Railway Empire

Als het gaat om tycoon management games, dan trekken de consoles altijd aan het kortste eind. Er gloort hoop aan de horizon: Railway Empire wordt de eerste spoorweg-management game voor PlayStation 4 en Xbox One. Natuurlijk komt de game ook uit voor pc, maar dat is niet zo verrassend.

Railway Empire speelt zich af tussen 1830 en 1930. In 1830 verscheen namelijk de eerste stoomlocomotief en in 1930 de eerste diesellocomotief. Railway Empire zit vol met historische feitjes zoals de burgeroorlog en de opkomst van de auto. In de campaignmodus zijn er vijf hoofdstukken, waarin er verschillende scenario’s voorbijkomen. Je bouwt een spoorlijn van Baltimore naar San Francisco, oftewel van de oostkust van de Verenigde Staten helemaal naar de westkust. Gelukkig doe je dat niet in één keer, maar in kleine brokken: de scenario’s. Hierin heb je steeds een andere uitgangspositie, zoals meer geld of meer tegenstanders. Ieder scenario heeft ook een eigen thema, zoals de goldrush of de jacht op olie. Er is ook een custom game mode waarin je zelf de regio kunt kiezen waar je speelt en alle andere omstandigheden, zoals het jaartal. Dit laatste geeft meteen aan uit welke treinen je kunt kiezen.

Railway Empire - Vergezicht

Waarin Railway Empire zich wil onderscheiden is de mogelijkheid om te kiezen hoe complex je het spoorgebruik wilt maken. Voor een realistische weergave heb je twee sporen nodig om twee plaatsen met elkaar te verbinden. Anders kun je effectief slechts één trein over je spoor laten rijden. Om het beginners wat makkelijker te maken, knijpt de game in de simpele stand een oogje dicht. De ontwikkelaar ging er vanuit dat wij allemaal dagelijks dit soort games spelen en toonde dan ook vol trots de moeilijke variant. Hij liet ook zien waarom een systeem met twee wissels economisch beter was dan de twee sporen helemaal doortrekken naar het station. Ik geloof hem op zijn woord en weet nu al dat ik het simpele systeem prefereer.

Railway Empire - Netwerk

Een opmerkelijk aspect van Railway Empire is dat je niet speelt als jezelf, maar als een personage. Ieder personage heeft zijn of haar eigen bonussen en kan maar één keer meedoen in een spel. Je kunt dus niet met hetzelfde personage spelen als je tegenstander. Een multiplayergame heeft maximaal vier spelers, allemaal AI. De ervaring heeft namelijk geleerd dat de grote meerderheid van de gamers deze spellen alleen speelt. Omdat ontwikkelaar Gaming Minds een kleine studio is, werd besloten dit weg te laten. Als Railway Empire erg populair blijkt te zijn, dan kunnen ze overwegen een co-op modus toe te voegen.

Railway Empire - Technologie

Aan het begin van een map zijn er kleine nederzettingen overal, boerderijen en fabriekjes. Jij legt spoorlijnen aan naar behoefte, waar jij denkt dat er vraag naar is. De mensen maken automatisch gebruik van je diensten als jouw dienst voor hen nut heeft. Een snelle directe lijn voor een lage prijs wordt meer gewaardeerd dan een lange reistijd met een hoge prijs. Er zijn ook concurrenten in het spel, die in jouw stad een station kunnen bouwen. Dat kun je ook in hun steden en dit maakt het spel meteen uitdagend. Net zoals in de concurrerende game Transport Fever komen in dit spel Indianen voor, maar deze zijn slechts decoratie. Ze vallen ze dus niet aan, zoals bij Transport Fever. Dit wil ontwikkelaar Gaming Minds vermijden ‘om politieke redenen’. Er zijn wel bandieten die je kunnen aanvallen.

Railway Empire - Overzicht stad

Railway Empire zit vol kleine hints en filmpjes, wat het een laagdrempelig tycoon management game maakt voor beginners. Ook worden mods van de Steam Workshop ondersteund voor meer verschillende scenario’s, technologie en economie.

Railway Empire komt begin 2018 uit voor pc (Windows en Linux), PlayStation 4 en Xbox One.

Railway Empire - Louisville