Transformers Devastation

De jaren tachtig herleven weer met Transformers Devastation. Dit keer geen Bay-formers zoals de laatste films van Michael Bay en de games die erop gebaseerd zijn. Nu zijn het de enige echte cartoonhelden, Generation One, in een actiegame gemaakt door actiespecialisten Platinum Games.

Van jongs af aan was ik gek op Transformers. Generation One heb ik nog vaker gekeken dan de herhalingen van het A-Team, en later, toen ik groot en volwassen zou moeten zijn geworden, was het internet de oplossing om alle afleveringen van alle seizoenen en ondertussen de vele spin-offs toch te kunnen kijken. Beast Wars, Beast Machines, en weet ik wat meer: ze halen het uiteindelijk niet bij de eerste en voor mij echte Transformers: Generation One. Je kunt je misschien voorstellen hoe blij ik was toen ik de eerste trailer zag van Transformers Devastation. Nog blijer werd ik van het feit dat Platinum Games het maakte. MadWorld, Metal Gear Rising: Revengeance, The Wonderful 101 en natuurlijk de twee Bayonetta-games komen van hun hand. Stuk voor stuk games met veel focus op vloeiende actie.

Transformers Devastation

Activision kwam met het idee van Transformers Devastation omdat Hasbro net bezig was met de remakes van Generation One speelgoed. De cellshading-technieken van Platinum Games viel hen ook op, dus een belletje met “wat zouden jullie kunnen doen met Transformers” leverde de natte droom op van elke Transformer-fan. Omdat de ontwikkelaars ook fan zijn van de serie, wordt er juist gelet op details in Transformers Devastation. Dus al het transformeren moet soepel gaan. Ze hebben daarvoor gekeken naar het speelgoed en hoe je dat van robot naar voertuig brengt en natuurlijk naar de tekenfilms om deze transformaties zo natuurgetrouw weer te geven. En ook belangrijk: de stemmen zijn allemaal van de originele voice-cast. Zelfs Dan Gilvezan, die sinds de tekenfilmserie niets meer met BumbleBee te maken had, kwam opdraven om de gele Volkswagen Kever weer zijn originele stem terug te geven. Alleen Starscream is niet gelukt, want Christopher Collins, de stem achter de valse Decepticon, is overleden.

In Transformers Devastation heb je vijf Autobots om mee te vechten: Optimus Prime, Bumblebee, Sideswipe, Wheeljack en de favoriet van velen: Grimlock. Je kunt met een druk op de knop wisselen van robot naar voertuig en andersom. Het spel is vooral gefocust op melee-gevechten. Je hebt wel wapens voor lange afstand, maar dat is meer om de vliegende vijanden naar beneden te halen. Er is een loot-systeem om betere wapens te krijgen en als je wil kun je jezelf kapot grinden om net dat ene wapen met speciale kenmerken te krijgen dat je zoekt. Er zijn ook vijf moeilijkheidsgraden en logischerwijs zijn de betere wapens te vinden op de lastigere niveaus. Deze wapens zijn te vinden in kistjes en door bazen te verslaan.

Transformers Devastation

Maar zoals gezegd, het is vooral melee dat de klok slaat en Platinum Games zorgt wederom voor een combo-systeem dat heerlijk vloeiend speelt. Dit keer kun je aan het eind van een combo veranderen in je voertuigmodus om nog flink wat schade aan te richten. Zo krijgt Optimus zijn trailer waarmee hij nog een leuke sweep kan doen om meerdere vijanden neer te leggen, of hij rijdt gewoon vol gas nog eens in op een enkele vijand. Er is ook een speciale aanval die te doen is als je aanvalsmeter vol is. Natuurlijk heeft elke Transformer weer zijn eigen speciale aanval, Optimus maakt rondjes en ramt met zijn trailer meerdere malen tegen omringende vijanden.

Natuurlijk is er een hoop voetvolk, uh voetrobots om te verslaan, maar er zijn ook bekende vijanden. Wat te denken van de Insecticons, Soundwave, Shockwave, Blitzwing, Starscream, Megatron en de Stunticons. Allemaal veranderen ze in de juiste vorm van Generation One, terwijl er variatie is in de boss fights zelf, elke baas heeft wel zijn eigen aanvallen en manier van te lijf gaan. Blitzwing heeft bijvoorbeeld meerdere fases: eerst rijd je over een brug in een side-scrolling stuk. Blitzwing vliegt af en toe over je heen en zal zich proberen te transformeren in een tank en zo proberen op je te vallen. Later in het gevecht ga je hem in een 3D-omgeving te lijf. In de speelbare demo mocht ik uiteindelijk tegen de Constructicons, die me in de vorm van Devastator proberen kapot te stampen.

Transformers Devastation is niet verrassend als het gaat om het genre. Heb je bijvoorbeeld Bayonetta gespeeld, dan weet je precies wat je kunt verwachten. Dit is een herkenbare actiegame van Platinum Games, een die fans van de studio en Transformer-fanaten zeker gaan waarderen. Ik ben fan van beide, en op de vraag of er een Limited Edition uit gaat komen met een Transformer-figurine werd geantwoord dat er nog niets besloten is. Het is in ieder geval geen ‘nee’, dus ik houd nog hoop dat ik nog een Special Edition kan pre-orderen. De speelbare demo liet al een glimps zien van wat we kunnen verwachten: een hack & slash met de bekendste tekenfilmrobots uit de jaren tachtig is, gemaakt door de studio die weet hoe ze actie met hoofdletter A moeten spellen. Ik kan in ieder geval niet wachten om op de bank los te gaan met deze Autobots. Transformers Devastation komt 6 oktober 2015 uit op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc.