Rock of Ages

Gespeeld op Xbox 360
Ook verkrijgbaar voor Windows en PlayStation 3

Header

Tower defense-games zijn hot. De ontwikkelstudio ACE Team heeft vorig jaar hun invalshoek van dit genre voorgesteld, gemaakt met de Unreal Engine 3. Rock of Ages rolt binnenkort onze huizen binnen. Wat maakt deze game zo anders dan al het andere in het genre?

Het doel van het spel is simpel. Je bent in oorlog met een vijand aan de andere kant van een heuvel en om de strijd snel te beslechten, rol je met een enorme steen van de heuvel af richting het kasteel van je tegenstander. Als de poort van het kasteel volledig kapot is, heb je gewonnen. Je tegenstander is ook niet gek, dus die doet precies hetzelfde: hij stuurt een steen richting jouw kasteel. Het wordt dus een race tussen twee rollende stenen.

Rock of AgesRock of Ages

Voordat je begint met rollen mag je eerst verdediging kopen en neerzetten. Je krijgt een startbedrag en daarmee kun je op de mogelijke paden die je tegenstander kan nemen verdedigingstorens, molens, dynamiet en zelfs koeien neerzetten. Dat kan alleen op de groene vakjes in het level en je mag geen gebouwen precies naast elkaar in de vakjes zetten. De omliggende vakjes worden onbruikbaar verklaard, zodat je nooit een ondoordringbare muur kan neerzetten.

Elk obstakel kost geld en daarvan heb je slecht een beperkte hoeveelheid. Je kunt geldboerderijen neerzetten, waardoor je meer geld verdient dat te gebruiken is in de volgende ronde. Eenmaal klaar met het neerzetten kun je nog geld spenderen aan de steen zelf. Deze kun je verbeteren met allerlei upgrades. Wat dacht je van een steen met ijzeren spikes of van magma? Met deze verbeteringen wordt de bescherming van de steen beter of valt deze met veel meer kracht aan. De verbeteringen aan je steen kunnen verdwijnen, want deze kunnen ook maar een bepaalde hoeveelheid schade aan. Als dat gebeurt ben je weer een ordinaire grote steen en rol je verder richting vijandig kasteel.

Rock of AgesRock of Ages

Het klaarzetten van je sessie is in een minuut gebeurd, het gaat dus allemaal vrij snel. Eenmaal klaar neem je controle over jouw steen en begin je van de heuvel te rollen, richting vijand. Er zijn verschillende wegen te volgen, met ook natuurlijke obstakels als ravijnen op je pad. Natuurlijk heeft je vijand ook obstakels neergezet om het je zo lastig mogelijk te maken. Het is vooral oppassen voor dynamiet, want raak je dat aan, dan vlieg je een eind de lucht in en met wat pech zo in een ravijn. Als dat gebeurt start je steen op het punt waar het mis is gegaan. Je hebt minder snelheid en dan worden de obstakels echt irritant. Door de obstakels te mollen maak je het jezelf weer 'gemakkelijker' in de volgende ronde, want eenmaal gesloopte obstakels verdwijnen. Dat geldt ook andersom: de tegenstander sloopt ook jouw obstakels, dus je moet gaan kijken wat er allemaal nog overeind staat na een sessie en waar nodig versterkingen aanbrengen.

Als je snel genoeg bent, ben je eerder bij de poort van je vijand. Ram er met zo'n groot mogelijke snelheid tegenaan om zo veel mogelijk schade aan te richten. De poort zal meestal niet in één keer gesloopt worden. Zelfs niet als je een magmasteen hebt gestuurd, maar dat soort verbeteringen richten natuurlijk wel meer schade aan. Na een stuk of drie rolsessies zou de poort wel kapot moeten zijn, mits je als eerste aankomt natuurlijk.

Rock of AgesRock of Ages

De besturing is simpel gehouden, waardoor je snel op weg bent zonder door een hoge leercurve te moeten gaan. Prima vermaak en in multiplayer wordt het allemaal nog hilarischer. Er zijn verschillende multiplayermodi. In 'War' moet je net als in de singleplayer elkaars kasteel bestormen. Wie als eerst de poort van de ander molt, wint. In 'Skee Boulder' probeer je meer doelen te raken dan je tegenstander. Op het eind van het level probeer je in het vak met de hoogste multiplier te komen. Wie de meeste punten heeft wint. Dus al doe je het nog zo slecht op de heuvel zelf, op het eind kun je een hoop goed maken. Dan is er nog een 'Time Trial', wie komt het snelst beneden?

Fans van de Monty Python-animaties van Terry Gilliam zullen smullen. Want de graphics lijken uit de serie te zijn weggelopen. In Rock of Ages speel je in vijf verschillende tijden van mens en kunst. Je vindt jezelf in het oude Griekenland, de middeleeuwen, de renaissance, de rococo and romantiek. De stijlen zijn natuurlijk ook terug te vinden in de desbetreffende levels met daarover de speciale Monty Python-achtige saus er overheen.

Rock of AgesRock of Ages

Rock of Ages is niet de zoveelste tower defense-game. Qua eenvoud lijkt de game wel op andere tower defense-spellen, maar door de grafische stijl van, en de absurde humor in het spel steekt deze torenhoog boven andere spellen in het genre uit. Eind augustus kunnen we gaan rock en rollen, want dan komt het spel uit op Xbox 360, PlayStation 3 en Windows.