Fist of the North Star: Lost Paradise

Roses are red, violets are blue, omae wa mou shindeiru! Voor mensen die internet memes mijden: deze komt door Fist of the North Star, een Japanse anime die dit jaar zijn 35ste verjaardag viert. De originele serie is al afgelopen, maar er zijn spin-offs met en zonder Kenshiro in de hoofdrol. En zoals gebruikelijk zijn er van deze Japanse franchise ook meerdere games uitgekomen. De bekendste zijn de twee delen van Fist of the North Star: Ken's Rage. Die games waren niet zo goed, eerder saai en compleet niet uitdagend. Nu is het de beurt aan SEGA en het ontwikkelteam achter de Yakuza-reeks om een poging te wagen met Fist of the North Star: Lost Paradise.

De Yakuza-ontwikkelaars wilden eens wat anders dan een virtueel Tokio zoals in hun vele Yakuza-games. In Fist of the North Star: Lost Paradise zie je geen neonlichten in drukke winkelstraten, maar een post-apocalyptische wereld. De oceanen zijn opgedroogd en water is een schaars goed. Kenshiro, een beoefenaar van de martial art Hokuto Shinken, is verslagen door Shin. Alsof dat niet genoeg was heeft hij ook de verloofde van Kenshiro ontvoerd. Tja, wat doe je dan? Er achteraan! Kenshiro trekt door woestijnen en andere barre omstandigheden. Hij hoort geruchten over de stad Eden, waar een vrouw gespot is met de naam Yuria. Je mag raden wat hij daarna in zijn Google Maps heeft opgezocht.

Fist of the North Star: Lost Paradise - Honkbal (Foto: Sega)

Het zal je niet verbazen dat er heel veel Yakuza-invloeden te vinden zijn in Fist of the North Star: Lost Paradise. Zo ben ik in een stadje vol rauwdouwers. Ik loop net uit mijn slaapplaats en ja hoor, een groepje bendeleden moet mij hebben. Net zoals in Yakuza-games lopen deze rond in de stad. Versla je ze, dan krijg je ervaringspunten. Maar ze zijn nooit compleet weg, op een gegeven moment lopen er vanzelf weer een paar bendeleden in de straten rond. Het vechten is in de basis hetzelfde als Yakuza-games, maar veel gewelddadiger. Je krijgt tijdens het vechten knoppen te zien die je op tijd moet indrukken. Lukt dat dan gaat Kenshiro los met Hokuto Shinken-krachten.

Grappig is dat bijvoorbeeld de Hundred Fist Rush getriggerd wordt met wel twintig dezelfde knoppen op het scherm. Zoals in de serie zegt Kenshiro zijn favoriete omae wa mou-zin en zie je daarna het hoofd van diegene ontploffen. Gore genoeg dus. Sterker nog, voor de Westerse versie is er een optie gekomen om deze wat terug te schroeven, mocht je het allemaal wat te veel vinden. Iets dat opvalt tijdens de random gevechten op straat is dat deze veel lastiger zijn dan in Yakuza-games. Je hebt superkrachten, maar de vijanden en vooral de opvallend stevige 'brutes' zijn sterk. Ik speelde op 'normal', maar zag toch al een paar laadschermen om het weer opnieuw te proberen.

Fist of the North Star: Lost Paradise - Hundred Fist Rush (Foto: Sega)Fist of the North Star: Lost Paradise - Nani? (Foto: Sega)

Zeg je Yakuza, dan denk ik meteen aan de vele minigames die er in Tokio te vinden zijn. Fist of the North Star: Lost Paradise is daarin ook goed voorzien. Er is een arcade. Dit keer moet je er wel wat voor doen: er liggen oude games in de wasteland verstopt die je eerst moet vinden voordat je het kunt spelen. De standaard casino met roulette en blackjack is er ook, maar toffer is de minigame waarin Kenshiro met een enorme houten pilaar vijandelijke motorrijders wegslaat, alsof het een honkbal-minigame is. Het kan nog raarder: Kenshiro als bartender. Je moet je controller schudden zoals aangegeven op het scherm om cocktails te serveren aan de klanten. Typische Yakuza-minigames, maar dan raarder. Niet alles is compleet gestoord, want er is ook een colosseum waarin je jouw krachten mag laten zien tegen vele vijanden.

Fist of the North Star: Lost Paradise - Bartending (Foto: Sega)

Jammer is dat Fist of the North Star: Lost Paradise de nieuwe Dragon Engine van Yakuza 6 niet gebruikt. Hierdoor ziet het er toch wat minder uit dan die titel. Volgens SEGA is dat omdat het team dat hieraan gewerkt heeft relatief nieuw is en dus nog geen ervaring heeft met die engine. Ik zou dan denken: een mooie tijd om daar dan ervaring mee op te doen, dus had die deadline verschoven. De game heeft dit keer wel de optie voor Japanse of Engelse stemmen, dat is voor het eerst dat de Yakuza-makers dit in een game van hen doen.

Fist of the North Star: Lost Paradise is qua opzet erg gelijk aan de Yakuza-games. Random gevechten op straat, bizarre minigames, en dat omhuld met Kenshiro's vechttechnieken. De gevechten zijn wel een stuk lastiger, maar gelukkig kun je je upgraden zodat je nog meer Hokuto Shinken tot je beschikking hebt, of gewoon een grotere levensmeter is ook nooit weg. Het halfuurtje dat ik kon spelen was tof, maar ik vraag me wel af of het lang leuk blijft zonder een sleur te worden. De tijd zal het leren want Fist of the North Star: Lost Paradise komt 2 oktober uit op PlayStation 4.