Nobunaga's Ambition: Sphere of Influence

Als je de beelden zo ziet, is de vergelijking met Total War-serie van SEGA zo gemaakt. Toch bestaat deze reeks al veel langer. Koei Tecmo vertelt ons dat er drie kernpunten in Nobunaga’s Ambition te vinden zijn, die het anders dan de bekende serie van SEGA moet maken. Die kernpunten zijn ‘creation’, ‘diplomacy’ en ‘war’. Koei Tecmo gaf een presentatie om deze punten toe te lichten. Niemand minder dan Kenichi Ogasawara, de Japanse producer sinds het derde deel, kwam ons uitleggen wat het spel allemaal inhoudt.

Het eerste kernpunt is creatie. Jij bent een daimyo, een Japanse krijgsheer. In het Japan dat tijdens het sengoku-tijdperk was verdeeld en jij moet proberen de eerste shogun van het land te worden. Dit doe je door je clan uit te bouwen. De economie is afhankelijk van bijvoorbeeld boerderijen en wegen, maar ook van handelsverdragen met andere clans.

Nobunaga's Ambition: Sphere of Influence

Diplomatie is het tweede kernpunt van Nobunaga’s Ambition: Sphere of Influence. Hiermee houd je andere clans in de gaten. Door diplomatische betrekkingen aan te gaan, spionnen te sturen, allianties te beginnen en de loyaliteit van andere legerleiders te winnen groeit jouw diplomatieke macht in de regio. Ook door huwelijken slim te kiezen krijg je sterke schoonfamilies die je macht doen groeien. Er is natuurlijk niet zo snel resultaat zoals een oorlog dat wel zou geven, maar het is een langzame manier om je macht uit te bouwen.

Op deze manier zorg je dat aangrenzende clans niet met je op de vuist gaan of dat ze zich niet bij de vijand aansluiten. Je probeert juist jouw leger te doen groeien, want als je diplomatie goed speelt, kan het zomaar gebeuren dat andere clans zich bij jou aansluiten. Spionnen en hun geheime opdrachten zijn de andere kant van het vuile spelletje dat je kunt spelen. Door de aandacht af te leiden en andere clans zwart te maken, kun je clans tegen elkaar opzetten, zodat ze jouw vuile werk eigenlijk opknappen. Maar de tegenstanders hebben ook spionnen die jouw officieren proberen te beïnvloeden.

Nobunaga's Ambition: Sphere of Influence

En dan is er nog good ol’ war als derde kernpunt. In Nobunaga’s Ambition: Sphere of Influence moet je jouw troepen trainen, officieren upgraden, je verdediging versterken en natuurlijk kijken waar en wie je het best kunt aanvallen. Doe jij het niet, dan doet de tegenstander het wel, dus jezelf voorbereiden is nodig. Je tegenstander is ook uit op macht en zij vallen kastelen, dorpen en kampen aan om hun gebied te vergroten, iets waar je wat aan moet doen om zelf niet te weinig macht te krijgen. Win jij slagvelden, dan groeit jouw aanzien in de regio en dan zul je ook makkelijker diplomatieke betrekkingen kunnen starten.

Vechten gaat op twee manieren mogelijk zijn. Allereerst is er het overzichtscherm, waar je als een veldmaarschalk controle hebt over gehele legers. Alle gevechten zijn in realtime, dus je zult zeker veel in dit scherm bezig zijn om te zien hoe de oorlog erbij staat. Zoom je in op het slagveld, dan heb je meer controle over individuele units. Nu krijg je toegang tot de speciale vaardigheden van officieren, zoals de kracht Bondbreaker. Als je deze inzet, vechten de vijandelijke eenheden tijdelijk onderling tegen elkaar. Against all Odds zorgt ervoor dat je trager beweegt, maar wel veel sterker bent als leger onder die officier. Deze vaardigheden leer je de officieren tijdens hun training en om deze te gebruiken moet je genoeg command points hebben. Er zijn ook passieve vaardigheden.

Het spel gaat diep als het gaat om handelsbetrekkingen en vooral diplomatie. Oorlog blijft natuurlijk de belangrijkste en vooral de spannendste ervaring, maar het is goed om te zien dat Koei Tecmo geen Total War-kloon probeert te maken. Nobunaga’s Ambition: Sphere of Influence vind je vanaf 4 september in de winkel voor PlayStation 4. Het zal dan ook beschikbaar in digitaal formaat zijn op PlayStation 3 via PSN en op pc via Steam.