RuneScape: Menaphos

Op uitnodiging van Jagex mocht ik het nieuwe kantoor komen bewonderen en meteen kennismaken met de uitbreiding die vandaag gelanceerd wordt: Menaphos: The Golden City. Achtergrondinformatie, artwork, inspiraties en gameplay: het kwam allemaal voorbij. TL; DR: Het is heel interessant om RuneScape deze week weer op te pakken, want komend weekend kan iedereen Menaphos in.

De laatste tijd ontdekken steeds meer gamers RuneScape. Er zijn nu meer dan 250 miljoen spelers. Jagex heeft de laatste jaren steeds 25% omzetgroei laten zien. Gek genoeg is RuneScape nog steeds niet in China, terwijl Jagex sinds vorig jaar onderdeel is van een Chinees bedrijf. RuneScape staat ook bekend om de vele skills die je kunt ontwikkelen: het zijn er 27 en ze gaan ten minste tot level 99.

Old School RuneScape - Deadman Mode

Old School RuneScape
RuneScape stond altijd bekend als ‘die MMORPG met de pixels’. Nadat Jagex de NXT-client had gelanceerd in 2012 werd er door fans massaal om de originele ‘old school’-variant gevraagd. Jagex had 100.000 gamers nodig om het rendabel te maken, maar 449.351 gamers meldden dat zij een pixel parade verkozen boven grafisch geluk. Jagex besloot daarop deze te handhaven, met eigen uitbreidingen op de gamewereld. De Deadman-modus in Old School RuneScape is in de top drie van meest bekeken games van Twitch. Deadman is een survival-modus met permadeath. Iedere drie maanden beginnen 2000 gamers eraan vanaf level 1. Ze vechten in vijf dagen het uit tot er slechts één winnaar is. De winnaar ontvangt $10.000,-. Het is een battle royale, waarin de meest gewiekste spelers hun personage het verst ontwikkeld hebben, uitgerust met degelijk pantser en doortrapte strategieën hanteren. Het is dan ook geen verrassing dat Deadman ook wordt ondersteund door de ESL. Er is ook een poging gedaan om de Deadman Mode in RuneScape te introduceren, maar de spelers daar zijn veel minder geïnteresseerd in PvP. Het idee is daar dus niet aangeslagen. Old School RuneScape en RuneScape zijn dus echt twee aparte games met eigen ontwikkelingsteams, eigen engines, eigen servers, eigen fans. Menaphos komt dus ook alleen uit voor RuneScape.

RuneScape: Menaphos - Haven

Uitbreidingen schema
Vorig jaar kwam Jagex met de Eastern Lands als toevoeging op RuneScape. Hier kunnen Scapers een eigen eiland claimen en inrichten. Eastern Lands werd in twee instanties gelanceerd, waarop veel fans gingen wachten op de tweede patch voordat ze Eastern Lands gingen verkennen. Daarop heeft Jagex besloten om voortaan een uitbreiding in één keer te laten gebeuren. Menaphos wordt dus gezien als hun eerste uitbreiding. Jagex wil ieder jaar twee uitbreidingen lanceren, dus we hebben er dit jaar nog eentje van hun tegoed. Dit kunnen ze volhouden, omdat er steeds twee teams tegelijk werken aan uitbreidingen. Tijdens RuneFest 2017 op 23 september in Londen wordt er meer nieuws bekendgemaakt over de winter-uitbreiding. Er zijn al ideeën voor een derde uitbreiding, maar die zijn nog niet ver uitgewerkt. Wel werd er gezegd dat een uitbreiding ook een nieuwe skill kan zijn.

RuneScape: Menaphos - Centrum

Achtergrond
Al twaalf jaar kun je Menaphos op de kaart zien staan, maar je kon er nooit heen. Veel quests verwijzen naar Menaphos, maar de poorten bleven te allen tijde gesloten. Op verzoek van de Scapers (RuneScape-fans) heeft Jagex er een complete uitbreiding van gemaakt met quests, een nieuw soort dynamisch labyrinth vol schatten (Shifting Tombs), een nieuwe Slayer-dungeon, hogere Slayer-skill level cap en uiteraard een nieuw gebied. Menaphos moet een beleving geven van avonturenfilms zoals Indiana Jones en King Solomon’s Mines. De verwijzingen naar Egypte zijn niet van de lucht, gezien de Pyramides, Farao en Krokodillen-godin.

RuneScape: Menaphos - Stad

Toegang tot de stad
Menaphos heeft ingangseisen om je het verhaal in te leiden. Je moet drie quests gedaan hebben die je uitleggen wat er mis is, hoe corrupt en verdorven de maatschappij is en waarom je een reputatie moet opbouwen bij alle vier facties in de stad. Daarnaast is het alleen voor betalende spelers toegankelijk. Het eerste weekend na de lancering, dus vanaf vrijdag 9 juni, kan iedereen die dat wil Menaphos verkennen. Alle content die normaliter alleen voor leden is staat dan trouwens open voor iedereen. Zo weet je meteen of het de moeite waard is om tijdelijk een lidmaatschap af te sluiten. Je moet wel aangeven dat je dit wilt, want er zijn veel Scapers die uit principe free-to-play spelers zijn. Zij kunnen dit soort kadootjes absoluut niet waarderen.

