Sims 3 for consoles

The Sims 3 voor consoles header

gespeeld op PlayStation 3

De Sims zijn hot. Na vele jaren en vele expansies zijn die brabbelende figuren nog steeds niet van ons scherm weg te slaan. EA weet dit natuurlijk ook en heeft besloten de Sims weer los te laten op de consoles. Dit derde deel komt voor de Wii, DS, Xbox 360 en PlayStation 3. De Nintendo 3DS krijgt nog een versie als de handheld uit is.

Voor de lezers die de laatste tien jaar geen gamenieuws hebben gevolgd een korte uitleg wat de Sims voor een spel is. Nou ja, spel, je kunt het tegenwoordig een eigen genre noemen. In de Sims ben jij de baas over een personage dat zijn dagelijkse leven leidt. Jij bepaalt welke taken het op een dag doet, maar jij stippelt ook een levensweg uit, door je Sim in bepaalde vaardigheden te laten uitblinken, zodat de Sim daar geld mee kan verdienen. Met dat geld kun je je Sim weer gelukkiger maken door spulletjes voor het huis te kopen. Je Sim heeft een familie, met wat mazzel een relatie en kan ook kinderen moeten opvoeden. Voor je het weet ben je je eigen virtuele soap aan het regisseren.

De Sims zou de Sims niet zijn als je je personage niet geheel naar eigen smaak kan vormen. Je kunt helemaal los gaan om een sexy babe te maken die alle mannen gek gaat maken, of de duffe nerd die denkt in enen en nullen. Dit keer heb je ook controle over hun persoonlijkheid, je kunt ze bijvoorbeeld heel boosaardig, romantisch of paranoïde maken, of een mix van allerlei persoonlijkheden geven.

The Sims 3 consoles

De Sims 3 voor de consoles geeft je controle over je Sim maar dan via een joypad. En dat is even wennen, maar opmerkelijk genoeg mag je dat 'even' letterlijk nemen. In plaats van een cursor kun je een straal laten bewegen met de vierpuntdruktoets. Met elk object waarmee interactie mogelijk is, kun je door middel van de straal kiezen dat je Sim een actie moet uitvoeren met dat object. Dus zie je een piano, dan laat je de straal daar op schijnen en kun je kiezen dat de Sim piano moet gaan spelen. Ook kun je een kaart oproepen en met je Sim op reis gaan naar een strandhuis, de school of de lokale brandweer. Je verlaat je huis en na een kort laadscherm zul je op de plek van bestemming aankomen om daar je Sim weer allerlei acties en sociale dingen te laten doen.

In de Sims 3 draait het allemaal om wensen. Je Sims hebben wensen en als je wilt, kun je helpen deze uit te laten komen. Stel, je Sim wil heel graag rockster worden. Dan kun jij zorgen dat zijn muzikale vaardigheid steeds wordt verbeterd door hem op zijn gitaar te laten spelen en hem in een bandje te laten spelen. De kans op succes zal een stuk groter zijn dan op het moment dat je, sadist die je bent, hem continu wetenschappelijke boeken laat lezen. Je kunt dus zorgen voor een gelukkige Sim, die zijn wens uit ziet komen, of je kunt je personage een rotleven geven, wat jij wilt.

The Sims 3 consoles

Een andere manier om je Sims gelukkig, of ongelukkig, te maken, zijn de nieuwe Karma Powers. Dit zijn goddelijke krachten die bijvoorbeeld je Sim voor een periode dolgelukkig maken, door geld te toveren, je Sim knapper te maken, of door meteorieten op het huis van je Sim te gooien. Wat jij wilt, jij bent de baas. Karmakrachten kosten karmapunten, die je kunt verdienen door opdrachten te voltooien. Deze variëren van 'laat drie mensen in je huis doodgaan' tot 'word een rockster'. Deze opdrachten zijn te vergelijken met achievements of trophies, maar dan in het spel zelf te verdienen voor een reden, namelijk die Karmapunten. Deze resultaten zijn ook te zien op je FaceBook-account, als je die hebt. Zo kan iedereen zien of je een fervent Sims 3-speler bent, of dat je het allemaal niet zo serieus neemt.

Over achievements en trophies gesproken, op de Xbox 360 en de PlayStation 3 kun je jouw gemaakte spullen delen met de rest van de wereld. Naast je Sims plezieren, of etteren, kun je namelijk je ontwerptalent gebruiken om huizen te ontwerpen en in te richten, een optie die erg populair is in de Sims. Je kunt de stad waar je Sim in woont ook upgraden, huizen meubileren, kleding ontwerpen en allerlei andere designspullen delen met andere Xbox 360- of PlayStation 3-eigenaren. Uw reporter ter plaatse gaf de ontwikkelaars nog een tip, dus als er met de upload-functionaliteit een waardering en karmapunten of simolians, het geld in de Sims, kan worden verdiend, denk aan mij.

The Sims 3 consoles

De Sims 3 voor de consoles lijkt geen goedkope poort van PC naar console, waarbij er opties zijn weggevallen. De versie van de Wii was helaas niet aanwezig, maar ook daar zijn opties speciaal voor de Wii, zoals een extra stuk stad met nieuwe banen, Karma Powers en ook wensen. Daarnaast kun je op de Wii een multiplayeroptie vinden om zo punten te verdienen. De Nintendo DS is grafisch natuurlijk wel wat ‘minder', maar desondanks zit er veel van het originele spel in de handheldversie verstopt.

De Sims 3 voor consoles en handheld komt deze herfst uit voor Xbox 360, PlayStation 3, Wii en DS uit. De 3DS versie wordt pas volgend jaar verwacht, wanneer de nieuwe handheld uit is.