Sonic Forces

Tijdens het uitje naar Toverland kon ik Sonic Forces niet alleen in de achtbaan, maar ook op verschillende consoles uitproberen. Dat laat ik mij natuurlijk geen twee keer zeggen. Het was voor mij mijn eerste kennismaking met Sonic the Hedgehog en het ging net even wat sneller dan ik reeds had ingecalculeerd.

Knoppen
Voor oudgedienden is Sonic Forces ongetwijfeld een feest van herkenning. In de openingsscene komen er allemaal personages voorbij, die niet worden geïntroduceerd. Naarmate je de game speelt, worden een aantal knoppen wel verteld. Helaas niet allemaal en er is geen mogelijkheid om even te spieken wat de knoppeninstellingen zijn. Je kan de knoppen dus ook niet wijzigen.

Verhaal
De wereld is bijna helemaal overgenomen door Doctor Eggman en schurken, zoals Shadow the Hedgehog, Chaos en Metal Sonic. Hij heeft ook meteen in de openingsscene Sonic gevangen genomen. Sonic’s vrienden vechten terug met hun rebellenbeweging genaamd ‘The Uprising’. Daar zit ook een nieuwkomer bij en dat ben jij. Je kan je eigen avatar aanmaken, waarbij je erg veel kunt aanpassen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen welk ras je bent, zoals een vogel, een kat of (net als Sonic zelf) een stekelegel. Ieder ras heeft een eigen passieve vaardigheid. Een vogel heeft bijvoorbeeld een dubbele sprong, een wolf verzamelt meer ringen op een grotere afstand en ga zo maar door. Na het tweaken van je alter-ego ga je aan de slag. Sonic Forces laat je platformen op hoge snelheid door veel verschillende soorten levels. Het meest opmerkelijke is, dat je levels hebt in derde persoon, maar ook in 2D. Behalve met je avatar, speel je de levels ook met Sonic en met een Sonic uit een andere dimensie. Ieder personage heeft uiteraard zijn of haar eigen speciale moves. Je hebt ook de beschikking over wapens genaamd Wispons. Mijn avatar had een vlammenwerper, maar gedurende het spel kun je steeds meer Wispons, zoals zwepen, vrijspelen. Afwisseling genoeg dus!

Kleding
Als je een level hebt uitgespeeld, dan krijg je een score. Op basis van die score ontvang je punten, medailles maar ook loot. De loot kan bestaan uit kledingstukken, wapens en gadgets. Deze kan je jouw avatar meteen aantrekken. Sterker nog, je kan het uiterlijk van je avatar ook gewoon wijzigen, door hem of haar een ander hoofd te geven of zo. De kleding is een leuke bonus. Met een gewone score speel je al gauw drie dingen vrij, die maf genoeg zijn om meteen te willen dragen.  

Missies
Er zijn ook verschillende missies die je kunt doen voor leuke bonussen. Daarbij zijn er ook dagelijkse missies (daily missions) om meer variatie te bieden. De missies kunnen bijvoorbeeld zijn dat je een bepaald kledingstuk moet aantrekken of een hoge score in een level moet behalen.

Rental Avatar
Eén optie in het menu konden we helaas niet gebruiken en dat was Rental Avatar. Hierbij huur je een avatar van iemand anders om een level mee te spelen. Tijdens het spelen kun je steeds wisselen tussen je eigen avatar en de gehuurde. De Rental Avatar is dus erg handig als je een avatar kiest met andere passieve vaardigheden en andere wapens dan die jijzelf hebt.

Sonic Forces is ondanks de drempel voor nieuwkomers in de serie een erg leuke uitgebreide game. Er is altijd wat leuk te doen en de missies geven je vanaf het begin de uitdaging om je score in voorgaande levels te verbeteren. Voor de fans is het ongetwijfeld een feest van herkenning met personages uit de verschillende series. Als je zin hebt in een game die draait om snelheid en reactievermogen, dan zit je geramd. De rust tussendoor kun je pakken door steeds je avatar op te leuken.

Sonic Forces komt 7 november uit voor pc (Windows), PlayStation 4, Nintendo Switch en Xbox One.