Guitar Hero Live

Hoewel ik de hele dag typ en mijzelf daar behoorlijk goed in vind, heb ik toch altijd problemen gehad met games zoals Guitar Hero en Rock Band. Op een of andere manier heb ik altijd moeite gehad om de juiste knoppen te vinden op die verdomd kleine gitaartjes. Daarbij vond ik het altijd een beetje zielig om het in mijn eentje te spelen. Gelukkig heeft FreeStyleGames naar mijn gebeden geluisterd en deze twee punten aangepakt. 

Voor een gamegenre waar bijna geen grote veranderingen zijn door te voeren, is het Guitar Hero Live toch gelukt om vernieuwing te brengen. De grootste verandering zit hem in het nieuwe gitaartje wat je erbij moet kopen. In plaats van vijf knoppen, zitten er nu zes. Deze zitten nu eindelijk niet naast elkaar, waardoor ik vaak knel kwam te zitten met mijn pink bij de onderste knop. Nee, nu heb je twee rijen van drie knoppen naast elkaar. Hierdoor kun je het dus in principe met drie vingers alle ‘noten’ spelen die je wilt. Waarbij ik normaliter na een half uur al kramp kreeg in mijn handen, kon ik nu gewoon door spelen.

De twee rijen geven meer het gevoel alsof je op een echte gitaar zit te spelen. Voor de rest zijn er geen grote wijzigingen aan de layout gebracht. De whammy bar zit nog steeds flink in de weg en de Hero Power knop (ook bekend als de Star Power knop) zit nog steeds op dezelfde plek. Wel is de gameplay natuurlijk veranderd. In plaats van vijf banen (voor de puristen onder ons highways) met noten heb je er dus nu drie. Dat maakte het voor mij wat overzichtelijker en kreeg ik beter mee wat er om mij heen gebeurde.

Maar waar het allemaal om draait is de Live feature. Jij en je bandleden spelen ditmaal voor een echt publiek, en die reageert ook daadwerkelijk op hoe jij speelt. Speel jij ruk, dan zullen het publiek en je bandleden zich tegen je keren. Speel jij de sterren van de hemel, dan zie je iedereen los gaan. Dit werkt prima en zorgt ervoor dat je ook daadwerkelijk goed wilt spelen. Want als er iets niet motiverend is, is wanneer er bier naar je gezicht wordt gesmeten.

De andere grote verandering zit hem in de TV-modus. Je kiest een kanaal, van zoetsappige zomernummertjes tot heavy metal rock, en de game veranderd in een ouderwets MTV kanaal. Ditmaal zonder klote real-life soaps. Iedereen ter wereld krijgt dus dezelfde nummers op het scherm. Wil je even plingelen, dan kan dat. Je krijgt dan de bekende balk en de noten te zien die je moet spelen. Maar zodra de game merkt dat jij niets meer doet, dan verdwijnt de balk weer en heb je weer achtergrondmuziek. Dit opt-in, opt-out principe werkt feilloos en probeert je dus te stimuleren om nieuwe muziek te ontdekken. Het bekende Spotify riedeltje.

Het is alleen afwachten tot de definitieve tracklist, maar zoals het er nu uitziet, is dit een mix van oude bekende nummers en nieuwe. Met nummers van Fall Out Boy, Korn, The Rolling Stones en ZZ Top zit het wel goed. Hoewel ik mij niet kan voorstellen dat iemand nummers van Skrillex wil coveren, kan iedereen wel aan zijn trekken komen. Uiteraard zal je later nieuwe nummers kunnen kopen via downloadable content. Deze nummers zullen trouwens ook speelbaar zijn in de tv-modus, maar dan moet je dus erop wachten totdat je ze kunt spelen. Wil je niet zo moeilijk doen en een avondje lekker bassen met je vrienden, dan koop je een Party Pass. Dan krijg je voor een klein bedrag toegang tot alle content in de game.

Wie fan is van de serie en grote handen heeft als ik, die zullen het nieuwe gitaartje zeker waarderen. Daarentegen kost de bundel wel 100 euro. Dat is een flink bedrag. Dus ik hoop dat Activision er flink wat gratis nummers in gaat gooien om de prijs te rechtvaardigen. Daarentegen is dit wel de vernieuwing waar het hele genre naar heeft gesmacht.