Surviving Mars

Haemimont Games, een van de grote namen in het strategiegenre die we nog kennen van Tropico deeltje drie, vier en vijf, gooit het over een andere boeg met Paradox Interactive en komt met een nieuwe uitdaging: Surviving Mars, waarbij je een zelfvoorziende kolonie op de gelijknamige Rode Planeet moet zien op te zetten. Dat gaat niet zonder slag of stoot, want Mars zit vol met gevaren - maar het is wel ontzettend leuk om je kolonie te zien groeien (en, toegegeven, ook te zien falen).

SurvivingMars1

Surviving Mars begint met een simpele rover die de eerste voorzieningen gaat bouwen met behulp van je sponsors die je op aarde hebt weten te ronselen. De robots bouwen aan alle dingen die mensen nodig hebben om te overleven op mars: zonnepanelen voor energie en batterijen om die energie op te slaan, en condensators om water te maken. De leefruimtes van je kolonisten, de domes, vormen het hart van de game met een gezonde dosis micromanagement. Je kan ze op alle locaties bouwen en die kan je inrichten met dingen die je kolonisten nodig hebben zoals huizen om in te slapen en bars om zich te vermaken.

Dan komen je kolonisten, brave avonturiers die door jou uitverkoren zijn (je kiest namelijk welke kolonisten je wilt hebben voordat een raket van de aarde naar mars gestuurd wordt) om de planeet te gaan bewonen. Hier komt het leuke gedeelte van Surviving Mars naar boven, en kom ik erachter dat het een game is met een menselijke kant  - al deze kolonisten hebben persoonlijkheden met elk hun eigen sterktes en zwaktes. Het leven op Mars kan erg veeleisend zijn, dus zullen ze plekken nodig hebben om zich te ontspannen zoals bars, maar wanneer ze niet gelukkig zijn zullen ze het grootste gedeelte van de tijd aan de tap hangen en alcoholisten worden.

 SurvivingMars2

Zo kunnen je kolonisten dus nare trekjes gaan ontwikkelen, zoals het eerder genoemde alcoholisme maar ook bijvoorbeeld impulsief gokken in een omgeving waar je dat niet wilt hebben. Wanneer je kolonisten het zat zijn, zullen ze dan ook de eerste raket terug naar de aarde nemen - als je dat überhaupt toelaat. Je kunt er ook voor kiezen om geen enkele kolonist meer terug te sturen naar de aarde - waardoor Mars dus een soort strafkolonie wordt met knettergekke kolonisten. Ach, des te meer uitdaging om wat moois van de kolonie te maken, toch?

Maar het grootste gevaar komt niet van de kolonisten maar van Mars zelf. Mars is een behoorlijk gevaarlijke planeet om op te wonen en de kolonisten krijgen dan ook regelmatig te maken met zandstormen en meteoreninslagen. De ontwikkelaar die mij begeleidde benadrukte dit nog eens door een meteorenregen op te roepen waarbij een van mijn domes werd geraakt - en dus alle zuurstof eruit liep, en ik alleen maar kon toekijken hoe mijn kolonisten blauw aanliepen. Surviving Mars is dus een game waarbij wanneer een ramp gebeurt het belangrijk is om rustig te blijven, maar voornamelijk dat je altijd een plan B hebt. Haemimont benadrukte wel dat de rampen die je mee gaat maken (en je gaat ze meemaken) niet een reden moeten zijn om een nieuw spel te beginnen: het moet leuk zijn om te falen en dan kijken hoe de chaos zich ontvouwt, in plaats van dat je missie mislukt is.

SurvivingMars3

Je zou bijna vergeten dat je ook nog een missie hebt op mars, en dat is onderzoek - naarmate je meer onderzoek doet speel je nieuwe gebouwen vrij en ben je een stapje dichterbij om van mars een nieuw thuis te maken waarbij de bewoners zichzelf kunnen redden. Tussendoor kun je ook nog even een aardig zakcentje verdienen door de mineralen te delven die Mars bezit - en daarmee ook je sponsoren tevreden houden.

Surviving Mars kwam tijdens de demo over als een veeleisende game. Niet zozeer in de complexiteit van de game zelf, maar dat je altijd op je hoede moet zijn voor gevaar en een planeet voor je moet zien te winnen die constant terugvecht en waarbij er ook nog gevaar van binnenuit loert bij je kolonisten zelf. Veeleisend of niet, de demo zag er veelbelovend uit voor een alphaversie: ik ben onder andere nog benieuwd hoe de relatie tussen de aarde en mars verder wordt uitgediept. Surviving Mars belooft in ieder geval een interessante setting en een uitdagende klus voor strategiegame-fans.

Surviving Mars komt in 2018 uit voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.