The Crew 2

Het eerste deel van The Crew werd misschien niet het commerciele succes waar Ubisoft aanvankelijk op gehoopt had, maar toch krijgt de racegame van Ivory Tower een tweede kans. Op Gamescom kreeg ik de kans om aan de slag te gaan met een build van The Crew 2¸ waarbij we door de straten van Manhattan en omgeving mochten scheuren.

The Crew 21

The Crew had al een designfilosofie dat de hele wereld je speeltuin is, en dat principe is tot in het extreme doorgevoerd in zijn opvolger: naast de gebruikelijke auto's zijn er nu ook motoren, vliegtuigen en boten toegevoegd waarmee je de VS kan gaan ontdekken. Ideaal is dat er ook makkelijk te wisselen is tussen verschillende voertuigen: met het indrukken van de rechter-joystick krijg je een weapon wheel op je scherm waarmee je zonder de tussenkomst van een laadscherm kan switchen van bijvoorbeeld een auto naar een vliegtuig.

We zagen al iets vergelijkbaars in wintersportspel Steep, maar zeker in de crew voegt het een gevoel van vrijheid toe om te kunnen wisselen van voertuig wanneer je wilt en dat je niet gelimiteerd bent tot de weg. Aan te raden is wel dat je dat doet op plekken waar er ruimte voor is: het gebeurde regelmatig tijdens mijn speelsessie dat ik de omgeving toch verkeerd had ingeschat waardoor ik tegen een boom crashte met mijn sportvliegtuigje.

The Crew22

Die vrijheid van verschillende voertuigen komt ook terug in de disciplines: drift maakt een terugkeer in Wild Run, en ook kun je nu met motoren crossen in motor GP of zelfs met formule 1-wagens in Grand Prix. Alle modi kwamen voorbij tijdens mijn speelsessie en het is opvallend hoe verschillend ze allemaal aanvoelden: motor GP voelde veel stugger om te sturen door de vele haarspeldbochten in het parcours waarbij het aan inhaalmanoeuvres niet ontbrak, terwijl Grand Prix meer draaide om de ideale lijn volgen en het voornamelijk prikken en voelen was om te zien wanneer je je tegenstander in kan halen. Niet iedereen zal even te spreken zijn over de verschillende modi, maar het schijnt Ivory Tower niet uit te maken wat je binnen The Crew 2 doet: het gaat erom dat je lol hebt, en die gedachte spreekt me heel erg aan.

Ook mochten we aan de slag met de video editor. Wat opvalt aan de video editor en met stip een van de beste features is is hoe toegankelijk het is: de laatste 10 minuten van je gameplay worden automatisch opgenomen en kan je vervolgens in-game direct aanpassen. Aan opties geen gebrek: net zoals in de fotomodus kun je ook in de videomodus het weer en het tijdstip aanpassen, maar verder heeft de videomodus ook een vrije camera waarbij je vanuit elke hoek kan opnemen die je wilt. Het helpt ook dat de video automatisch momenten uitlicht waarbij je iets cools deed, zoals racen op hoge snelheid of een adembenemende stunt uitvoeren: dat scheelt je 10 minuten bladeren door alle beelden.

The Crew 23

Hoewel de video editor ontzettend uitgebreid is, rest mij wel de vraag hoe een arcade racer zoals The Crew 2 profiteert van een video editor zoals deze: het past volgens mij meer in de 'realistische' racers zoals F1. Hoewel The Crew 2 wel een grafische update heeft gekregen ten opzichte van zijn voorganger en vooral de belichting er goed uitziet, zijn er nog steeds behoorlijk onrealistische snelheden en physics die een video eerder komisch kan laten overkomen dan cool. Desalniettemin is het een coole feature die zeker zijn plekje zal vinden in de mensen die fan zijn van The Crew, en graag video's terugkijken van spelers op YouTube. Over YouTube gesproken: als Ivory Tower plannen heeft voor een eigen platform waarop de video's terug te kijken zijn (zoals de Rockstar Editor voor GTA enMario Kart TV) zou dat de game zeker sieren.

Ik heb te weinig van het eerste deel van The Crew gespeeld om te weten hoe deze zich verhoudt tot zijn voorganger, maar voor de mensen die op zoek zijn naar een racer waarin alles mogelijk is ben je bij The Crew 2 aan het goede adres. Maar niet alleen is er veel mogelijk, het is verbazingwekkend hoe toegankelijk alles was tijdens het spelen: ik ben groot fan van het kunnen switchen tussen voertuigen wanneer je wilt en overal op de map zijn wel evenementen te vinden in de meest uiteenlopende disciplines. Voor de echte diehards is er de video editor waarmee ze hun gameplay kunnen showen op welke manier ze dan ook willen, maar zeker doordat highlights uitgelicht worden in de beelden kunnen ook spelers die minder goed zijn in het montagewerk prima uit de voeten wanneer ze een vette manoeuvre willen laten zien aan hun vrienden.

The Crew 2 komt op 16 maart 2018 uit voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.