Expeditions: Viking

Expeditions: Viking is de opvolger van de tactische turn-based RPG Expeditions: Conquistador. Je bent het hoofd van een Viking-clan en je wilt deze uitbreiden. Daarbij kun je een groepje strijders meenemen om direct aan te sturen.

De ontvangst bij ontwikkelaar Logic Artists van Expeditions: Viking is heel hartelijk. We bombarderen marketing manager Alex Mintsioulis meteen met een spervuur aan vragen.

FOK!: Is dit niet gewoon een snelle arcade-versie van Civilisation?
Hahaha! Nee, zo zou ik het niet omschrijven. Het is een historische RPG met turnbased combat en realtime verkenning. Dus je rent in realtime de wereld rond en zodra je gaat vechten wordt het spel turn-based.
We laten de speler zijn eigen hoofdpersonage maken. Daarnaast is er een folder voor portretten, waar je jouw eigen plaatjes kunt deponeren. Je kan heel veel aanpassen aan je avatar. Als je ervoor kiest om te spelen als een man, dan zijn er heel veel soorten baarden om uit te kiezen. De kleding die voor handen is, is erg kleurrijk. Vikingen worden tegenwoordig vaak weergegeven als de motorbendes van weleer”: stoere ruige gasten met veel leer. Tijdens ons historisch onderzoek ontdekten wij dat de échte Vikingen erg ijdel waren met hele kleurrijke kleding. Ze waren dus niet alleen gevaarlijk en agressief, maar hadden tegelijk bonte sprankelende kleding aan.

Expeditions: Viking - Maak een personage

FOK!: Het is ook mooi dat een Deense studio als Logic Artists een Vikingenspel maakt, want de originele Vikingen kwamen uit Denemarken.
Inderdaad. De eerste campagne die wij zo laten zien speelt zich ook volledig af in Denemarken.
Er zijn geen klassen in Expeditions: Viking en je kunt spelen hoe je wilt. Je kunt je vaardigheden bij het aanmaken van je personage helemaal aanpassen. Er zijn ook standaardinstellingen waar je uit kunt kiezen. Tijdens de testfases hebben we bijgehouden welke keuzes de gamers het meeste maakten en op basis daarvan hebben wij een aantal profielen gemaakt met een eigen achtergrondverhaal. De hoeveelheid keuzes die je hebt zijn overweldigend en met deze profielen kun je snel beginnen aan het spel.

In Expeditions: Viking zit geen magie, omdat het een historische game is. Er zit wel witchcraft in de uiteindelijke versie. Ik kies een hunter en krijg een lading skillpoints om toe te wijzen. Er is heel veel te tweaken en je hebt altijd te weinig skillpoints. Bijna iedere vaardigheid kan ook weer tweemaal geüpgrade worden. Er zijn veel categorieën, zoals gevecht, passief en buffs. Een handige speler kiest natuurlijk vaardigheden die elkaar versterken.

Expeditions: Viking - Verkennen

Het verhaal
Dan gaat het eindelijk beginnen en na het filmpje ben ik in een gebouw. Er is net een bijeenkomst geweest van alle clanleiders in Denemarken. Dit soort historische vergaderingen waren iedere vier jaar. Hier werden conflicten beslecht, overeenkomsten gesloten en strategische doelen vastgesteld. Dat hield zoal in waar de volgende invallen plaats zouden vinden en met wie ze gingen handelen. Ik heb dan ook vier jaar de tijd om mijzelf te bewijzen als een capabele leider.
Veel zaken bij de Vikingen worden beslist met geweld. Ik heb zojuist een duel overleefd met een rivaal van mijn eigen stam. Als je wint, dan kun je kiezen of je hem opneemt in je groep, hem executeert of dat je hem verbant. Uiteraard kies je om hem in je groep in te lijven, want je hebt iedere strijder nodig.

De gameplay
Expeditions: Viking heeft een isometrisch beeld en geeft je meteen gesprekken waar je keuzes moet maken. Bij lastige keuzes kun je doorvragen om meer informatie te krijgen over je opties. Het menu is heel overzichtelijk. De kaart geeft ook meteen je quest-doelen weer. Je kunt van alles oppakken, want je inventaris heeft geen gewichtslimiet. Je kunt vervolgens rondlopen door het dorp en je maatjes ontmoeten. Bij het rondlopen ontdek ik een aantal vijandelijke verkenners en ik ga meteen in de vechtmodus. Op de grond tussen mij en mijn vijanden zijn plakkaten ijs. Elke keer als je er overheen loopt, loop je het risico door het ijs te zakken. Er zijn geen Area-of-Attack aanvallen, maar er zijn wel valstrikken die je kunt inzetten om een hele groep in één keer pijn te doen. Je kunt ook delen van de omgeving in de fik steken voor een hufter-barbecue. Je omgeving is dus ook een wapen dat met je en tegen je kan werken.

Vechten
Je kunt de camera bewegen om te kijken waar je manschappen zijn en het hele veld te overzien. Er zijn plekken waar je beschut bent voor pijlen. Sommige manschappen hebben een schild, maar dat houdt maar een beperkte hoeveelheid schade tegen. Elk schild gaat uiteindelijk een keer stuk. Zoals we gewend zijn kun je een beperkte afstand lopen en een actie doen of twee keer zo ver lopen. Zodra je met pijl en boog op iemand wilt schieten dan wordt meteen aangegeven òf je die persoon kunt raken en hoeveel kans je hebt om schade toe te brengen. Sommige strijders hebben een speciale actie waarmee ze extra hard kunnen slaan of twee acties kunnen doen in een beurt. Er is ook een bruut die iedereen binnen handbereik meteen een beuk geeft. Zo kennen we Vikingen!

Expeditions: Viking - Flamberen

Te weinig tijd
Helaas hebben we alleen tijd om in het gevecht te duiken. Er zijn nog veel meer gameplayelementen zoals een uitgebreid micromanagement systeem om je vrienden aan te sturen, middels gesprekken naar informatie te vissen, crafting, je dorp upgraden, het achtergrondverhaal van je metgezellen uit te pluizen en uiteraard het ontdekken van nieuwe gebieden. Mintsioulis geeft mij vervolgens het meest originele goodiepack dat ik ooit heb gekregen: een Viking drinkbeker gemaakt van een koehoorn.

Expeditions: Viking krijgt een 16+ rating, zodat Logic Artists de gevechten realistischer kan weergeven. De Duitse versie krijgt vanwege de plaatselijke regelgeving geen bloed. Helaas zijn er geen plannen voor een multiplayer-modus en er komt ook geen controllersupport. Wij hopen jullie snel een volledige preview te geven.

Expeditions: Viking komt vroeg in 2017 uit.