Rocksmith 2014

Altijd al elektrische gitaar willen leren spelen om te jammen in een band? In Rocksmith 2014 kan het allebei. Rock on!

header

Ubisoft verbaasde ons een jaar geleden met Rocksmith, het antwoord op Guitar Hero voor mensen met een echte elektrische gitaar of basgitaar. Een jaar later komt de 2014-editie uit, met nieuwe features, nieuwe modi en nieuwe nummers.

Allereerst valt het geheel nieuwe menu op. Het is veel eenvoudiger gemaakt om opties te vinden. In het origineel was je meer aan het zoeken naar een optie dan er iets mee te doen, dat hebben ze aangepakt. Wat ze ook flink verbeterd hebben is de laadsnelheid. Waar je eerst rustig een kopje thee kon zetten voordat je ging spelen, is het nu supersnel. De bèta van de game crashte tijdens de demo, maar binnen tien seconden was het opnieuw opgestart en waren we weer waar we gebleven waren. Een enorme verbetering dat alleen al de upgrade naar Rocksmith 2014 rechtvaardigt.

Rocksmith 2014

De mensen met ervaring kunnen meteen een nummer spelen, en dit keer kunnen ze meteen de moeiijkheidsgraad kiezen. Sterker nog, je kunt bepaalde gedeeltes makkelijker of moeilijker maken, zodat je de stukken uit een nummer die je al kent op pro kunt spelen, maar de lastige gedeeltes kunt oefenen op een lager niveau. Als je wil, kun je zelfs alleen dat stuk eruit pikken en dat oefenen. De dynamische moelijkheidsgraad is er ook, zodat beginners makkelijk beginnen, maar als ze progressie tonen het spel je extra noten geeft om je te leren te spelen.

Rocksmith 2014

Met meer dan 85 lessen die Rocksmith 2014 je aanbiedt, kun je alle technieken leren. Om je uit te dagen zijn er challenges, missies zeg maar. Het spel stelt ze voor op basis van je prestaties in het spel. Het merkt als je bijvoorbeeld niet goed bent met bending, geeft je de les, met een video zodat je ziet wat je met je vingers moet doen, hoe je de hand moet houden enzovoorts. Dit is heel nuttig voor beginners, zo zie je namelijk hoe je op de meest efficiënte manier kunt spelen, zonder dat je kramp krijgt omdat je de gitaar verkeerd bespeelt. Het zal je daarna bending-missies geven, zodat je jezelf helemaal lam kunt oefenen om te zien of je het concept begrijpt.

Rocksmith 2014

Mastermodus is terug, dus als je denkt dat je het lied uit je hoofd kent, mag je weer los. Alleen dit keer werkt het anders. In de vorige versie mocht je deze modus alleen starten als je het gehele nummer al zo goed als perfect kon spelen. Nu zullen de noten van stukken die je al kent wegvallen, zodat je die bekende gedeeltes al in Master-modus speelt. De andere stukken uit het nummer laten de noten nog wel zien. Zo leer je echt een nummer kennen, in plaats van meteen alles uit het nummer te moeten weten. In het vertrouwde Guitarcade kun je weer door middel van minigames je techniek en snelheid oefenen. Nieuw is de sessiemodus. In deze modus speel jij de gitaar en kun je allerlei instrumenten toevoegen die dynamisch kijken hoe jij speelt en zich daarop aanpassen. Een jamsessie eigenlijk, maar dan met artiesten die niet te laat komen.

Rocksmith 2014

Alle nummers van het originele spel, ook de DLC, worden aangepast zodat ze werken met de nieuwe mogelijkheden in Rocksmith 2014. Er zijn nog een stuk of twintig nummers niet bekendgemaakt, maar met al een flinke lijst, en als je het orgineel hebt alle nummers daaruit, kun je heel lang en heel veel nummers oefenen. Rocksmith 2014 is meer dan wat meer nummers en een nieuw menu, het is het antwoord op alle feedback van de vorige versie. Voor beginners een uitstekende versie, voor Rocksmith-eigenaren zijn er prima redenen om over te stappen. Rocksmith 2014 komt in oktober uit voor Xbox 360, PlayStation 3, Windows en Mac. De producer gaf aan dat het spel uitkomt in een versie zonder kabel, voor mensen die het origineel hebben, een versie met kabel en een bundel met spel, kabel en gitaar.

Aerosmith - Walk this Way Radiohead - Paranoid Android
Alice In Chains - Stone Red Fang - Wires
Arctic Monkeys - R U Mine? R.E.M. - Losing My Religion
Avenged Sevenfold - Bat Country Rise Against - Savior
Bob Dylan - Knockin’ On Heaven’s Door Screaming Females - Rotten Apple
B'z - Ultra Soul Slayer - War Ensemble
EarlyRise - Wasteland Splashh - All I Wanna Do
Iron Maiden - The Trooper The Kinks - You Really Got Me
Jack White - Sixteen Saltines The Rolling Stones - Paint It, Black
Kiss - Rock And Roll All Nite The Shins - For A Fool
La Sera - Love That's Gone The Smashing Pumpkins - The Chimera
Mastodon - Blood and Thunder The Who - My Generation
Oasis - Don't Look Back In Anger Weezer - Say It Ain't So
Pantera - Cemetery Gates White Zombie - Thunder Kiss '65
Paramore - Now