Berserk and the Band of the Hawk

Op de Tokyo Game Show stond een aardige rij voor de Berserk-game van ontwikkelaar Omega Force. Naast hun twee eigen Dynasty Warriors en Samurai Warriors hebben ze al aardig wat franchises ver-Musou'd. Hyrule Wariors, One Piece: Pirate Warriors, Dragon Quest Heroes, Arslan, Gundam en Fist of the North Star zijn al aan de beurt geweest, nu is het tijd voor een andere franchise: Berserk. En laten de gebeurtenissen en stijl van Beserk nu enorm bloederig en grof zijn. Verkrachting, onthoofdingen, demonen doormidden splijten: echt gezellig is het niet in de wereld van hoofdrolspeler Guts.

Voor mensen die het verhaal niet kennen een kleine samenvatting van de gebeurtenissen in Berserk. Guts is een huurling die de groep huurlingen "Band of the Hawk" tegen het lijf loopt. De leider, Griffith, is te sterk voor hem in een een-op-eengevecht, maar Griffith spaart hem en al snel wordt Guts zijn rechterhand. Casca, een van de hogere leden van de groep, vertrouwt hem totaal niet en de twee hebben vaak zat ruzie. Ondertussen helpt de groep het rijk Midland in de inmiddels al honderd jaar durende oorlog. Op een van de missies komen ze Nosferatu Zodd tegen, een monsterlijke verschijning van wie gezegd wordt dat hij het eeuwige leven heeft. Griffith en Guts gaan ervoor om die fabel de wereld uit te helpen. Maar Zodd is veel te sterk voor hen beiden en als hij ze af wil maken, ziet hij plots de medallion van Griffith. Hij waarschuwt Guts dat vrienden blijven met Griffith zijn dood zal worden en Zodd verdwijnt.

Berserk

De Band of the Hawk speelt een belangrijke rol bij het beëindigen van de oorlog, maar Griffith's droom (zijn eigen koninkrijk) spat uiteen als Guts weer zijn eigen weg wil volgen. Griffith probeert nog aan te pappen met de dochter van de koning, om op die manier een gooi naar een koninkrijk te doen, maar wordt gesnapt en in de kerkers van het paleis gegooid. Als Guts dit uiteindelijk hoort en hem redt, is er weinig meer over van de Griffith die hij kende. Dat weet ook Griffith en hij gebruikt per ongeluk zijn blijkbaar magische medallion. Hierdoor komen de huurlingen in een andere dimensie waar demonen, zoals Zodd, een ceremonie houden. Griffith wordt gevraagd zijn leden op te offeren om zo de vijfde krachtige demoon, apostel genaamd, te worden. Griffith ziet weer een kans om machtig te worden en stemt toe. Hij wordt de apostel genaamd Femto en brandmerkt zijn ex-team voor opoffering. Een slachtpartij volgt. Alleen Guts en Casca worden gered door de mysterieuze Skull Knight. Niet ongeschonden, want Guts is een arm en oog kwijt, terwijl Casca een posttraumatische probleem heeft omdat ze verkracht is door de herboren Femto. Tijd voor Guts om wraak te nemen op Femto, de andere apostelen en als hij toch bezig is, de rest van de demonen.

Berserk

Mocht je na dit gelezen te hebben je afvragen of Berserk and the Band of the Hawk ook voor tere kinderzieltjes is: uh nee. De demo die ik mocht spelen liet dat dan ook prima zien. Bloed, bloed, bloed, liters bloed. De demo liet ook zien dat er maar weinig veranderd is op de grafische afdeling. Het ziet er nog steeds PlayStation 3-achtig uit, het straalt geen 'current-gen' uit. In een level met grasvlakte krijg je een heel apart perspectief, met een extreme diepte-werking, dat er erg cool uitziet. Een ander level ziet er echter nog steeds even grauw en donker uit, waar het effect bijna niet opvalt. De speelbare modellen zien er gedetailleerder uit, maar de vijanden zijn nog steeds standaard klonen van elkaar. De textures van het landschap zijn nog altijd even simpel. Nu is het geen geheim dat Omega Force bezig is met een nieuwe engine, alleen wordt deze pas met hun paradepaardje Dynasty Warriors gebruikt. Helaas, dat is nog even wachten, maar hopelijk zien we dit jaar nog iets van het negende deel van die franchise.

Berserk

Gameplaywise is Berserk and the Band of the Hawk natuurlijk net zo bruut als de serie. De makers willen niet voor de Adult Only-rating gaan in Noord-Amerika, maar ik wens ze daar succes mee. Een van de gameplay-elementen zorgt ervoor dat hoe meer combo's je maakt, hoe bruter de aanvallen worden. Door een meter op te bouwen kun je een speciale aanval doen, die natuurlijk ook weer zorgt dat rood de primaire kleur op je scherm wordt. Het speelt soepel, en door er af en toe wat bazen doorheen te gooien moet je nog opletten ook. Deze hebben aanvalspatronen en laten zich niet zo maar neerleggen door blind te gaan hakken. Met de baas van de demo was ik een goede tien minuten bezig, omdat hij een gruwelijke grote levensmeter had, en daarbij me ook vaak aanviel waardoor ik weer even wat afstand moest opbouwen om te zien hoe ik hem het beste aankon. Verwacht echter geen bazen op zijn Dark Souls, zo lastig is het nu ook weer niet.

Berserk and the Band of the Hawk is een game die Musou-liefhebbers zullen bekoren. Veel demonen betekent veel hakken, en dit is met gemak hun bloedigste game ooit. Met de variatie in de speelbare personages zit het ook wel goed. Guts is natuurlijk een stuk trager met zijn enorme zwaard, terwijl Casca weer een snelle schermster is. Zodd, tja, die is gewoon bruut met zijn klauwen, terwijl Femto zijn vleugels gebruikt om dood en verderf te zaaien. Griffith, Judeau en anderen zijn er ook, ieder weer met een eigen speelstijl. Het spel volgt de Golden Age Arc en eindigt in de Hawk of the Millennium Empire Arc. Er is twee uur aan cut-scènes, zodat fans en nieuwkomers een stuk meer het verhaal in worden getrokken.

Berserk and the Band of the Hawk komt 24 februari uit op PlayStation 4, PlayStation Vita en pc. In Japan komt er nog een PlayStation 3-versie uit.