Spyro Reignited Triology

20 jaar na dato maakt de Spyro-triologie een comeback voor moderne consoles. Na de remakes van Crash Bandicoot door Vicarious Games was Spyro een gewilde kandidaat en dit najaar kunnen we de avonturen van de paarse draak weer opnieuw gaan beleven in een nieuw grafisch jasje. Puddington ging langs bij de stand op Gamescom en speelde zelf ook de Reignited Triology.

Spyro

Op Gamescom kon ik drie levels doorspelen: Stone Hill, Idol Springs en Sunny Villa uit respectievelijk het eerste, tweede en derde deel van de game. En Viscerious games schijnt heel goed door te hebben dat het niet draait om extra toeters en bellen bij een remaster, maar dat mensen gewoon een nieuw jasje willen hebben met Spyro. En de game is zo opgepoetst dat je hem bijna niet herkent: de artstijl is nog bonter dan het origineel, en de animaties zien en prachtig uit op 60 frames per seconde. De leuke kleine details – de effecten van verkoold gras en bomen – maken het helemaal af. Als je de games naast elkaar legt zie je pas met welke sprongen de game vooruit is gegaan: de draken die je redt in Idol Springs hebben nu veel meer persoonlijkheid door de extra acessoires die ze bij zich hebben en de levels zijn aangekleed met extra assets.

Verder is het Spyro zoals het exact twintig jaar geleden was: in de eerste game moet je weer alle draken redden uit de klauwen van Gnasty Gnorc, daarna vecht je in Avalar tegen Ripto en in Year of the Dragon moet je weer alle drakeneieren zien te vinden nadat de Sorceress deze verspreid heeft over meerdere werelden. Tom Kenny (onder andere de stem van Spongebob Squarepants) keer terug als Spyro, en Gregg Berger neemt weer de stemmen van Hunter the Cheetah en Ripto voor zijn rekening.

Hoewel de grafische makeover het meest in het oog springt bij de Reignited Triology, zijn er ook een aantakl kleine aanpassingen onder de motorkap: de game wordt nu automatisch opgeslagen (geen geode meer met memory cards!), en waar je eerst de camera nog moest besturen met de zijknoppen op het origineel kun je dit nu doen met de analog-stick, zoals we gewend zijn van de games van vandaag.

Ondanks dat het een indrukwekkend nieuw grafisch jasje heeft gekregen is het wel duidelijk dat de game sterk gaat leunen op nostalgie. Alle vijanden en items zitten nog precies op dezelfde plek, en games zijn zodanig complex geworden dat Spyro te simpel kan zijn voor huidige standaarden. Dat gezegd hebbende, als je je jeugd nog een keer wilt herbeleven en lekker op avontuur wil gaan in een prachtige kleurrijke wereld, dan leent Spyro: the Reignited Triology zich daar uitstekend voor.

Spyro: the Reignited Triology komt 13 november uit voor PlayStation 4 en Xbox One.