TrackMania Turbo

Met een simpele besturing racen op allerlei toffe banen waarbij je op hoge snelheid door duizelingwekkende bochten moet wringen op over de eindstreep te komen. Het racen is makkelijk te begrijpen, maar moeilijk om echt goed in te worden, zoals de makers zelf al trots verkondigen. Dit is de samenvatting die we TrackMania Turbo geven.

Ubisoft had tijdens de E3 nog wat grote en kleine verrassingen. Een van de kleinere is een nieuwe TrackMania, voor pc en current-gen consoles. Trackmania Turbo is ontwikkeld door Nadeo, een studio van Ubisoft. De racegame gaat zoals de eerdere delen om een fantasie-parkoers waarin je met racewagens van allerlei gradaties de snelste tijd probeert neer te zetten. Simpel uit te leggen, simpel te besturen, maar oh zo verslavend om goed onder de knie te krijgen. En dat viel weer op tijdens de gamesessie die ik op de stand van Ubisoft had.

TrackMania Turbo

Natuurlijk wil ik in een nieuwe omgeving racen, dus kies ik voor Lagoon Rollercoaster. In dit tropische paradijs is iemand uitgeschoten met een soort achtbaanparkoers, waarin je af en toe niet meer weet wat onder en wat boven is. Je race is echt een achtbaan met loopings en kurkentrekkers, maar dan met asfalt in plaats van staal. Het racen viel nog niet mee. Elke wagen heeft weer ander gedrag. En zeker op de achtbaan is het handig een wagen te hebben die heel snel stuurt, anders lig je zo van de baan. Deze game gaat op de bank weer voor vele competitieve wedstrijden zorgen, en zeker om andermans tijd te verbeteren.

Als je de tijd zou hebben, vergaap je jezelf aan de prachtige omgeving, die gemaakt is door Creative Director Francois Alaux die bekend is van Logorama, een korte animatiefilm die een Academy Award for Best Animated Short Film in de wacht sleepte. Er gebeurt van alles onderweg en de kleuren spatten van het scherm, terwijl je met hoge snelheid door de omgeving schiet.

TrackMania Turbo

De racegame kent een bijzondere co-opmodus die je niet vaak tegenkomt in een racegame. Je bestuurt met twee spelers één auto. Dat gaat natuurlijk hilariteit opleveren, maar als je echt de beste tijd wil neerzetten, gaat het erg moeilijk worden als je niet fatsoenlijk met elkaar communiceert. Wie remt er, wanneer stuurt de verantwoordelijke voor links, wanneer de verantwoordelijke voor rechts?

TrackMania Turbo bevat tweehonderd tracks in vier verschillende omgevingen, vier gameplay-modi en vijf verschillende moeilijkheidsgraden. Mocht je dat niet genoeg vinden, dan is er nog de TrackBuilder. Je kunt geheel zelf een nieuwe track in elkaar zetten, maar als je geen zin of idee hebt, dan is er de optie om een baan te laten genereren. Al deze banen kun je delen met de community, genoeg dus om je tanden helemaal op stuk te bijten. Maar dat is nog niet alles: de makers zijn al bezig met een apart project om na release van Trackmania Turbo virtual reality-brillen te ondersteunen. Met de achtbanen in het achterhoofd gaan er op zeker mensen misselijk worden.

TrackMania Turbo komt 26 november uit op pc, PlayStation 4 en Xbox One.