Beyond Blue

Programma's als Blue Planet van BBC kan ik blijven kijken. Het scheelt een duikvakantie en een bezoek aan een decompressiekamer als ik geluk heb, want zij gaan veeeeel dieper dan ik mag met mijn PADI-brevet. In 2019 komt er nog een optie bij, want dan komt Beyond Blue uit. De game wordt uitgegeven door E-Line, bekend van Never Alone, een spel waarin een klein eskimo-meisje op avontuur gaat om haar dorp te redden. E-Line wordt dit keer geholpen door niemand minder dan de BBC.

Onze oceanen zitten diep in de problemen. Zaken als de klimaatverandering, afval en overbevissing veroorzaken enorme schade aan het onderwaterleven. Beyond Blue wil ons er van bewust maken door ons de leiding over een onderzoeksteam te geven. De bedoeling is om nieuwe inzichten in de problemen te krijgen door technologie te ontwikkelen, te upgraden en die apparatuur in te zetten om informatie te verzamelen en te leren wat de gevolgen zijn door de genoemde problemen.

Beyond Blue (Foto: E-Line)

In Beyond Blue speel je als de leider Mirai en je kunt zelf ook duiken in de oceaan. Of je zet drones in waarmee je in first-person-view de oceaan verkent. Hoe en waar je gaat onderzoeken is geheel aan jou, jij hebt de leiding. Het onderzoek heeft een tijdslimiet, dus je moet zo efficiënt mogelijk te werk gaan. Hier komen de upgrades van apparatuur om de hoek kijken. Zo kunnen betere microfoons helpen bij het bepalen van de positie en snelheid van bepaalde dieren. Het ontwikkelen van drones helpt je met accuratere en interessantere waarnemingen. Die upgrades krijg je mondjesmaat tijdens het verhaal, wanneer je deze nodig gaat hebben. Er zijn dus geen upgrades te koop.

Eerder hadden we de onderwatergame Abzu. Dat spel was meer een avontuurlijke fantasierijke duikavontuur. Beyond Blue focust zich meer op een verhaal en het verkennen van de oceaan zoals we die kennen. Een deel van de technologie die in de game te gebruiken is op dit moment nog niet te koop, maar E-Line geeft aan dat het wel allemaal gebaseerd is op hardware die momenteel wordt ontwikkeld of besproken. Zo mogen een duikpak verwachten dat bijvoorbeeld kompas-informatie via AR kan visualiseren. Drones zullen in de nabije toekomst zelflerend zijn. Daardoor gaan ze zelf beter beelden herkennen om dieren te vinden. Om dit allemaal te implementeren heeft het ontwikkelteam gesproken met de BBC en onderzoekers. De ontwikkelaars hebben gevraagd wat zij zouden doen als ze over tien tot vijftien jaar zo'n onderzoek met geavanceerdere technologie mochten doen.

Beyond Blue (Foto: E-Line)

We kregen wat gameplay voorgeschoteld. Mirai begint aan een duik om een niet functionerende sensor te controleren. Dat bleek een eitje, maar dan ziet de controlekamer dat er een tracker die op een walvis zit niet meer beweegt. Dus duiken we nog even verder, in de hoop dat we er geen dode walvis vinden. De tracker ligt er inderdaad op de grond, maar geen walvis te bekennen. Wel is er een octopus die natuurlijk met inkt en al wegvlucht. Op de terugweg komen we nog een bijzondere gebeurtenis tegen: een school potvissen die verticaal hangend richting het oppervlakte gaan. Ze zijn te ver weg om te onderzoeken, dus Mirai moet terug om een drone te halen. Helaas stopt hier de demo.

Beyond Blue biedt net zoals de vorige titel Never Alone een mix van educatie en entertainment. Naast het rondzwemmen in de oceaan zijn er ook filmpjes van Blue Planet II te zien, inclusief nooit uitgegeven opnames. In deze video's zie je dan de interviews met oceaanonderzoekers die spreken over de nabije toekomst van oceaan-onderzoeken. Dus naast je opdracht om binnen een bepaalde tijd een onderzoek af te ronden zijn er ook leermomenten om meer te weten te komen over de oceanen. Beyond Blue verschijnt begin 2019 op PlayStation 4, Xbox One en pc.