Tony Hawk 5

De Tony Hawk-reeks gedroeg zich precies alsof het een pro-skater in een halfpipe was. Die gaat omhoog, naar beneden en je hoopt dat hij een keer flink op zijn bek gaat. En tsjonge, wat ging de serie vaak op zijn bek. Maar leren gaat gepaard met vallen en weer opstaan en daarom proberen Robomodo en Disruptive Ganes het nog een keer met Tony Hawk 5.

Ik kan vliegen

Met Tony Hawk 5 gaan we weer terug naar waar de hele serie om draaide, gewoon een potje skaten. Geen poespas, geen grote missies, geen verhaallijnen van hier tot Tokio. Want wat heb je nou eigelijk nodig? Een goede soundtrack uiteraard. Een beetje punkrock, een beetje rap, allemaal lichte nummers die het op de achtergrond lekker doen. De 32 aangekondigde nummers zullen namelijk in de toekomst worden uitgebreid. 

Ook moet de besturing goed aanvoelen. Zo zijn er twee nieuwe features bij gekomen: een start-stopsysteem waarmee je gemakkelijker tot stilstand kome en een beetje om je heen kunt kijken, en het grindsysteem is makkelijker geworden. Je wordt als het ware direct op de rails gezet. Dit vergt wel wat gewenning, want het voelt wat onnatuurlijk aan. Daarentegen kun je wel nu makkelijker combo’s aan elkaar rijgen. Alles voor de punten!

Het gevoel van dat alles makkelijker is geworden, dat is mij vooral bijgebleven na de speelsessie die ik heb gehad. Zo is de map maker ook veel simpeler geworden. Kies uit de grootte van het park, zet wat halfpipes, slopes, rails en wat andere dingen neer en je kunt meteen live testen of het werkt of niet. Als je bijvoorbeeld merkt dat twee rails toch iets te ver uit elkaar liggen, dan zet je er even een rails tussen. Een kind kan de was doen.

Ook is het onlinegedeelte op de schop gegaan. Je kunt nu ook supersimpel snel je vrienden uitnodigen om samen een potje te skaten en samen een missie te beginnen. De gehele game speelt zich namelijk online af, hoewel je wel de mogelijkheid hebt om offline te starten. Maar waarom zou je dat willen? Want wat is er nou toffer dan samen met twintig man lekker een potje te skaten in hetzelfde park? Je kunt nu steeds je vrienden uitdagen om jouw score te verbeteren. Oude opdrachten zoals het verzamelen van de letters C-O-M-B-O keren terug, maar er zijn ook nieuwe.

Het enige wat mij tegenstaat zijn de graphics. Deze zijn voor het eerst in een cell-shaded stijltje en dat bevalt wel, maar de game ziet er nog steeds gewoon niet uit. Het is dat ik een PlayStation 4-controller in mijn handen had, want anders had het zo een PlayStation 2-game kunnen zijn. De wereld ziet er korrelig uit, maar niet op een mooie of functionele manier en de framerate was niet op orde. Dat is jammer, want hierdoor krijg je, als kijker, nou niet echt het gevoel dat dit misschien wel de het beste deel van de serie gaat worden.

Want de hele game voelt alsof je thuiskomt. Dit is Tony Hawk. Niet jezelf als game te serieus nemen, niet doen alsof je een pro-skater-simulator bent, maar gewoon een potje maf doen op een plankje met wat wieltjes. Tony Hawk 5 zal ook geen game zijn die je uren achter elkaar gaat spelen. Nee, de game draait om zinloos wat rondskaten, bij de verschillende missies wat scores vastleggen en dan weer wat anders doen. Totdat je een berichtje krijgt dat een vriend(in) je scores heeft verbeterd, dan moet je weer even de plank oppakken om te laten zien wie de beste is.