Ben jij bang voor een (onterechte) beschuldiging van grensoverschrijdend gedrag?
Vooral mannen zijn de afgelopen jaren voorzichtiger uit angst om beschuldigd te worden van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dit omvat seksuele getinte opmerkingen, ongewenste aanrakingen en seks zonder toestemming. Ben jij bang voor een (onterechte) beschuldiging van grensoverschrijdend gedrag?
Seksueel grensoverschrijdend gedrag? (@ Freepik)
In 2024 zouden meer dan 1,7 miljoen mensen van 16 jaar en ouder te maken hebben gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag, aldus de publieksmonitor in het AD. Dit omvat seksuele opmerkingen, ongewenste aanrakingen en seks zonder toestemming. Dit kan bij alle geslachten en seksuele voorkeuren plaatsvinden.
Het komt overal voor in de sportschool, het nachtleven, thuis, op straat, online en op het werk. Vaak betreft het gewoontes in onze interacties, die we als normaal zijn gaan beschouwen, terwijl dat niet altijd bij een ander het geval is.
Vooral mannen zouden steeds vaker bang zijn om onterecht beschuldigd te worden van dit gedrag en daarom situaties willen vermijden waarin zij alleen met vrouwen zijn. In de praktijk komen valse beschuldigingen echter zelden voor, meldt het AD.
Slechts één op de tien mensen geeft toe ooit grensoverschrijdend gedrag te hebben vertoond, blijkt uit onderzoek van de Publieksmonitor. Daarentegen heeft zes op de tien vrouwen en twee op de tien mannen in hun leven seksueel grensoverschrijdend gedrag ervaren.
Meer dan de helft van de Nederlanders denkt simpelweg niet na over hun eigen gedrag en of dit als grensoverschrijdend kan worden ervaren, terwijl driekwart het wel essentieel vindt om de grenzen van anderen te respecteren.
Sinds de #metoo-beweging in 2006 is er steeds meer aandacht voor seksueel wangedrag. Het schandaal bij The Voice of Holland, dat in 2022 aan het licht kwam, was opnieuw een aanleiding om de discussies over seksueel grensoverschrijdend gedrag in Nederland voort te zetten.