Serious Sam 3 BFE

Gespeeld op Windows
Ook verkrijgbaar voor Xbox 360 en PlayStation 3

Header

Sommige shooters nemen zich serieus: realistische wapens, realistische settings, realistische tegenstanders met realistische intelligentie. Serious Sam 3 BFE doet het tegenovergestelde: alles is over the top. Houd je kanon klaar, want we gaan aliens schieten. En naar goed Serious Sam-gebruik: heel veel aliens.

De Serious Sam-reeks staat om één ding bekend: achterlijk veel tegenstanders, die niet nadenken en je tot pulp willen schieten. Dit deel is daar gelukkig geen uitzondering op. Het verhaal heeft ook geen diepzinnige achtergrond met meerdere lagen. Mental, een buitenaards ras, heeft ondanks je pogingen in de eerdere delen de Aarde veroverd en de bevolking uitgedund. De enige manier om onze planeet te redden, is te zoeken naar de TimeLock, waarmee je door de tijd kan reizen. Op deze manier wil Sam voorkomen dat de wereld in de eerste plaats al veroverd wordt door de Mental zelf aan te vallen.

Serious Sam 3 BFESerious Sam 3 BFE

De demo zet me in de straten van Caïro. Ik heb nog geen wapens en de aliens zoeken me. Er komt een Gnaar, een wezen met een enorm oog, op me afgerend. Ik ben misschien wel zonder wapens, maar mijn vuisten heb ik nog. Met een heerlijk geluid trek ik het oog van het monster eruit. Dat zag hij niet aankomen! De toon is gezet: Serious Sam is terug: lomp en veel geweld.

Niet veel later vind ik een hamer. Hiermee kan ik de eerste echte verandering in het spel uitproberen: de omgeving is te slopen. Ik ben in een doodlopend steegje en ram mezelf een weg door een muur zodat ik verder kan. Groot aandachtspunt: vijanden kunnen dit ook. Dus bescherming zoeken achter een boom of muurtje heeft dit keer weinig zin. Rusten is voor mietjes en Sam is allesbehalve dat.

Om zijn mannelijkheid te bewijzen heeft hij ook de beschikking tot veel wapens. De hamer is daar één van. Naast een mokerslag kan hij als tweede aanval een ronddraaiende aanval maken, zodat hij alles om zich heen een mep kan verkopen. En geloof me, die aanval heb je vaak nodig, want je wordt vaak genoeg omgeven door vijanden. Natuurlijk zijn er ook vuurwapens. Bijvoorbeeld een ordinair pistool, waarmee je ook kan inzoomen. Je zult dan moeten mikken met de korrel, dus geen auto-aim of hulpjes als een richtkruis op het scherm. Dat geldt voor alle wapens waarmee je kunt inzoomen.

Serious Sam 3 BFESerious Sam 3 BFE

Later komen daar nog wapens bij als dynamietstaven, een shotgun met enkel en een dubbelloop, een minigun, een raketwerper en zelfs een kanon. Je leest het goed: een kanon. Er komt een enorme kanonskogel uit dat alles op zijn weg verpulvert. Laad je op voor het schieten, dan wordt het een gloeiend hete kanonsbal dat nog meer schade aanricht. Als dat al kon. Maar als je van een uitdaging houdt heb je ook nog de mogelijkheid om tegenstanders te slaan en te schoppen.

De vijanden zijn in groten getale aanwezig, zoals we verwachten van een Serious Sam-spel. Gnaar hebben we al genoemd, maar er zijn ook Werebulls die op je afstormen als stieren en natuurlijk de favoriet: de "aaaaarrrrggghhh"-schreeuwende kamikaze-aliens. Ze stormen op je af om in je buurt te exploderen. Je hoort ze ruim van tevoren aankomen en je moet ze snel neerknallen, want anders leg jij vrij rap het loodje: ze zijn nooit alleen.

Serious Sam 3 BFE

Grafisch heeft dit deel een oppoetsbeurt gehad. Niet alleen kan van alles in de omgeving kapot, maar soms ziet het er ook gewoonweg heel mooi uit. De Serious Engine 3 is geen miljoenenkostende DICE-engine of Modern Warfare 3-engine, maar er zijn genoeg momenten dat het er weinig voor onderdoet. De straten in Cairo zien er, voordat je overspoeld wordt met vijanden, erg mooi uit. In een later gedeelte ben ik in een woestijn met een prachtige oase, vooral het water ziet er goed uit. Ook als je kogels erin schiet, is het rimpeleffect realistisch.

De makers hebben dit keer een kleine aanpassing in de besturing van het spel gemaakt. Dit keer is er een run-knop. Je kunt dus tactisch (natuurlijk, we zijn geen mietjes) wegrennen van de hordes vijanden om ze van een afstand te veranderen in een hompje vlees met liters bloed eromheen.

Serious Sam 3 BFESerious Sam 3 BFE

Als de vijanden eenmaal komen zie je dat de modellen een stuk minder zijn. De engine kan ook daardoor prima overweg met de grote aantallen vijanden, omdat ze niet in de meest realistische detail getoond te hoeven worden. De Serious Engine 3 kan daarbij natuurlijk ook de bijbehorende gore tonen: het bloed en ledematen vliegen in het rond. Je sadistische trekjes kun je prima botvieren in dit spel, dat is wel duidelijk. Het is intense over-the-top actie waar Serious Sam bekend om staat.

Het enige dat de ontwikkelaar me niet kon laten zien zijn de boobytraps. In eerdere delen had je die hilarische momenten dat je bijvoorbeeld de Kerstman uit de lucht schoot of dat je een konijn in een apparaat moest gooien om zo de geheime konijnenworstjes te ontdekken. Deze geheimen heb ik nog niet gevonden of gezien.

Eén ding is zeker: Serious Sam 3 BFE zal de fans niet teleurstellen. Een spel met veel vijanden en veel actie en gore. Als nu nog de geheimen er weer in zitten is dit de ultieme Serious Sam. Op 18 oktober komt het spel uit voor Windows, Xbox 360 en PlayStation 3. AAARRRGGGHHH!!!