Paper Mario: Sticker Star

De overbekende loodgieter Mario heeft al in veel platformers, sporten en puzzelspellen meegedaan. In de Paper Mario-reeks wordt hij zelfs gereduceerd tot een stuk papier om de meest vreemde vormen aan te nemen om puzzels en andere problemen op te lossen. In Paper Mario: Sticker Star komt daar een geheel nieuwe dimensie bij. Het is de eerste keer dat er een Paper Mario op een handheld uitkomt.

Header

In het Mushroom Kingdom is het jaarlijkse stickerfestival aan de gang. Bowser, de aartsvijand van Mario crasht het feestje en pakt de zes koninklijke stickers af en plakt deze op zichzelf en zijn handlangers. Natuurlijk gaat Mario de koning helpen om de stickers weer terug te krijgen. Hij zal prairies, woestijnen, besneeuwde bergen, vulkanen en bossen moeten trotseren om de stickers van Bowser af te pakken. Mario krijgt hulp van de stickerfee, Kersti genaamd.

Paper Mario: Sticker StarPaper Mario: Sticker Star

In Paper Mario: Sticker Star is alles van papier. Dit levert de loodgieter allerlei nieuwe mogelijkheden op, zoals het veranderen in een papieren vliegtuigje en als hij zich omdraait lijkt het net een pagina die omgekeerd wordt. Gebouwen lijken op papieren dozen en als je een gebouw binnenstapt, vouwt het gehele gebouw zich op tot het interieur van het huis. Het blijft niet alleen bij leuke effecten, maar de gameplay is ook anders dan in de reguliere Mario-games. Waar dit deel uit de Paper Mario-reeks zich verder in onderscheidt is dat het dit keer allemaal om stickers draait.

Stickers zijn in de hele wereld te vinden, vaak al duidelijk zichtbaar op muren, maar er zijn naar goed gebruik ook stickers te vinden door in winkels te kopen, geheime plekken te vinden of personen in het spel te helpen met hun problemen. Naast gewone stickers zijn er ook glimmende stickers. Dit is een sterkere variant van de normale sticker. Sommige stickers heb je niet nodig bij het vechten, maar met het oplossen van problemen in de papieren wereld. Gelukkig helpt Kersti je daarmee, want zij kan stickers omtoveren tot papier, zodat je bijvoorbeeld een sticker van een brug omzet naar een papieren brug. Deze zet je dan over een rivier, waardoor je verder kan.

Paper Mario: Sticker StarPaper Mario: Sticker Star

Voor al je aanvallen gebruik je gevonden stickers. Een sticker van een schoen geeft je de sprongaanval, een sticker van een vuurbloem verandert je in de bekende vuurbalgooiende Mario. Om weer levenspunten terug te krijgen gebruik je een paddenstoelsticker. Je mag zelfs drie aanvallen achter elkaar doen door drie stickers in je aanvalcommando-rij te plakken. Na gebruik is de sticker weg. Het wordt dus veel meer plannen hoe je een gevecht aangaat. Hoe dit precies gaat werken als je een lastige gevecht aangaat en je stickers tijdens de gevechten opraken is nog niet bekend.

Het vechten zelf is nog steeds om beurten, dus nadat Mario zijn geplande aanvallen heeft gedaan dan mogen de vijanden hun beurt gebruiken om de loodgieter te verslaan. De kracht van een aanval of de mate van verdediging versterk je door met perfecte timing op de knop te drukken, juist op het moment dat de aanval zou raken. Jouw aanval zou meer schade doen, en de aanval van een vijand doet juist minder of geen pijn. Dit is niet anders dan vorige delen, maar deze mechaniek zorgt ervoor dat je blijft opletten om beurten, en niet een paar aanvallen opzet en ze maar afwacht tot je weer aan de beurt bent.

Paper Mario: Sticker StarPaper Mario: Sticker Star

In Paper Mario-spellen werd je altijd sterker door ervaringspunten te verdienen. Een level omhoog betekende meer leven, kracht en meer. In Paper Mario: Sticker Star vind je upgrades voor leven of je stickerboek, om bijvoorbeeld meer stickers in je boek kwijt te kunnen. Er is bijvoorbeeld een Toad die een probleem heeft: zijn bloementuin is volledig vernield door de wind. Als je dan jouw bloemenstickers, die je normaal gebruikt voor aanvallen, opoffert door deze te planten, groeien er glimmende stickers van die bloemen die je gegeven hebt. Daarnaast geeft de blije Toad jou een powerup die je een vijf extra levenspunten oplevert. Zo zijn er tig geheime plekken en problemen om powerups te verdienen.

Paper Mario: Sticker Star ziet eruit als een waardige opvolger. Het barst weer van de creativiteit en door het toevoegen van stickers is dit niet zo maar een nieuw deel. De gameplay is weer helemaal anders dan de vorige delen, waardor het fris en verrassend blijft. Hopelijk vind ik deze in kerstpapier ingepakt onder de kerstboom, want zo rond de kerst moet het spel uitkomen op Nintendo 3DS.