LEGO Star Wars: The Force Awakens

 

Voordat ze bij de Millenium Falcon raken zien we nog wat puzzels voorbij komen. Zoals BB8, die puzzels met vormpjes moet oplossen om te hacken. De rollende robot kan ook tegenstanders omver rollen en ze elektrokuteren. Dan komen we bij een boss battle, die letterlijk tussen hen en de Millenium Falcon is. Er komen steeds wat normale vijanden om de boel wat te verstoren, maar dat mag geen naam hebben. Er zijn luiken te zien die je moet activeren door, weer, simpele puzzels op te lossen. Elk luik bevat een lopende band waarop vaten met explosieven worden vervoerd. Als de band eenmaal loopt pakt de enorme Rathtar deze en wil die naar je gooien. De bedoeling is dat je op het vat mikt voordat hij het werpt, zodat hij schade oploopt.

Ondertussen loopt er een speciale meter op per personage, waarmee je sterke aanvallen op één vijand tegelijk doet. Dat kost je wat meter, maar als je de meter helemaal vol opspaart, dan kun je een aanval over een gebied doen, zodat je meerdere vijanden tegelijk raakt. Dat scheelt weer wat knokken. De Rathtar en de bendes vormen al snel geen problemen meer en onze bende vlucht met Falcon en al.

LEGO Star Wars: The Force Awakens preview (Foto: Warner Bros Interactive)

Dan zijn er nog ruimtegevechten in schepen. In voorgaande Star Wars-game van LEGO waren deze volledig on-rails. En ze zagen er niet echt spectaculair uit. Dit keer zijn ze soms on-rails of je vliegt in een gebied met 'onzichtbare muren' waarin je wel vrij kan manouvreren. De on-rails secties zien er nu beter uit, met snelheden, chaos en explosies, zodat je niet het gevoel hebt dat je in Droomvlucht zit. De gevoeligheid van de besturing lag op de demopods wat hoog, maar deze was natuurlijk aan te passen, net zoals de besturing van de richting van je vliegtuig. Sommige mensen vinden bij het pookje omhoog doen ook dat het vliegtuig omhoog moet gaan, dat kun je dus instellen, ook tijdens het spelen.

Tijdens het interview met Graham kwamen nog wat weetjes naar boven. De samenwerking met Disney en LucasArts in het bijzonder liep vrij soepel. De verhalen die TT Fusion mocht uitbreiden kwamen van LucasArts vandaan, maar het precieze leveldesign mochten ze zelf uitzoeken. Wel gingen de ontwerpen heen en weer totdat iedereen tevreden was. Daarna mocht Graham zelf de grappen en grollen schrijven. Iets dat hij erg tof vond, want de stemmen in het spel zijn van de echte acteurs, die nu zijn teksten opzeggen. Wie kan nu zeggen dat hij aan een heus Star Wars-script heeft geschreven?

Er zijn niet één, niet twee, maar vijf hubs in het spel te vinden. Op deze plekken kun je allerlei extra missies doen. Een van de hubs is in de Millenium Falcon. De meeste leveren een golden brick op, de ingame steentjes voor echte verzamelaars. Er zijn er 250 te vinden. Een mogelijke opdracht is bijvoorbeeld een piloot die aangevallen is door piraten. Jij moet voor hem wraak nemen. Je gaat de ruimte in, gaat op zoek naar ze en eenmaal gevonden zul je in een free-flight arena enkele waves van piratenaanvallen moeten overleven. Als je met succes terug komt, dan krijg je van de piloot je gouden beloning.

LEGO Star Wars: The Force Awakens preview (Foto: Warner Bros Interactive)

Zo is er ook een missie waarbij een meisje een teddybeer kwijt is, die gejat is door een pestkop. Je teleporteert naar een andere planeet om de speelgoedbeer weer terug te krijgen, wat natuurlijk op knokken uitloopt. Er zijn ook podraces om beloningen te krijgen. Over voertuigen gesproken, er zijn 40 voer- en vliegtuigen en beesten waarop je jezelf vervoert. De meeste unlock je door de beruchte minikits te zoeken. Heb je tien stukjes van de set gevonden, dan kun je het maken.

Over uitbreidingen en packs kon hij ook uitwijden: de Phantom Limb-pack en Droid-pack zijn PlayStation 4-exclusive. Dan is er nog een seizoenspas. Deze bevat drie Level Packs die het LEGO Star Wars: The Force Awakens-avontuur uitbreiden met content die niet in de speelfim zit. Elke uitbreidingsset biedt spelers de mogelijkheid om momenten uit de film op verschillende manieren te ervaren. Spelers kunnen Poe Dameron’s terugreis naar de Resistance basis ervaren nadat hij gecrasht was in Jakku, de aanval op het kasteel van Maz Kanata opnieuw beleven, bekeken door de ogen van Kylo Ren en het ineenstorten van de Starkiller Base vanuit het perspectief van twee Resistance piloten ervaren. De Season Pass bevat daarnaast vijf Character Packs met bekende Star Wars-helden, schurken en Droids.

De prijzen van de game zijn ook bekend. De Season Pass is verkrijgbaar voor € 9,99 op PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One, Xbox 360 en Steam. De DLC-Packs zijn ook los verkrijgbaar. Season Pass-bezitters krijgen als bonus exclusieve toegang tot het The Jedi Character Pack. Dit is vanaf 28 juni 2016 beschikbaar. Dan is er nog de LEGO Star Wars: The Force Awakens Deluxe Limited Edition voor PlayStation 4 en Xbox One voor € 69,99. De Deluxe Limited Edition bevat de videogame, de Season Pass, vroege toegang tot het The Empire Strikes Back Character Pack en een exclusieve minifiguur Finn. Over een NX-versie wist Graham niets; ze hebben nog niets gezien, gehoord of gelezen over de console van Nintendo. Wel zijn ze wat aan het stoeien met VR, maar er zijn nog geen concrete ideeën.

LEGO Star Wars: The Force Awakens verschijnt op 28 juni 2016 voor PlayStation 4, PlayStation 3, PlayStation Vita, Xbox One, Xbox 360, Wii U, Nintendo 3DS en pc.