Dead Island 2

Zombies, zombies en nog meer zombies slachten met een lekker zonnetje? In Californië kan het.

Header

Dead Island 2 speelt zich niet af op een eiland. Dit keer zijn we in het zonnige Californië, enkele maanden na de zombie-uitbraak op Banoi, het eiland in het eerste deel van de reeks. De regering heeft het hele gebied afgezet om de ziekte niet verder te laten verspreiden en de zombies binnen de staat te houden. Het is geen realistisch Californië, maar we zien wel bekende plekken zoals de stranden van Los Angeles, de pier van San Francisco en de heuvels van Hollywood.

Ontwikkelaar Yager wil verder niets kwijt over het verhaal, maar hopelijk wordt het meer dan “er zijn zombies, dood ze”. Dat Yager een verhaal kan vertellen hebben ze al bewezen met Spec Ops: The Line. Sterker nog, dit keer hebben ze Emmy-winnares Anne Tool ingehuurd om het verhaal te schrijven. Zij is bekend van The Witcher en won de Emmy voor The Lizzie Bennet Diaries, een online webserie.

Het verhaal tijdens de presentatie begon wat jammerlijk: de beelden die we te zien zouden krijgen komen uit een hele vroege versie uit Dead Island 2 van 2013. De gameplay en mogelijkheden wilden ze laten zien, aan de graphics wordt nog hard gewerkt. Wel kregen we na de presentatie een teaser met next-gen graphics, gemaakt met Unreal Engine 4. Een duidelijk mooiere en levendigere (pun intended) omgeving dan de toch wel bekende graphics die we ervoor zagen. Die leken namelijk erg op die van Dead Island: Riptide. Niet erg om hun gameplay te laten zien, maar het straalt niet echt ‘next-gen’ uit.

Dead Island 2 preorder

De speelbare personages in Dead Island 2 zijn immuun. Hierdoor vinden ze het prachtig om in het gebied rond geracet te worden door de nogal aparte Max en zijn kat Rick Furry. Volgens de makers is dit de eerste kat ooit die motion-captured is, maar dat terzijde. De speelbare personages zijn in vier klassen onder te verdelen: hunter, bishop, beserker en speeder. Elke klasse heeft zijn of haar unieke vechtstijl, speelstijl, eigen wapens en een nieuwe Fury-aanval. De enige die we te zien kregen was een slag waardoor je zombies hoog de lucht in slaat. Zo kun je de zombie veilig met een shotgun in de lucht doen ontploffen.

Er zijn naast allerlei melee-wapens ook geweren en pistolen. Gemotoriseerde wapens zoals kettingzagen en ander fraai speelgoed is er ook te vinden, maar het gebruik ervan kost brandstof en dat is nou net schaars. Belangrijker nog, die wapens maken herrie en herrie trekt zombies aan. Wapens zijn te craften, te modden en dit keer kun je ook een wapen in elke hand doen. Een uzi in combinatie met een shotgun: waarom niet?

Er zijn meer verschillende type zombies, die allemaal een andere manier nodig hebben om uit te schakelen. Geen enkele zombie lijkt op de ander door het zogenaamde component-systeem. Er zijn ook menselijke facties die je het leven zuur gaan maken, zoals ex-gevangenen, verlaten soldaten en raiders. Leuk wordt het als je zombies hun kant opjaagt. Zij gaan elkaar te lijf, wat jou weer minder risico oplevert. Door bijvoorbeeld een autoalarm af te laten gaan bij de raiders in de buurt rennen de zombies die kant op, waardoor jij of verder kunt gaan, of de overlevenden afmaakt.

Dead Island 2 ondersteunt, zoals Deep Silver het zelf noemt, social multiplayer. Standaard speel je de game ingelogd op een server. Er zijn 1 tot 8 spelers op een map, je mag je vrienden natuurlijk uitnodigen. Jij mag zelf kiezen of je ze gaat helpen, ze gaat aanvallen of je ze lekker laat voor wat het is. Wil je vanaf je zolderkamer niet sociaal doen, dan kun je ook offline in singleplayer spelen. Niets moet, alles mag. Sommige uitgevers luisteren wel als het over always-online gaat.

Het klinkt apart: Yager als ontwikkelaar van een zombiegame. Het is inderdaad even wennen na Spec Ops: The Line, maar van wat we gezien hebben ziet het er veelbelovend uit. Het was een sneakpreview, waarin we vooral de mogelijkheden van de gevechten te zien kregen. De beloftes dat alle zombies uniek zijn en vooral hoe next-gen de game eruit gaat zien gaan we hopelijk op gamescom in augustus zien. Dead Island 2 komt in de lente van 2015 uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.