Tannenberg

De makers van Verdun zijn bezig met een nieuwe game. We blijven in de Eerste Wereldoorlog, maar in plaats van de loopgraven zoeken we de oorlog nu in het oosten op van Europa op in het spel Tannenberg.

Verdun is een shooter die zich afspeelt in de Eerste Wereldoorlog. De pc-versie kwam in 2015 uit, een jaar later kwamen er versies voor Xbox One en PlayStation 4. Die twee versies waren qua budget voor ontwikkeling en marketing geen partij voor die ene andere WW1-game dat jaar, Battlefield 1. Toch is Verdun met 700.000 bezitters alleen op Steam al een succes te noemen. M2H en Blackmill Games zijn na de release altijd bezig geweest om meer gratis content beschikbaar te stellen, maar dit jaar komt er een nieuwe game, gebaseerd op Verdun.

Tannenberg - Fight (Foto: M2H/Blackmill )

Tannenberg haalt je uit de loopgraven en brengt je naar het Oosterse front, bij de Russische grens. De uitbreiding is vernoemd naar de slag bij Tannenberg in Polen. De slag die eind augustus in 1914 werd uitgevochten tussen Rusland en Duitsland en werd gewonnen door de Duitsers.
In deze game gaan we ervaren wat de Russen en het voormalig koninkrijk Oostenrijk-Hongarije betekend hebben in de Eerste Wereldoorlog.

Het eerste dat opvalt is de compleet andere gameplay en strategieen die je nodig gaat hebben als je Verdun hebt gespeeld. De makers overdrijven niet als ze zeggen dat soldaten in deze game veel mobieler zijn. Logisch ook, want in zo'n loopgraaf kun je niet heel veel, en in de demo van Tannenberg die ik even speelde was ik juist in een bos, compleet met bomen om achter te verschuilen. Verwacht geen Battlefield 1-gameplay, Verdun en dus ook Tannenberg zijn een stuk minder arcade. Een schot kan al dodelijk zijn.

Tannenberg - Bullet Penetration (Foto: M2H/Blackmill )

Er is een nieuwe modus te vinden waarin je gebieden à la het bordspel Risk moet veroveren. Je kunt alleen spawnen in gebieden die van jouw team zijn, dus hoe meer gebied je in bezit hebt, hoe makkelijker het wordt om snel in de actie terug te zijn. Natuurlijk zijn er nieuwe mappen. Daarop kunnen maximaal 64 spelers bezig zijn. Deze bevinden zich op allerlei terreinen. Zo was ik in een bos bezig, maar er zijn al mappen aangekondigd met sneeuwvlakten, platgebrande dorpen en bergweilanden.

Met een compleet nieuw leger zijn er ook nieuwe wapens en de makers zijn weer druk bezig geweest deze zo authentiek mogelijk in het spel te brengen. Een andere nieuwe feature is Bullet Penetration. Wanneer een kogel zachte objecten zoals dun hout, vuil of vlees raakt, zal het er door heen gaan en hetgeen erachter ook raken. Hierdoor worden vuurgevechten stragischer en vooral realistischer.

Met Tannenberg beloven de makers een toegankelijkere shooter dan Verdun te maken. Niet dat het makkelijker wordt, maar het wordt wel eerlijker. De matchmaking houdt rekening met je ervaring, zodat de verdeling van de twee teams niet zo scheef is dat je na een paar potjes het idee hebt er voor spek en bonen bij te lopen. Wil je een wat realistischer gevecht in een shooter, dan is Tannenberg misschien iets voor jou. De alpha test zal binnenkort beginnen, dus we moeten nog even wachten op de versie die af is.