Maak jij je zorgen om de gevolgen van Trump zijn 'Reciprocal Tariffs' ?

Jippie

Er is aanzienlijke financiële onrust op de beurzen wereldwijd sinds president Trump de forse verhogingen van de importheffingen voor de VS aankondigde. Vrijdag storten de koersen al naar beneden en ook maandag openden Azië, Europa en Amerika zwaar in de min. Maak jij je zorgen om de gevolgen van Trump zijn 'Reciprocal Tariffs'?

Trump presenteert zijn 'tariffs' (@ WSJ on YouTube 030425)
Trump presenteert zijn 'tariffs' (@ WSJ on YouTube 030425)

De wereldwijde financiële markten hebben deze week heftig gereageerd op de nieuwe handelsmaatregelen van president Donald Trump, die door hem met veel enthousiasme werden aangekondigd als een fundamentele verandering van de economische wereldorde. 

Volgens deze wet worden er nieuwe vaste tarieven van tien procent geheven op de meeste importen in de Verenigde Staten. Voor veel landen gelden hogere straftarieven, afhankelijk van hun handelsdeficit, zoals de Republikein aankondigde vanuit de rozentuin van het Witte Huis. Voor de EU zijn nieuwe tarieven van 20 procent aangekondigd. De Republikein wil door het verhogen van de importheffingen de productie in de VS opvoeren.

Trump sprak over zogenaamde wederkerige tarieven. Dit betekent dat de VS de tarieven verhoogt waar ze momenteel lagere importheffingen rekenen dan hun handelspartners. Dit doen ze om vermeende onevenwichtigheden te compenseren. De EU zou bijvoorbeeld 39 procent invoerrechten heffen op importen uit de VS, aldus de Amerikaanse president. "Ze lichten ons op. Het is zo triest om te zien. Het is zo zielig," zei Trump, doelend op de Europeanen.

Daarnaast zouden tarieven van 34 procent op importen uit China komen, 25 procent voor Zuid-Korea, 24 procent voor Japan en 32 procent voor Taiwan, onder andere. Het is de meest agressieve en consequente stap in het handelsbeleid van de Amerikaanse president tot nu toe. Dit zal waarschijnlijk een aanzienlijke last voor de wereldeconomie betekenen. Handelspartners bereiden al tegentarieven voor.

Meer dan vijftig landen uit Azië en Europa zouden inmiddels de VS hebben benaderd om te overleggen over de importheffingen. Andere landen waaronder China hebben al tegenmaatregelen aangekondigd, waarop Trump met nog hogere importheffingen dreigde.

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, verklaarde maandag dat ze de voorkeur geeft aan onderhandelingen met de Verenigde Staten over importtarieven. Ze heeft laten weten dat Europese tegenmaatregelen nog steeds een optie zijn.