Total War: Three Kingdoms

Na twee Warhammer-games keert Total War terug naar zijn historische roots, en deze keer is het strijdveld het China van de tweede eeuw na Christus. Dit wordt de periode van de drie koninkrijken genoemd, waarin de tyrant Dong Zhuo de dienst uitmaakt in China. Zijn macht wordt bedreigd door drie broers: Cao Cao, Lui Bei, en Sun Jian. Puddington speelde op Gamescom de Ambush van Sun Ren, waarbij de ochter van Sun Jian in een hinderlaag wordt gelokt in het holst van de nacht.

TW1

Dat de hinderlaag midden op de nacht plaatsvindt is geen toeval: in Three Kingdoms heeft Total War voor het eerst een dag- en nachtcyclus, en dat heeft het gave effect dat de brandende pijlen die door de lucht zoeven het bos spectaculair verlichten, zeker als ze er in slagen om een boom in de hens te zetten. Nieuw bij de ambushes is dat je er voor kan kiezen om te vechten of te vluchten: de map heeft een vluchtpunt waar je zoveel mogelijk units naar toe kan bewegen als het je te heet onder de voeten wordt.

Sun Ren en Sun Jian nemen allebei deel aan het gevecht, respectievelijk als vanguard en als commander. Sun Ren is zelf ook niet vies van vechten en met haar speciale ability Heartseeker kan ze een krachtige pijl afvuren, waarmee ze de vijandige generaal flink verzwakt voordat ze hem een op een uitdaagt tot een duel. Sun Jian is een commander en doet het juist beter in grote groepen: zijn abilities zijn er vooral op gericht om de troepen te versterken met onder andere 100 procent bescherming tegen archers. Door het nieuwe Guanxi systeem hebben Sun Ren en Sun Jian een sterke band met elkaar, waardoor ze elkaar flink afkatten tijdens het gevecht. De gesprekken die ze hebben tijdens het vechten geeft de hele game een nieuwe persoonlijke dimensie. Mocht een van de twee sneuvelen in de strijd, dan gaat de andere door het lint en zal hij of zij proberen zoveel mogelijk vijanden neer te maaien.

TW2

Verder bevat Three Kingdoms weer geliefde features van andere Total War-games, zoals de formations en een grote focus op personen zoals we al eerder zagen met de Warhammer-games. Unieke units zoals de Azure Dragon Archers (boogschutters die ook in melee hun mannetje kunnen staan) kunnen bovendien gebruik maken van formations die alleen voor hen beschikbaar zijn, zoals de hollow square formation waarin ze zichzelf beschermen tegen een aanval van calvarie.

Hoewel zichzelf op de borst klopt wanneer het gaat over historische precisie in hun games, zijn ze bereid om daar vanaf te wijken met Three Kingdoms. Over het tijdperk van de drie koninkrijken is namelijk al veel geschreven, waarvan het werk Roman van de Drie Koninkrijken door de Schrijver Luo Guanzhong het bekendste is. Spelers krijgen dan ook de keus om de “ romanticized mode”  te spelen, waar de krijgsheren in het verhaal superkrachten krijgen, en een modus die zoveel mogelijk overeenkomt met de echte geschiedenis, waarin de generaals ook sterfelijk zijn en met niet meer dan twee tegelijk op het slagveld mogen zijn.

Total War: Three Kingdoms komt in de lente van 2019 uit voor pc.