Plantronics Koptelefoons

Plantronics is geen nieuweling als het om koptelefoons gaat. Al sinds 1961 zijn ze bezig met headsets voor de luchtvaart. Neil Armstrong gebruikte bijvoorbeeld een Plantronics headset op zijn eerste trip naar de maan. Sinds vorig jaar zijn ze ook gaming headsets gaan maken en kwamen toen met de RIG 500.

Het opvallende aan de koptelefoons van Plantronics is het modulaire aspect: je kunt de koptelefoon helemaal demonteren en specifieke onderdelen bestellen. Je past dus snel je oorschelpen of je microfoon even aan. Ook met een eventueel defect is dit natuurlijk erg handig, maar gelukkig komt dit als reden volgens Plantronics niet vaak voor. Er zijn zo weinig klachten, dat er een 0800- service nummer is voor acute problemen. Dat is vertrouwen in je product.
Als je een koptelefoon van Plantronics koopt, dan koop je dus ook een bouwpakket. Je zet de losse onderdelen in elkaar en dit is in ieder geval geen Ikea-ervaring. Het pakket bestaat uit de houder, een hoofdriem, de oorschelpen en de microfoon.

Plantronics - modulair

Bij de booth op Gamescom krijgen we een presentatie, maar helaas zijn de modellen die wij te zien krijgen ook slechts modellen en niet de productiekwaliteit zoals ze op de markt verschijnen. We kunnen dus niet de koptelefoons uitvoerig testen op hun kunnen. Daarom hierbij alleen de impressie van het uiterlijk en het draagcomfort.

Tijdens Gamescom werd ons de RIG 500 nog eens getoond: een degelijk instapmodel voor nog geen €50,-. Je hebt dan een lichtgewicht koptelefoon voor console en pc met redelijk goed geluid, on ear oorschelpen en noice cancelling. Leuk voor iemand met een krantenwijk en als cadeau voor je kleinkind.
Plantronics wil nu een stapje verder gaan en komt met een aantal modellen met betere specificaties.

RIG 400
Voor gebruik onderweg en met je console hebben ze nu de RIG 400-serie. Er is een versie voor PlayStation en eentje voor de Xbox. Beide hebben daarvoor ook een licentie gekregen. Dit zijn nog steeds instapmodellen, oftewel het werkt naar behoren, maar verwacht geen toeters en bellen. De koptelefoon zat prima, maar voelde voor mij een beetje breekbaar aan. Het is niet een ding waar ik vertrouwen in heb, omdat het zo licht is. Natuurlijk voelt het voor anderen juist lekker aan, maar ik ben gewend aan het gewicht van mijn zwaardere Corsair. De microfoon is met een handbeweging te verwijderen, wat gewoon een handige gimmick is.

Plantronics - RIG 400

RIG 4VR
Er is ook een RIG 4VR-versie die speciaal is ontwikkeld om te gebruiken met PlayStation VR; de eerste van zijn soort. Hij zit de headset zo min mogelijk in de weg en geeft goed surround geluid. Daarnaast wordt er ook geluid doorgelaten van je omgeving om toch te kunnen interacteren met de buitenwacht. De kabel worden naar achteren geleid en kan worden vastgemaakt aan de snoeren van de PlayStation VR. Helaas was er geen mogelijkheid om de RIG 4VR met de PlayStation VR ook aan den lijve te testen. De RIG 4VR werkt stiekem ook gewoon op de Xbox One en een pc.

Plantronics - RIG 4VR

RIG 600
Nu komen we bij de interessantere exemplaren: de RIG 600-serie. Net als de 400-serie zijn er weer aparte headsets voor de PlayStation en de Xbox. De specificaties zijn exact hetzelfde, het verschil is een kwestie van merk, kleur en marketing. Deze koptelefoon zat een stuk beter, voelde goed aan en had daarnaast ook de optie om de oorschelpen in te klappen. Handig voor als je op je bestemming bent aangekomen en je koptelefoon moet wegmoffelen. Met de RIG 600 richt Plantronics zich op de gamer die net wat meer kan uitgeven en ook meer verwacht van zijn gear.

Plantronics - RIG 600

RIG 800
Als sluitstuk werd het topmodel getoond: de RIG 800. Denk aan de RIG 600, maar dan draadloos met een batterij die het 24 uur volhoudt. De geluidskwaliteit is subtiel beter en natuurlijk is ook hier alles modulair. Een leuk geintje is dat zodra je de microfoon wegklapt, deze automatisch op mute gaat. Handig voor wanneer je even iets wordt gevraagd in je directe omgeving. De draadloze verbinding gaat via een dongle die uitzendt op 2.4 ghz en een bereik heeft van 100 meter. De oorkussens zijn gemaakt van memory foam: ze passen zich aan je oorschelp aan en sluiten je goed van je omgeving af. Ten slotte heeft de RIG 800 een snellaadfunctie. Deze koptelefoon zat verreweg het lekkerst van allemaal en heeft de toeters en bellen die je verwacht, zoals equalizer, afstellen van chat en gamegeluid en meer fratsen. Eigenwijs als ik ben, heb ik toch muziek geluisterd met het showmodel en deze gaf het geluid prima weer. Natuurlijk moet deze uitgebreid op een pijnbank worden gelegd om de reikwijdte van geluidsweergave, de noise cancelling voor oorschelp en microfoon en de batterijonafhankelijk te bepalen. Het draagcomfort is in ieder geval uitmuntend. Ondanks mijn grote kop zat de RIG 800 heerlijk, was licht en voelde tegelijk stevig aan.

Plantronics - RIG 800

De RIG 400, 4VR en 600 komen in oktober op de markt. Het topmodel de RIG 800 is pas begin 2017 verkrijgbaar. Mijn Corsair is zeker aan vervanging toe, maar ik wacht rustig tot januari op mijn hernieuwde kennismaking met de RIG 800.