Mario Party: Star Rush

Nintendo heeft wat met paddestoelen. Zo erg dat ze nu in elk aankomend Mario-spel in grote hoeveelheden aanwezig zijn. Zo ook in Mario Party: Star Rush. Wacht niet langer en lees over onze trip met de Toads!

De hoofdmoot van Mario Party: Star Rush heet Toad Scramble en ja, elke speler is een Toad in een andere kleur. Zoals in elk deel moet je zo veel mogelijk sterren verzamelen. Diegene met de meeste sterren op het einde van de game heeft gewonnen. Sterren verdien je door genoeg muntjes te verzamelen of grote bazen te verslaan. Dit alles doe je in minigames, die meestal enorm chaotisch maar oh zo tof zijn. Het verschil met eerdere Mario Party-games is dat je dit keer niet op de beurt van andere spelers hoeft te wachten, en dat het speelbord meer op een grid lijkt dan op een ganzenbord.

Mario Party: Star Rush (Foto: Nintendo) Mario Party: Star Rush (Foto: Nintendo)

Om over het grid te bewegen gooi je met je dobbelsteen. Het aantal ogen dat je gooit is meteen het aantal stappen dat je moet nemen. Je kunt dus niet eerder stoppen, omdat je op een gewenst vakje staat. Je moet als je vijf ogen gooit ook vijf stappen doen. Dus soms is het even puzzelen hoe je met je aantal ogen op jouw doel wil komen. Op enkele vakjes verschijnen bekende personages zoals Mario, Yoshi en de prinses. Als je langs het vakje komt van een van hen, dan wordt dat je teamgenoot. Je hebt er dubbel profijt van. Allereerst hebben ze allemaal ook een dobbelsteen. En het aantal ogen dat je teamlid gooit wordt bij jouw aantal opgeteld. Je kunt dus hoge ogen gooien. Daarnaast heeft bijvoorbeeld Mario een speciale dobbelsteen. Die van hem heeft acht zijden, zodat je of 0 of 7 kunt gooien. En dan te bedenken dat je meerdere teamleden mag hebben.

Het derde voordeel is de hulp van je teamlid bij minigames zoals bij bazen. Zo kwam ik bij de baas Bob-Omb. Daar verschijnen kanonnen waarin je bommen die de baas dropt moet stoppen. Die wordt dan beschoten met zijn eigen bommen en dat kost hem levensmeter. Jou levert het punten op, dus als je met twee man bezig bent dan kan dat oplopen. Het kan ook zo zijn dat je computergestuurde hulp het verprutst en bijvoorbeeld te laat bij een kanon komt. Een tegenstander heeft er dan al een bom ingestopt en die van je teamgenoot ontploft in zijn handen. Dan kost zijn falen je punten.

Mario Party: Star Rush (Foto: Nintendo) Mario Party: Star Rush (Foto: Nintendo)

In Mario Party: Star Rush heb je haast als zo'n baas op het spelbord verschijnt. Als dan de eerste speler op het vakje van de baas komt, dan begint de minigame. Dat betekent dus dat je als eerste flink punten kunt verdienen. Daarom moeten andere spelers heel snel op de A-knop bashen om zo snel mogelijk over het bord te lopen en zich te mengen in de strijd. Je kunt dus niet denken: ach, ik ga gewoon die paar muntjes op het bord verzamelen, want dat kost je punten en misschien wel een ster die uit de bossfight te halen is.

Mocht je op het spelbord elkaar tegenkomen, dan wordt er gevochten. Nou ja, er worden kaarten getrokken en wie de hoogste kaart heeft wint. Die pakt dan de teamgenoot af van de verliezer. Mocht je dus wat pech hebben met je virtuele dobbelsteen dan kun je op die manier proberen je medespelers te dwarsbomen. Sterker nog, als je een muntje betaalt brengt Lakitu, het bekende wolkje je meteen naar het vakje om dit kaartduel aan te gaan. Er zijn dus mogelijkheden genoeg om alsnog kans te maken als je pech hebt in Mario Party: Star Rush.

Mario Party: Star Rush (Foto: Nintendo) Mario Party: Star Rush (Foto: Nintendo)

Op het bord liggen ook items zoals een springveer of een dash-paddestoel. Met het een dwarsboom je te tegenstanders, want ze moeten erom heen, dat meer bewegingspunten kost. De dash zorgt voor drie extra ogen bovenop je totaal gegooide aantal. Muntballonetjes starten de standaard minigames. Iedereen verdient dit keer muntjes, maar de winnaar natuurlijk het meest. In een van die minigames moet iedereen vijf eikels op hun dienblad balanceren, terwijl iedereen naar de finish rent. Er lopen vijanden op je pad, die je moet proberen te ontwijken. Je kunt elkaar wegduwen en natuurlijk probeer je elkaar tegen zo'n vijand te duwen zodat de ander een eikel verliest. Diegene die de meeste eikels in de snelste tijd over de streep krijgt wint. Verlies je alle eikels dan doe je niet eens meer mee.

Een andere boss-fight slaapt een Mega Goomba bij een appelboom. De bedoeling is om zoveel mogelijk appels te verzamelen in een grote bak. Je moet dus een paar stroken oversteken terwijl er kleinere Goomba's je het leven zuur maken. De Mega Goomba wordt natuurlijk wel wakker om nog meer chaos te maken, het is niet dat het domweg oversteken is. Diegene die het meest verzameld heeft, je raadt het al, wint. Maar er zijn ook andere minigames, zoals raden welk stuk van de taart gesneden is, of probeer zoveel mogelijk koekjes te kiezen. Je krijgt dan twee borden te zien. Een met bijvoorbeeld twaalf koekjes, de ander met zeven. het is natuurlijk erg aanlokkelijk om die van twaalf te kiezen, maar als iemand anders dat doet, dan heb je elk maar zes koekjes en verlies je al. Dit wordt dan enkele keren herhaald en wie op het eind de meeste koekjes heeft wint.

In Mario Party: Star Rush kun je weer ouderwets je medespelers dwarszitten. En het grote voordeel is: je hoeft niet te wachten, tegelijkertijd gooit iedereen een dobbelsteen en beweegt op het grote spelbord. Er is wel een nadeel ten opzichte van eerdere console-versies. Een avondje Mario Party was op console makkelijker te organiseren, met Star Rush moet je namelijk wel vier personen met een 3DS hebben om het echt chaotisch te maken. Mario Party: Star Rush komt 7 oktober uit.