Tyranny

Obsidian Entertainment is een van de koningen wanneer het aankomt op goede verhalen in games: Fallout: New Vegas heeft voor mij nog steeds het beste verhaal van alle Fallout-games en ik roemde Pillars of Eternity in mijn review vorig jaar vanwege hun goede verhaal. Genoeg redenen om enthousiast te zijn over de nieuwste RPG uit de stal van Obsidian, waarbij ze opnieuw in zee gaan met Paradox Entertainment als publisher: Tyranny.

Zoals eerder gezegd maakte Obsidian Entertainment al eerder Pillars of Eternity, een game die wereldwijd veel lof oogstte van de pers. Doordat Tyranny uit dezelfde stal komt als Pillars of Eternity vertoont het wat gelijkenissen, zoals het gebruik van dezelfde engine en het party-systeem. Daar houden de vergelijkingen echter wel bij op. Tyranny heeft om te beginnen een compleet andere setting: in plaats van een groepje avonturiers te leiden om het kwaad te verslaan, heeft het kwaad in Tyranny al gewonnen en werk je als dienaar van de nieuwe dictator.

Dat betekent niet dat je vanaf het begin van het spel aangewezen bent tot het spelen van een slecht personage, integendeel: je kan ook genade tonen en probeer een klein beetje goed te doen in de kleine bewegingsruimte die je hebt als dienaar van een kwaadaardige meester. Obsidian zegt wel dat het spel veel moeilijker wordt wanneer je besluit om een beetje genade te tonen, en helemaal moreel goed zal je nooit wezen.

Tyranny1

Het andere grote verschil met Pillars of Eternity, en wat ook het onderwerp was van de presentatie op Gamescom, was het nieuwe magic-systeem. In Tyranny staat het je namelijk volledig vrij om de spells te ontwerpen die je wilt. Dat kan je doen door middel van drie niveau's: de kern (die het element van de spell bepaalt, zoals bliksem, vuur, ijs, healen et cetera), de expressie (de manier waarop de spell verloopt, zoals kegelvormig, projectiel, straal of area-of-affect) en de accenten (die kleine dingen aanpassen zoals de lengte van effecten zoals vertraging et cetera). Hoe krachtiger of ingewikkelder je de spell maakt, hoe hoger de lore-waarde wordt.

De lore-waarde is een voorwaarde waar een groepsgenoot eerst aan moet voldoen voordat hij of zij de spreuk uit kan spreken: groepsleden met een lage lore-waarde zijn beperkt tot simpele spreuken, terwijl mensen met een hoge lore-waarde krachtigere vormen van magie kunnen gebruiken. Als laatste kun je ook nog je spells aanpassen door ze hun eigen naam te geven (waardoor mijn spells allemaal de toevoeging 'of doom' hadden).

Tyranny3


Ook kan je groep straks legendarische wapens vinden: staven, zwaarden en dergelijke die vaak krachtiger zijn dan de loot die je normaal gesproken vindt, en die ook nog eens komen met een krachtig effect. Het leuke aan deze wapens is dat ze al een reputatie hebben in de lore van Tyranny, maar dat wanneer je het wapen lang genoeg gebruikt jouw daden ook aan de reputatie van het wapen worden gekoppeld. Gameplaytechnisch gezien vertaalt dat zich naar hoe langer je het wapen gebruikt, hoe krachtiger het unieke effect wordt. Het wapen met een slow-effect dat ik te zien kreeg tijdens de demonstratie zou dus een langer slow-effect bij je vijanden kunnen veroorzaken, als je het maar vaak genoeg gebruikt.

Verder heeft Obsidian wat aanpassingen gedaan die het spel wat natuurlijker moeten laten verlopen. Het aantal personen dat je in je party kan hebben is verkleind van zes naar vier en de AI heeft een flinke upgrade gekregen, waardoor je er nu ook op kan vertrouwen dat je groepsgenoten goed bestuurd worden door de AI wanneer het gevecht uitbreekt. Voor de mensen die groot fan zijn van micromanagement, vrees niet: het is ook nog steeds mogelijk om elke actie van elke groepsgenoot te bepalen mocht je dat willen.

Tyranny4

Ik mocht zelf ook aan de slag gaan met de demo van Tyranny en deze laat zich het beste omschrijven als gestroomlijnd ten opzichte van Pillars of Eternity. De demo was te kort en de context te onduidelijk om een goed idee te krijgen wat het verhaal precies inhoudt, maar wat ik aan gameplay gezien heb stelt mij meer dan tevreden. Het spell-ontwerpsysteem is ingenieus en zelfs degenen die geen enkele ervaring hebben met tabletop RPG's kunnen met het systeem uit de voeten. Daarnaast zijn de quality-of-life verbeteringen zoals een kleinere party en betere AI welkome toevoegingen die voornamelijk gericht zijn op nieuwere spelers, zodat ze niet in een keer op heel veel dingen hoeven te letten. Gelukkig is het ook mooi dat Tyranny toestaat dat je elke actie kan dirigeren, zodat de ervaren spelers niet hoeven te klagen dat het spel te veel is versimpeld.

De legendarische wapens zijn ook een leuke toevoeging, en hoewel de naam anders suggereert doet Obsidian zijn best om de wapens niet al te krachtig laten worden. Dat komt volgens mij ook mede door het unieke effect-systeem: in het begin is een wapen krachtig in rauwe stats maar is het unieke effect niet zo sterk, maar naarmate het spel vordert krijg je juist het tegenovergesteld effect: een krachtig uniek effect, maar stats die niet meer zo veel uitmaken tegen een monster van een hoger level.

In ieder geval is Tyranny een game om naar uit te kijken. Obsidian heeft met Pillars of Eternity bewezen dat het zeker een goede isometrische RPG op de proppen kan komen, en dat het 'red-de-wereld-van-het-kwaad' cliché uit het raam is gegooid voor een 'je-bent-het-kwaad' setting is verfrissend. De gameplay die ik heb gezien is veelbelovend, en wanneer Obsidian ook nog met een sterke verhaallijn met goede personages komt aanzetten denk ik dat Obsidian opnieuw een sterke titel heeft, die we kunnen toevoegen aan het lijstje van recente succesvolle isometrische RPG's zoals Pillars of Eternity, Wasteland en Divinity: Original Sin.

Tyranny komt in 2016 uit voor pc, mac en Linux.