Dock. Dat accessoire zorgt ervoor dat je de ROG Phone kunt gebruiken als een desktop, met allerlei extra aansluitingen voor HDMI met ondersteuning voor een 4K scherm, tot aan een 5.1 set aan speakers, gigabit ethernet en een paar USB-apparaten zoals een toetsenbord en muis.

Asus Twinview Dock (Foto: Asus)

De ROG Phone is een apart idee. Het zou ook allemaal kunnen werken als er een brede ondersteuning komt voor bijvoorbeeld dat tweede scherm als je de TwinView Dock gebruikt. Je kunt in ieder geval aardig wat geld kwijt zijn aan het apparaat, want met alle accessoires wordt de prijs gegokt op 1500 euro. Dan heb je geen PlayStation 4 of pc-killer maar wel een erg uitbreidbaar hybride handheld. En oh ja, je kunt er ook mee bellen.

Voor gamers
Asus is in ieder geval nog lang niet van plan te stoppen met gaming devices. Op gamescom konden ze een heel scala aan apparaten zien die binnenkort in de winkel liggen. Van gaming phone, gaming laptops tot vergaande ondersteuning voor hun Aura-techniek in moederborden, muizen en toetsenborden. Daarmee kun je een LED-lichtshowtje van je gameset maken. Ze gaan zelf hun eigen voeding uitbrengen, ook met Aura-ondersteuning. Alleen de prijskaartjes voor al dat moois.

Asus - ROG Rampage VI Extreme (Foto: Asus)