Watch Dogs 2

Hacken is cool en gehackt zal er worden in de nieuwe Watch Dogs 2. In de demo die wij mochten spelen op Gamescom draaide het allemaal om zoveel mogelijk te hacken. Is er dan niets meer veilig?

Watch Dogs 2 speelt zich af in het zonnige San Francisco met al zijn iconische gebouwen zoals de Golden Gate Bridge, de Oakland-Bay Bridge en de Transamerican Pyramid. Het weertje is lekker, de stad is kleurrijk en ziet er beter uit dan het oude Chicago. Aiden is met pensioen gestuurd en Pearce van Anonymous, uh, Dedsec staat nu in de spotlights. Deze Mr. Robot-wannabee heeft zijn inspiratie opgenomen uit de film Hackers en heeft genoeg speeltjes en vriendjes om de hele boel op stelten te zetten. Door te hacken vergroot hij zijn status als activist en daardoor krijgt hij meer volgers.

In de E3 demo laat Ubisoft zien hoe je een auto kunt starten in een woonkamer en er daarna vanaf de hacktool binnen rondjes mee kunt rijden. Het goede nieuws is dat je dit straks met alle auto’s kunt doen. Het starten van de motor is voor Pearce een koud kunstje en daarna kun je gas geven, remmen en sturen. En dat geldt voor alles waarin een motor zit. Zelfs die klassieke lowrider-auto uit 1982 en de racemotor die langs de weg staat. Die laatste komt niet zover, want die kiepert natuurlijk om.

Maar niet alleen auto’s kun je nu hacken. Om het bereik van Marcus' hacking tools te vergroten, heeft hij nu ook een drone om bij moeilijk hackbare plekken te komen, zoals torens.

Ook camera’s, riolering, verkeerslichten en bruggen moeten eraan geloven. Deze kun je allemaal met een druk op de knop iets anders laten doen dan waarvoor ze bedoeld zijn. Zodra er iets in de buurt komt om te hacken, dan zie je dat je telefoon verbonden wordt met het apparaat door middel van een witte lijn die verdacht veel weg heeft van Spiderman’s slierten.

De kers op de taart tijdens de demo was toch wel het multiplayergedeelte. Door middel van je telefoon kun je zien waar wat te doen is en kun je andere spelers uitnodigen om samen chaos te scheppen. Maar zoals iedereen die GTA heeft gespeeld wel weet; sommige online spelers hebben niet het beste met je voor. Zodra jij een game ingaat van iemand anders en je hebt minder goede bedoelingen, dan krijg je een prijs op je hoofd. En deze gaat maar op één manier weg.

Nieuw is de Bounty-modus. Zodra iemand stout is geweest, kun je dit zien op je telefoon en kun je actief op hem jagen. Samen met maximaal twee anderen kun je proberen de beloning voor hem op te strijken als jullie hem vermoorden of inleveren bij de politie. Ontkom je aan de politie en de andere drie hackers, dan krijg je natuurlijk als beloning meer volgers.

Deze cops-and-robbersmodus is hartstikke leuk online, maar de vraag is natuurlijk of anderen straks expres je singleplayermissies gaan verpesten. Een ander probleem in de stad was dat de game in het multiplayergedeelte nog erg leeg aanvoelde. Het mag allemaal wel wat drukker. En de auto’s voelen nog allemaal hetzelfde aan tijdens het rijden, maar daar komt vast nog wel verandering in.


Ubisoft heeft de serieuze toon van Watch Dogs 1 laten varen en wil een leukere en sfeervollere game neerzitten in deeltje 2. Als je nu alles wilt hacken in je groene Crocks, dan kan dat. Als de game maar niet te veel op Assasins Creed gaat lijken, dan kan deze winter nog een hele gehackte bedoening worden.

Watch Dogs 2 komt uit op 15 november voor PlayStation 4, Xbox One en pc.