Mortal Kombat

Mortal Kombat header

Negen delen van een vechtspel. Dat riekt naar uitmelkerij, zou je zeggen. En toegegeven, sinds Mortal Kombat de stap naar 3D heeft gemaakt en vooral RSI-klachten aanmoedigde door onmogelijke toetsencombinaties te bedenken, was voor de meeste fans de lol er al af. Ontwikkelstudio NetherRealm Studios, het vroegere Midway Games, wil het nog eens proberen. Dit keer geen fancy 3D arena's, geen wapens die uit het niets tevoorschijn komen. Nee, dit keer gaan alle registers open om het meest bloedige, gewelddadige en brute vechtspel tot op heden te maken. En van wat FOK!games heeft mogen zien en spelen: het is ze gelukt. Politiek Den Haag, doe uw ogen dicht!


Er was eens...

Dit deel van Mortal Kombat, dat nog geen hippe subnaam heeft, heeft voor de sier nog een verhaaltje bij zich. Raiden, de god van de donder, heeft na de gebeurtenissen in Mortal Kombat: Armageddon zichzelf in het verleden een boodschap gestuurd om te waarschuwen dat er iets moet gebeuren om de tijdslijn te veranderen en zo de vernietiging van alle dimensies te voorkomen. Who needs Skype? De Raiden van het verleden krijgt visioenen van de toekomst en probeert de boodschap te ontcijferen om te weten te komen wat er moet gebeuren. Het spel speelt zich af ten tijde van Mortal Kombat 1, 2 en 3. Misschien is het verhaal leuk voor de fans, maar voor mensen die het bovenstaande niets zegt: dit is een reboot in de serie, de makers wilden met een schone lei beginnen.

Mortal Kombat 9


Choose your character

Mortal Kombat speel je dan ook niet voor het verhaal, maar voor de bloedige gevechten tussen de vechters. Er zullen zo rond de 26 karakters in het uiteindelijke spel zitten. Tot nu toe zijn er een paar bekendgemaakt: de cyborgs Cyrax en Sektor, de aartsvijanden Kitana en kloon Mileena, Kung Lao, Johnny Cage, Nightwolf, en wat zou Mortal Kombat zijn zonder Reptile, Scorpion en Sub-Zero? Meer willen de makers nog niet kwijt, maar gegeven de tijdsperiode waarin dit alles zich afspeelt durven wij wel geld te zetten op Liu Kang. Raiden heeft een hoofdrol, dus verwacht ook wat gedonder op het scherm. De tijd zal echter leren wie we opnieuw mogen begroeten en of er nieuwe personages geïntroduceerd worden.


Who wants to play?

Natuurlijk kun je een ouderwets potje knokken in het spel, een tegen een, maar er zijn ook andere spelmodi bedacht. Wat te denken van tagteams, je kiest twee karakters en je kunt twee tegen twee spelen. Je moet dan wel goede karakters kiezen, die elkaar goed aanvullen. Het is niet zo dat er vier karakters op het scherm zijn, je kunt alleen snel wisselen tussen je twee gekozen personages tijdens het gevecht.

Mortal Kombat 9

Deze modus heeft wat extra's: je kunt combinaties van bewegingen met z'n tweeën maken. Gooi een net met Cyrax en laat de tweede karakter een projectiel schieten, de tegenstander kan niet springen of verdedigen. Dit worden ‘assist attacks' genoemd. Een ander soort aanval is de ‘special entry attack'. Deze aanval kun je doen tijdens een snelle wissel: begin een aanval van het eerste karakter, gebruik je wissel en laat de inkomende speler meteen opvolgen met een aanval, die dan als combo telt. Johnny Cage doet een snelle shadowkick om snel bij de tegenstander te komen, doet een wissel en Kung Lao gaat los met zijn hoed, bijvoorbeeld. Of Scorpion doet zijn harpoen, haalt de vijand naar hem toe en wisselt met Kitana zodat zij de tegenstander kan bewerken met haar wapens. Zo maak je nog eens indruk met een wissel.


Round 1, fight!

Het spel is in 2D, maar dan wel met 3D modellen. De makers hebben de omgevingen dynamisch gemaakt, er is altijd wel wat te zien tijdens de gevechten, verwacht bijvoorbeeld een zandstorm in een woestijngebied, lijken die in een zuurbad gegooid zijn in de catacomben of tandraderen, die draaien in de klokkentoren. De omgevingen zien er in ieder geval mooi uit en laat je niet denken dat de tijd ondertussen stil staat.

Mortal Kombat 9

Natuurlijk heb je een heel arsenaal aan speciale bewegingen, die gemakkelijk te zien zijn door het spel even te pauzeren. Maar de meest in het oog springende verandering in het spel is een extra ‘super meter', die langzaam gevuld wordt door aanvallen te doen, of geraakt te worden door de tegenstander. De meter is in drie stages onderverdeeld, de eerste stage die vrijkomt, is de mogelijkheid een sterkere versie van een al bestaande speciale beweging te doen. De tweede stage zorgt er voor dat je uit een combo kan komen, dus een speciale beweging voor je verdediging. De derde is een ‘x-ray move'. Met deze move kun je tussen de 40% a 50% van de healthbar van de tegenstander verlagen. Als special effect zul je alleen de botten en spierstructuur zien van het slachtoffer, een erg cool effect.


Finish him!

Mortal Kombat zonder fatalities zou geen Mortal Kombat zijn. Deze meedogenloze bewegingen kun je uitvoeren als de tegenstander wankelt op zijn benen, op het moment dat zijn healthbar leeg is. En wie fatalities ooit gezien heeft, weet dat ze nogal, uhm bruut kunnen zijn. De nieuwe varianten in dit spel laten alle oude fatalities van eerdere delen op de My Little Pony-versie lijken. De gezichtsuitdrukkingen van andere journalisten bij het zien van deze bewegingen waren ook om niet te vergeten. Sommigen waren nog nieuw in de serie, dus die waren enigszins geschokt te noemen.

Mortal Kombat 9

Reptile die de kaken van zijn tegenstander uit elkaar haalt en zuur in de mond spuugt, Cyrax die met een bom eerst zijn tegenstander uit elkaar laat knallen om het daarna af te maken door homing missiles op de rondvliegende lichaamsdelen te richten. Myleena loopt naar haar tegenstander toe, lonkt even om daarna het hoofd af te snijden en daarin te gaan bijten als een wilde. Geen beelden voor de mensen met een zwak hart. En het leuke komt nog, de fatalities worden nog eens onder handen genomen voor de mensen met een 3D televisie, zodat je nog wat lichaamsdelen om je heen ziet vliegen. De vraag is niet of, maar in hoeveel landen dit spel verboden gaat worden.


Flawless victory!

De conclusie is eigenlijk simpel. Bij de aankondiging van het spel was de reactie: uitmelkerij, negen delen, hoe durven ze nog. Na het zien en het spelen van de vroege alphaversie is die reactie volledig verkeerd gebleken. Dit spel gaat elk fighting game doen verbleken. Niet alleen qua gameplay, maar ook qua bloed. Nu nog een 3D televisie en Sonja terug in een leuk pakje en dit is een must-have, Game of the Year en meer van dit soort kreten. In de lente van volgend jaar zullen de geschrokken reacties van politieke partijen en ouderenbonden niet van de lucht zijn. De wereld zal weten dat Mortal Kombat weer terug is.