Command & Conquer

Een van de populairste pc-strategiespellen in de geschiedenis van de pc komt terug. Gratis. Ja, ook nog legaal ook. Welcome back commander!

Header

Het gaat natuurlijk over Command & Conquer, de RTS die lange tijd hét strategiespel was om te verslaan als ontwikkelaar. Ondertussen is de franchise lange tijd stil en daar heeft de concurrentie van geprofiteerd. Starcraft is populairder geworden en Electronic Arts vond het eens tijd worden om de reeks nieuw leven in te blazen in de vorm in de Command & Conquer Generals-stijl.

Command & Conquer

En dat nieuwe leven komt vooral door de Frostbite 2-engine, de motor achter de graphics. De omgeving, de begroeiing, het water, belichting, stofdeeltjes, ontploffingen, de units, alles ziet er schitterend uit. Dit niveau van detail hebben we nog niet gezien in een RTS. De units bewegen natuurlijk, als ze bijvoorbeeld racen en een bocht moeten maken dan zie je ze prachtig even schuiven. Rijd je ergens vaak, dan vormt er zich duidelijke bandensporen. Rijd je met een tank door een stad dan ram je vast wel een verkeersbord of stoplicht dat realistisch neervalt. Dit alles zorgt ervoor dat de omgeving leeft, in plaats van een net-niet dynamische ervaring is.

Command & Conquer

Een tweede nieuwigheid is dat de game client-server wordt. Het voordeel hiervan is dat niet iedereen last heeft van de traagste internetverbinding in een match. Alleen diegene met een ***verbinding zal merken dat het niet lekker loopt. Victory Games gaat ook matchmaking aanbieden, op basis van ervaring en aantal gewonnen potjes. Door het op de server te houden verwacht men geen cheats als maphacks en dergelijke. Nu is het natuurlijk de vraag, want de community komt soms verrassend slim uit de hoek.

Command & Conquer

Geloof het of niet, maar Command & Conquer wordt free to play. Je hebt geen zestig euro op te hoesten voor de game, gewoon installeren en gaan. Natuurlijk wil elke uitgever eraan verdienen en EA, zoals we allemaal weten, vormt hierop geen uitzondering. Je kunt ingame credits kopen, let op, niet het geld dat je tijdens een multiplayerpotje gebruikt, want pay-to-win wil de ontwikkelaar zeker niet. Je ervaringspunten kun je wel versnellen, als je dat zou willen. Pay-to-leaderboard dus. Ingame kun je meer generalen kopen, wat niet anders is dan een avatar, de kleuren en kleren van je units aanpassen en meer van dat soort cosmetische grappen.

Command & Conquer

Command & Conquer wordt grafisch om te smullen. Hoe het client-server gaat uitpakken merken we pas later. Het spel was onder andere een succes door de multiplayer, zeker ook op LAN door peer-to-peer. Dat zal niet meer gaan, maar Electronic Arts heeft genoeg ervaring in client-server. De open bèta komt later dit jaar, het gehele spel wordt in 2014 verwacht. Dat is inclusief singleplayermissies. De game komt uit op pc, maar als de Frostbite-engine omgezet is naar mac komt er ook een versie voor de Apple-fanatics.