Dragon Age: Inquisition

De laatste Dragon Age die uitgekomen is staat bekend als een teleurstelling. Dit keer heeft BioWare geluisterd om een episch avontuur naar consoles en pc te brengen.

Header

BioWare heeft wat goed te maken na Dragon Age II en dat willen ze met dit nieuwe deel Dragon Age: Inquisition dan ook maar al te graag doen. Bigger and better. Zoals we gewend zijn van de ontwikkelaars heb je heel veel keuzemogelijkheden qua eigen personage, in het verhaal en in je tactieken. Over het verhaal zelf wil men niet veel kwijt. Het komt er op neer dat je de oorlog die al tijden tussen de templars en mages woedt moet stoppen, omdat het land er door verscheurd wordt. Ondertussen worden er interdimensionale poorten geopend waaruit demonen komen die het land verder richting de afgrond duwen. Nu blijkt dat jij als enige een vaardigheid bezit om de poorten weer te sluiten. Je gaat dus ook op zoek naar de bron van deze poorten.

Dragon Age: Inquisition

Je personage kan man of vrouw zijn en je hebt de keuze uit vier rassen en drie klassen. Nu kun je zeggen dat dat niet zo uitgebreid is, maar als je weet dat elke klasse zich kan verdiepen in heel veel spreuken en aanvallen dan snap je dat je eigenlijk daarna nog genoeg keuzes te maken. In Dragon Age: Inquisition is ook een craftsysteem geïmplementeerd, waardoor je wapens en bescherming een eigen uiterlijk en jouw voorkeur voor attributen kunt geven, zodat je helemaal in je eigen stijl eruit ziet en speelt.

Dan zijn er nog de keuzes in het verhaal. Door dingen te doen (of te laten) verander je de wereld om je heen. Wie er in je team zit heeft invloed op het verhaal, de teamleden spreken met jou en met elkaar. Natuurlijk zijn er heel veel zijmissies. Zo komen we in de demo een vrouw tegen van wie de man is vermoord door templars. Help je haar, dan verandert daar de wereld om je heen. Help je niet, dan tja, dan niet. Het doden van beren of ander wild in de regio zorgt ook voor verandering. Dood je te veel beren, dan zal dat invloed hebben op de berenpopulatie zodat we al snel niet meer kunnen spreken van het berenbos.

Dragon Age: Inquisition

Over regio's gesproken, de ontwikkelaar wilde ook bigger. Ferelden, de regio waarin de eerste Dragon Age afspeelde was al niet klein, maar de wereld in Dragon Age: Inquisition is vijf keer zo groot. Omdat het verhaal heel uitgebreid is hebben de makers meer soorten gebieden nodig gehad. Gebieden als Ferelden, Orlais en het land ertussen ga je verkennen. Gelukkig zijn er mounts om je sneller te verplaatsen. En als je zo door het landschap rent dan zie je de prachtige omgevingen die haast tot leven komen. Grafisch is Dragon Age: Inquisition een van de mooiste RPG’s die ik ooit heb gezien.

Je kunt op elk moment controle nemen van iedereen in je party. Je kunt ook aangeven hoe de computergestuurde teamleden moeten vechten en met welke tactieken ze bezig moeten gaan. Wil je niet in third-person-view dan kun je top-down spelen. Deze view is nodig om tactische gevechten op te zetten. In de demo dringen we een kasteel van de magiërs binnen. In een van de kamers komen we bovenaan een trap. Even pauzeren om te zien wat er voor tegenstanders in de kamer zijn en we zien dat er een sterkere tegenstander niet zo goed tegen kou kan. Onze tovenares laten we dus kou-spreuken op hem gooien. De soldaten kunnen alleen via een smalle trap naar boven, dus daar zetten we onze grote sterke warrior neer. Rogue en archer aan de zijkant om op afstand al de tegenstanders te verzwakken en haal de game weer van pauze af.

Dragon Age: Inquisition

Zo tijdens de demo ziet het er erg goed uit voor de fans van Dragon Age. Snelle combat, prachtige omgevingen en zeker bigger en better. Hopelijk laat dit spel ons Dragon Age 2 weer snel vergeten. Het enige dat me nog laat twijfelen is het feit dat alles er vrij gescript uit zag. Dat kan zijn omdat het een demo was waarin de presentator niet graag voor verrassingen staat, maar het rare is dat het spel ook niet ergens speelbaar was om zelf te zien of het echt zo realtime is. Gelukkig is het nog maar een paar maandjes wachten voordat we het zeker weten. Dragon Age: Inquisition komt 7 oktober uit op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc.