CrossOut VR

Vorig jaar mocht ik lekker experimenteren met CrossOut. Dit jaar was Gaijin Entertainment weer op Gamescom en ik vroeg mij af wat er was veranderd aan CrossOut. De game is namelijk nog steeds niet uit.

Het verschil werd meteen opgehelderd: om iets te doen met de VR-hype is er ook een VR-showcase gemaakt van CrossOut. Met een Oculus Rift kun je jouw unieke vechtmachine samenstellen. De showcase is een singleplayer-ervaring, in tegenstelling tot het MMO-geweld van CrossOut. Het draait op de War Thunder-engine van Gaijin Entertainment. In CrossOut VR doe je missies tegen de AI. Ik liet tactisch een collega voor, zodat ik de crew kon ondervragen en zien waar de knelpunten zitten in de besturing.

CrossOut - Op de beursvloer

Voor degenen die reeds ervaring hebben met CrossOut en ook met het bouwen van gebalanceerd oorlogstuig, kan ik melden dat het originele menu fijner is. Je hebt dan namelijk eenvoudigweg meer keuze uit verschillende onderdelen. Daar staat tegenover dat je in VR jouw voertuig en de onderdelen handmatig kunt draaien hoe je wilt en dat geeft meer betrokkenheid bij het geheel. Het geeft je meer het gevoel dat je met je eigen handen een pizza samenstelt en in de oven gooit in plaats van een pizza selecteren met onderdelen uit een menu. Je reikt met je armen naar de onderdelen in de werkplaats en plaatst ze actief precies daar waar je wilt. Zoveel controle en zeggenschap is onwennig en prettig tegelijk.


Dit is mijn eerste kennismaking met de Oculus Rift Touch-controllers. Ze zijn lekker om mee te werken. De ontwikkelaars van Gaijin hebben een voorkeur voor de HTC Vive, omdat je dan iets meer bewegingsruimte in VR hebt. (Eerlijk gezegd moet ik nog een ontwikkelaar tegenkomen die de Oculus prefereert boven de Vive.)

In de werkplaats en in de auto is de gamer als het ware op dezelfde plek. Er is dus niet een discrepantie tussen een waargenomen beweging in VR en je stilstaande lichaam in de werkelijkheid. Dit verschil in visuele en fysieke waarneming zorgt bij veel mensen voor misselijkheid en daar heb je dus nu geen last van. In de werkplaats laat je de auto en de onderdelen draaien en kun je in- en uitzoomen. In de auto kijk je om je heen, terwijl je anderen uit de weg beukt.

 

Wat betreft de besturing in het veld kan ik heel kort zijn: magistraal! Je moet je stuur helemaal naar links of rechts draaien om je auto te sturen. Dus niet de subtiele tikjes van een Need for Speed, want je zit echt in de auto. Voor sommige mensen is dit erg wennen, maar als je auto rijdt, dan geef je ook geen kleine rukjes aan je stuur als je de bocht om gaat. Ik vond het een natuurlijke manier van besturen. Je zit echt in je auto en kunt helemaal om je heen kijken.
Nu blijkt of je goed hebt nagedacht waar je welke onderdelen plaatst. Een machinegeweer op je motorkap ziet er absoluut bruut uit, maar je ziet geen bal. Het is dus ook belangrijk om zicht te hebben uit je de zijramen en de achterruit. Je tegenstanders zijn altijd behulpzaam om onderdelen van je auto af te rammen, dus uiteindelijk heb wel zicht. Of je dan nog een machinegeweer op je auto hebt, is een tweede.

CrossOut - Het strijdtoneel

Voor mij is de ideale mix een beukbeest bouwen met mijn controller en rijden in VR. Dat is puur omdat ik dan meer keuze heb uit onderdelen. Wederom moet ik net als vorig jaar opmerken, dat als je goed presteert in een spel je er meteen ook positiever naar de gehele ervaring kijkt. Mijn collega die eerst mocht, had zijn zicht belemmerd door een heleboel spikes, turrets en generators verkeerd te plaatsen. Daardoor had hij wel de mogelijkheid om alles kapot te maken, maar geen enkele manier om te mikken. Hij was zichtbaar teleurgesteld toen zijn auto werd opgeblazen en ik neem aan dat zijn review minder positief is.

Er zijn geen concrete plannen om CrossOut VR uit te brengen. Op zich logisch, omdat er nog maar weinig gamers zijn met een VR-kits. Het is in ieder geval een leuke vondst en een goeie variatie op de gameplay.
In de tussentijd kun je nog gewoon genieten van het ouderwetse CrossOut middels een early access. Er is een konvooi-modus toegevoegd, waarbij je tactisch teamwerk moet leveren.