Gwent: The Witcher Card Game

CD Projekt RED presenteerde op Gamescom het razend populaire kaartspel uit The Witcher 3: Wild Hunt genaamd Gwent, dat een op zichzelf staand spel wordt. Er was een mooie presentatie en aansluitend mochten wij heel even proeven aan de multiplayer van Gwent: The Witcher Card Game. Helaas mochten wij geen foto’s noch video-opnames maken van de presentatie.

Andere spelregels
In The Witcher 3: Wild Hunt was Gwent een mini-game. Balans was dus helemaal niet aan de orde. Het was altijd de bedoeling dat de speler (uiteindelijk) won van de AI. Nu Gwent: The Witcher Card Game een multiplayer game wordt, moest CD Projekt RED het spel en haar regels helemaal opnieuw ontwerpen. Er zijn veel nieuwe kaarten, meer mogelijkheden en andere speleigenschappen geïntroduceerd. Zo zijn er kaarten die juist profiteren van weerseffecten en kaarten die uit zichzelf weer opstaan uit de dood.

Spionnen zijn ge-nerfd
Als Gwent: The Witcher Card Game uitkomt, dan is dit met de decks van Northern Realms, Monsters, Scoia'tael en het nieuwe deck Skellige. Nilfgaard komt later, want deze is nog niet voldoende in balans. De Spionnen-kaarten worden namelijk gezien als ‘overpowered’ en deze krijgen een extra nerf. In het originele Gwent zette je een spion bij de vijand neer en kreeg jij twee willekeurige kaarten. Hier kon ook weer een spion bij zitten en dat schoot lekker op. De Spionnen-kaarten van Northern Realms zijn reeds aangepast. Als je deze speelt, dan worden er twee kaarten uit je deck getrokken. Eentje is er zichtbaar en de andere is omgedraaid. Je mag één van de twee kiezen en de ander gaat terug in je deck.

Gwent - Dijkstra (spion)

Premium, maar dan gratis
Zodra Gwent: The Witcher Card Game uit is kun je card packs aanschaffen. CD Projekt RED biedt de koper een keuze uit drie speciale kaarten, waaronder Helden. Zodra deze keuze is gemaakt, krijgt de consument nog vier willekeurige kaarten aangeboden waar ook Helden bij kunnen zitten. In totaal koop je dus vijf kaarten en is het theoretisch mogelijk dat je vijf speciale kaarten in één aanschaft erbij krijgt. De prijs van de card packs staat nog niet vast. Gwent: The Witcher Card Game kent ook zogenaamde premium-kaarten. Deze hebben een 3D-effect alsof ze een hologram zijn. Premium-kaarten zijn ook niet los te koop, maar vallen dus willekeurig.

Verhaalmodus
CD Projekt RED wil altijd een verhaal vertellen en daarom zit er in Gwent: The Witcher Card Game ook een singleplayer verhaalmodus vol keuzes die invloed hebben op je deck met kaarten. De keuzes die je maakt zorgen er bijvoorbeeld voor dat je kaarten erbij krijgt of juist verliest. Veel van de kaarten die voorkomen in de verhaalmodus zijn uniek voor deze modus. Je kunt ze dus niet gebruiken voor de multiplayer-potjes. Ieder personage in de verhalen heeft sowieso zijn eigen kaart. Ook is er af en toe dialoog tijdens je gevechten.

Tot nu toe hebben ze reeds meer dan tien uur aan verhaal klaarliggen, dat helemaal door stemacteurs is ingesproken. CD Projekt RED is van plan om voor een zacht prijsje steeds nieuwe avonturen aan te bieden.

Gwent - Deckbuilding

Niet alles gezien
Helaas mochten we bij de hands-on alleen tegen elkaar spelen. We hebben dus niet zelf naar de tutorial kunnen kijken. Er waren reeds decks voor ons samengesteld, dus hoe je zelf kaarten selecteert voor je deck kun je in grote lijnen zien in het screenshot hierboven. Ook komt er een optie om kaarten om te zetten in een vorm van valuta om weer andere kaarten mee te maken. Dat hebben we ook niet kunnen zien.