Divinity: Original Sin Enhanced Edition

Onze zuiderbuur Larian Studios brengt Divinity: Original Sin Enhanced Edition binnenkort naar pc en consoles. Lees verder als je wil weten welke verbeteringen je mag verwachten ten opzichte van de vorig jaar uitgekomen pc-versie.

Voor mensen die geen idee hebben wat Divinity: Original Sin is, volgt een korte introductie. Het turn-based spel is een RPG die zich afspeelt in Rivellon, een fantasiewereld. Als speler moet je uitzoeken waar Source, een mysterieuze energie, vandaan komt en moet je het vernietigen. Dat is maar het begin, want tijdens het onderzoeken van een moord leer je dat er veel meer aan de hand is en, hoe cliché het ook is, het lot van alles en iedereen weer in je handen ligt. Jij bestuurt twee helden die je zelf gecreëerd hebt aan het begin van het spel. Dan lopen er nog twee personages mee, waarmee je allerlei combinaties maakt tijdens het vechten bijvoorbeeld.

Divinity: Original Sin Enhanced Edition

En combinaties zijn er in Divinity: Original Sin heel veel. Alleen al het combineren van spreuken is erg uitgebreid. Je kunt het bijvoorbeeld laten regenen, waardoor er plassen ontstaan. Bestook die daarna met elektriciteit en iedereen die in zo’n plas staat heeft een schokkende ervaring. Met tonnen olie en vuur is natuurlijk iets soortgelijks te bedenken, de aanvalsmechanieken zorgen er dus voor dat je in staat bent om elk probleem op verschillende manieren te tackelen.

Om dat nog eens aan te tonen plaatst de console-demo me voor een huis waarin een priester een preek voor een groep mensen afsteekt. Ik moet naar het gebied van Sacred Stones en hij heeft een sleutel die ik moet stelen. In de kelder staat namelijk een portaal naar de Sacred Stones. Allereerst zouden we de priester om kunnen leggen in een gevecht, maar dat zou vrij veel negatieve aandacht opwekken, dus gebruiken we stealth. Als je stealth doet, dan kunnen mensen je wel zien als je iets te opzichtig te werk gaat. Ook dieren helpen niet mee, want de kat die in het kerkje loopt zal je spotten en je positie verraden. Onzichtbaarheid en stealth combineren maakt je zo goed als ondetecteerbaar en op deze manier pakken we de sleutel af en openen we de kelderdeur. Aan de tweede mogelijkheid had ik niet eens gedacht, maar als je je laat arresteren, dan kom je in de gevangenis in het gebied waar je moet zijn. Dan krijg je het probleem dat je moet ontsnappen, maar met meerdere teamleden en teleportatie is dat een eitje. Of je rolt de zak van de bewaker die je sleutel heeft, omdat het kan. Divinity: Original Sin laat creativiteit in oplossingen toe, en daagt je dus uit om verder te denken dan “kill it”.

Divinity: Original Sin 

Larian Studios heeft vele verbeteringen doorgevoerd in de Enhanced Edition en meteen geport naar de current-gen consoles. Het belangrijkste bij een vertaling van pc naar console is de besturing. Muis en toetsenbord zijn nog steeds de te kloppen combinatie als het om controllers gaat. Met zoveel spreuken om uit te kiezen moet de besturing op een gamepad wel lekker aanvoelen en vooral snel zijn, ondanks dat Divinity: Original Sin een turn-based spel is, en je eigenlijk alle tijd van de wereld hebt. Die tijd wil je namelijk vooral gebruiken om de omgeving te bekijken en te zoeken naar mogelijkheden om aan te vallen of geheimen, niet om te kloten met een besturing die niet doet wat je wil. Gelukkig laat de hands-on al snel blijken dat daarover nagedacht is door de ontwikkelaars. Geen geforceerd gebruik van bijvoorbeeld het trackpad op de PlayStation 4-controller, want die is gewoonweg niet zo gevoelig. Er verschijnt een muiscursor door op L1 te drukken, waardoor je in een selectiemodus komt. Een druk op de knop X laat je de omgeving scannen. Simpele handelingen voor acties die je vaak wil doen.

Divinity: Original Sin Enhanced Edition

Een toffe optie voor op de bank is de co-op splitscreen. Je kunt Divinity: Original Sin met z’n tweeën spelen, ieder bestuurt een van de helden. En ze zijn ook geen blok aan elkaars been: de een kan in gebied A zijn, terwijl de ander heel ergens anders in gebied B is. Eindelijk volledige vrijheid, je kunt samenspelen, maar ook heel wat anders doen, zonder je medespeler tot last te zijn. Zoals ook in het origineel zat, heb je bij gesprekken waar keuzes moeten worden gemaakt een systeem om een winnaar aan te wijzen, wiens keuze wordt uitgesproken. Er zijn ook verbeteringen doorgevoerd in het skill-systeem. Deze zijn nu opgedeeld in novice, adept en master niveaus. Naarmate je spreuk sterker wordt, kost hij meer actiepunten. Er zijn ook nieuwe vaardigheden bij gekomen, je kunt nu bijvoorbeeld flink wat pijlen richting je vijand sturen met Rain of Arrows.

Divinity: Original Sin Enhanced Edition

De objecten in Divinity: Original Sin zijn nu volledig 360 graden gemaakt, zodat je de camera kunt draaien in elk gewenste positie. De studio heeft ook wat user interfaces onderzocht en aangepast waar nodig. De sterke en zwakke punten van tegenstanders zijn duidelijker in beeld, zodat je sneller een aanvalsplan kunt bedenken. De inventory is ook veel sneller te gebruiken en je kunt veel makkelijker items overhevelen van het ene naar het andere teamlid. Dit keer is ook elke regel tekst in Divinity: Original Sin ingesproken, zodat je niet naar de letters op het scherm hoeft te turen.

De studio heeft problemen die ze vonden in deze punten aangepakt als ze er niet tevreden over waren. De balans in het spel is bijvoorbeeld aangepakt en nieuwe mogelijkheden zoals dual wielding zijn toegevoegd, maar ook missies, puzzels en zelfs het verhaal zijn niet gespaard gebleven. Het spel heeft zelfs een ander einde gekregen, zodat het voor oud-spelers interessant genoeg is om nog eens te spelen. En anders hebben zij nog een nieuwe moeilijkheidsgraad om uit te proberen of ze echt doorgewinterde Divinity-spelers zijn: in Tactician mode veranderen de AI, de plek waar vijanden neergezet worden door het spel, je vaardigheden en meer.

Divinity: Original Sin Enhanced Edition komt uit op PlayStation 4, Xbox One, pc en Mac. Mensen die de eerdere versie op pc of Mac al hebben, krijgen de flinke update naar de Enhanced Edition gratis. Dat is toch iets wat we niet vaak zien in deze gamesindustrie.