RuneScape: Menaphos - Ozan

Diepgaande lore
Op de achtergrond speelt constant een mysterie dat je als speler maar al te graag wilt oplossen. Menaphos heeft namelijk veel toevoegingen en uitbreidingen van de RuneScape-lore. Jagex heeft twee groepen controleurs die in de gaten houden of alles wel volgens de lore verloopt. Eén groep houdt het verhaal bij en de andere het vechtsysteem. Zonder spoilers weg te geven kan ik melden dat er veel verbazingwekkende feitjes de revue gaan passeren. Voor degenen die van lore houden zijn er ook veel grapjes in de dialogen verstopt. Ik was de enige die doorhad op wat voor manier Ozan de stad was in gekomen. Zodra een social justice warrior dat ontdekt, is er meteen een nieuwe controverse in de game industrie. Maar alleen nerds lezen dialogen in een MMORPG, dus dat zit wel goed.

Level
De focus ligt in Menaphos op de mid en high level-spelers. Zij kunnen hier uitstekend bakken met xp voor hun skills vergaren. Er zijn ook eenvoudige quests voor beginners te vinden en er is gedurende acht weken na lancering sowieso een 5% xp-boost voor alle trainingsactiviteiten die je in Menaphos doet. Spelers met skills op level 50 en hoger hebben het meeste profijt.

RuneScape: Menaphos - De 4 facties
RuneScape: Menaphos - De 4 facties

Facties
Er zijn vier verschillende wijken in Menaphos die ieder onder controle staan van een factie. Je hebt de Worker (arbeider), Port (haven), Merchant (handelaar) en Imperial (militair) facties. Alle facties hebben quests die je kunt uitvoeren en bijbehorende beloningen. Terwijl je steeds verder in reputatie stijgt krijg je steeds meer van je factie. Als je bijvoorbeeld de Merchant-factie hebt gemaximaliseerd, dan krijg je een vliegend tapijt als huisdier. Je kunt voor alle facties aan het werk zijn, maar het is verstandig om er eerst eentje te kiezen en te maximaliseren voordat je aan een andere factie begint.  

The Shifting Tombs
Jagex heeft iets tofs voor spelers met tenminste level 50 in de volgende acht skills: Agility, Dungeoneering, Thieving, Construction, Prayer, Divination, Runecrafting en Crafting. Je kan dan in The Shifting Tombs duiken. Van tevoren geef je aan naar welke skills (maximaal vier) je xp toegaat. Je kan ook voor slechts één skill kiezen dus. Zoals de naam reeds suggereert zijn deze tombs constant in beweging. Daarbij is hier heel veel ‘corruption’, waardoor je slechts vijf minuten hier kunt zijn. Dit betekent dat je vijf minuten de tijd hebt om zoveel mogelijk schatten te verzamelen en de uitgang te vinden. Als je doodgaat, dan ben je dus al je schatten kwijt en ook 90% van de xp die je verzamelde in Shifting Tombs. Je kunt ook met een groepje de Tombs verkennen. Hierbij krijgt iedereen een bonus over de verzamelde loot. Als jij op tijd bij de uitgang bent en je vrienden niet, dan houd je gewoon je buit. Er is geen friendly fire, dus je kan niet je vrienden voor de gein tegenhouden. De Tombs zitten vol puzzels, maar zijn iedere keer echt anders. Er zijn andere thema’s, andere accenten, andere loot en andere puzzels. De gameplay is hetzelfde en de mogelijke buit is erg groot. Shifting Tombs is hiermee zeer verslavend en erg leuk om te spelen.

Sophanem Slayer Dungeon
De reden dat de poorten van Menaphos gesloten zijn is de plaag die heerst in Sophanem. Sophanem is een stad in de buurt en ook de plek waar een nieuwe Slayer Dungeon is. Hier kun je de strijd aangaan met erg sterke beesten en tegenstanders om vervolgens tegenover een eindbaas te staan. Helaas zijn veel mobs hier ook ‘corrupted’ en dat betekent dat ze je snel erg zwak kunnen maken. Je Strength kan opeens worden teruggebracht tot level 1. Jagex gaf ons hele sterke chars om mee te spelen, maar als je zo zwak bent dan is zelfs een schorpioen al een titanenstrijd. Overal zijn er leuke kisten vol goodies en er zijn ook een aantal plekken waar je van de corruptie afkomt. Het is dus erg verstandig om drankjes en items mee te nemen om de corruptie tegen te gaan, je strength op niveau te houden en een extra healer die jou kan helpen. Ik heb de eindbaas niet eens gezien, want die schorpioenen hebben heel veel vrienden. Ook respawnen ze extreem snel. Dit is dan ook een Slayer Dungeon en hier kun je makkelijk je level tot de nieuwe cap van 120 pompen. Mocht je reeds je level virtueel hoger hebben staan dan level 99, dan word je voortgaan meteen meegenomen.


Kantoor
Het kantoor van Jagex in Cambridge heeft meer dan 320 werknemers. De kantine is erg werknemer-vriendelijk met een pooltafel, dartbord, tafelvoetbal, kussentjes, zithoekjes, Wii U, Nintendo Switch, Xbox One, PlayStation 4 en een uitgebreide keuken vol lekkernijen. Er is in het midden van het vierkante pand een auditorium waar de kantoren op uitkijken. Daar worden onder andere presentaties gegeven. Alles gebeurt hier: de teams die werken aan de uitbreidingen zitten tegenover elkaar, er is een localisatie-afdeling met vertalers, de supportafdeling, natuurlijk heel veel programmeurs en een complete geluidsstudio. Veel van de live muziek en zang is opgenomen in Marokko, maar ook in Cambridge wordt er aan snaren getrokken.

RuneScape: Menaphos - Studio