Kinect Sports: Season Two

Kinect werd een klein jaar geleden met veel bombarie gelanceerd. Helaas is het aantal geslaagde games voor Kinect nog op één hand te tellen. Eén van deze geslaagde games was Kinect Sports waarin je met verschillende sporten aan de slag kon. De game van Rare werd redelijk positief ontvangen en dus is er een tweede deel onderweg, met zes gloednieuwe sporten.

In de eerste Kinect Sports-game kon je de sporten voetbal, beach volleybal, bowlen, tafeltennis, boksen en atletiek beoefenen. Voor dit tweede seizoen zijn een zestal nieuwe sporten geselecteerd. Darten, golf, tennis, American football, honkbal en skiën kun je in deze nieuwe game gaan doen. American football en golf zijn tijdens de E3 gedemonstreerd, honkbal en skieën zijn nog niet getoond en tijdens de GamesCom werden darten en tennis gedemonstreerd welke in deze preview aan bod zullen komen.

Darten
De demo begon met darten. Net als bij echte wedstrijden is er veel aandacht geschonken aan de opkomst van de spelers en is hiermee geprobeert de essentie van de sport vast te leggen. Er is één modus beschikbaar met het darten en dat is het gewone wedstrijddarten waarbij je van 501 naar 0 moet proberen te darten. Zoals ook in het echt moet je precies op 0 uitkomen, en moet je uitgooien met een dubbel of trippel.

Kinect Sports 2 darts

Voor het gooien moet je gaan staan alsof je een dartpijl in je handen hebt, en vervolgens kun je net doen alsof je de pijl direct naar voren gooit, of je kunt je pols eerst iets naar achter bewegen en je doelwit locken vlak voordat je gooit. Op het bord kun je precies zien waar je naartoe gooit, maar doordat je beweegt tijdens het gooien komt je pijl niet altijd precies uit waar hij zou moeten uitkomen, maar je kunt prima in de triple twintig gooien, net als dat je ook goed in de één kunt gooien. Hoe snel je polsbeweging is, is ook enigszins van invloed op waar de pijl komt, al is het heel lastig om dit expres te doen. Concentratie is bij darten erg belangrijk, en net zoals je een menselijke tegenstander kunt hinderen door vervelend te doen, kun je ook een computer-tegenstander uit zijn concentratie halen door wild te bewegen voor de Kinect-camera.

Tennis
Naast het darten konden we ook aan de slag met tennis. Het tennis is vergelijkbaar met tennis in Wii Sports. Zelf sturen waar je avatar precies heen moet is niet nodig, hij loopt automatisch richting de bal. Wel zul je zelf de bal goed moeten slaan en als je een backhandbal moet slaan, zul je ook met je backhand moeten slaan. De beweging die je maakt heeft ook invloed op hoe je de bal raakt. Instappen zorgt ervoor dat je harder slaat, en een rustige beweging omhoog zorgt voor een rustige lob. Het goed toepassen van deze mogelijkheden vereist echter wel wat oefening.

Kinect Sports 2 Tennis

Een scheidsrechter controleert of er volgens de regels gespeeld wordt, en beslist wanneer een bal in of uit is. Net als in het echte leven kan de scheidsrechter echter een fout maken, en mocht je denken dat die bal toch echt in was, dan kun je je handen in de lucht steken als teken dat je bezwaar maakt en worden de camera beelden erbij gepakt. Het punt dat naar mijn Britse tegenstander was gegaan ging na het bekijken van de camera-beelden toch richting mij, en na een spannende strijd heeft dat me uiteindelijk de overwinning opgeleverd.

Hoewel tennis natuurlijk een logische sport is voor Kinect, zijn darten en American Footbal dat niet. American Football is in Europa niet zo populair, en darten wordt in de Verenigde Staten weer vrij weinig gespeeld. Het toevoegen van deze sporten aan de game zorgt er echter wel voor dat mensen met deze sport in aanraking komen en de regels op een speelse manier leren. Elke sport is speelbaar op drie moeilijkheidniveau's. Rookie is het laagste niveau en is altijd beschikbaar. Als je beter wordt unlock je vervolgens automatisch pro en champion, waarbij de computer tegenstander veel sterker is.

Kinect Sports 2 Tennis

Conclusie
Hoewel ik slechts een derde van de game heb kunnen proberen, zag dit deel er goed uit. Het darten lijkt goed gebalanceerd te zijn, waardoor het niet verschrikkelijk lastig is om 180 te gooien, maar het tegelijkertijd ook niet zo simpel is dat je zonder problemen gooit wat je wil gooien. Net als in het echte spel is concentratie en goed mikken erg belangrijk. Bij tennis lijkt dit allemaal een stuk minder nauw te werken. Gewoon op het juiste moment je arm zwiepen is genoeg en als beginner heb je vrijwel geen invloed op wat de bal precies doet. Mijn tegenstander had de beweging echter wel al snel te pakken waardoor hij meer controle over de bal had en effectballen kon slaan. Het lijkt er dus op dat er daadwerkelijk ook een diepere laag in deze speelmodus zit. Voor zover ik het gezien heb lijkt het een prima game te gaan worden, die wellicht mijn afkeer van sport-spellen voor Kinect, die ik over gehouden heb aan het reviewen van Sports Island Freedom, kan laten verdwijnen.

Kinect Sports: Season 2 ligt eind 2011 in de winkels en verschijnt exclusief voor Xbox 360. De game is alleen speelbaar met Kinect.