Moet het Nederlandse leger zo snel mogelijk worden uitgebreid?

Jippie

De miljarden voor herbewapening vliegen ons de laatste maand om de oren. Europa wil 800 miljard uittrekken om minder afhankelijk van de NAVO en de VS te zijn. Ook Yesilgöz sprak op het VVD-congres over het opschroeven van defensieuitgaven naar 3,5% van het BBP. Moet het Nederlandse leger zo snel mogelijk worden uitgebreid?

Militairen van 43 Gemechaniseerde Brigade op oefening (@ Defensie)
Militairen van 43 Gemechaniseerde Brigade op oefening (@ Defensie)

Nu Europa 800 miljard euro voor defensie beschikbaar stelt vanwege wereldwijde spanningen, groeit de druk om het Nederlandse leger te versterken. Maar hoe ga je dat aan? "De belangstelling van de bevolking is in ieder geval aanwezig," zegt voormalig commandant Mart de Kruif bij Spraakmakers.

Dat er veel interesse is voor defensie, blijkt uit de aanmelding van de 59-jarige Donald. Hij heeft zich recentelijk aangemeld bij defensie, maar was ouder dan 55, de leeftijdsgrens voor Defensie. "Zeer spijtig, want ik wil mijn land dienen," zegt Donald. "Ik vind dat je eerst ouderen moet inzetten, en pas daarna de jongeren. Zij hebben nog een heel leven voor zich."

In het verleden was het salaris een probleem, maar volgens oud-commandant De Kruif is dat inmiddels veranderd. "Tot een paar jaar geleden was geld echt een kwestie. Als onderofficier verdiende je soms minder dan een buschauffeur. Maar tegenwoordig ontvangt iedere militair een beter salaris."

Prioriteit van de staatssecretaris
De motivatie om bij defensie te werken is er dus, en als toekomstige militair hoef je je geen zorgen te maken over het salaris. Het grootste probleem ligt bij Defensie zelf: de capaciteit om mensen op te leiden en te huisvesten. Toch wil staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman (BBB) dat er in 2030 zo'n 100.000 mensen bij Defensie werken. Op dit moment zijn dat er 74.000. "Het is mijn hoogste prioriteit om het Nederlandse leger uit te breiden," aldus Tuinman.

Volgens de staatssecretaris en voormalig militair wordt er al hard gewerkt aan oplossingen. "We zetten stappen met tijdelijke locaties en maken dubbel gebruik van kazernes en schietbanen. We moeten ons best doen."

Binnenkort zal Tuinman een uitgebreid plan presenteren waarin hij uitlegt hoe hij het leger wil uitbreiden. Wat daar precies in staat, laat hij nog in het midden. Hij geeft wel aan dat hij kijkt naar het voorbeeld van Donald en overweegt de leeftijdsgrens binnen Defensie te verhogen. "Ik heb lijsten met honderden maatregelen die ik kan nemen, en ik ben bereid om overal stappen in te zetten – dus ook als het gaat om leeftijd."

Yesilgöz wil structureel meer uitgeven aan Defensie
De NAVO-norm staat momenteel op 2 procent van het bruto binnenlands product. Nederland heeft deze norm pas recent behaald. Andere landen zoals Spanje, Luxemburg en Italië lopen nog achter. Zij worden aangespoord om minimaal naar de 2 procent toe te groeien. "Het is onacceptabel dat zij achterblijven."

Volgens de VVD-leider is er echter meer nodig. Gezien de Russische dreiging denkt de politica dat de defensie-uitgaven naar 3,5 procent moeten stijgen, wat voor Nederland betekent dat dit miljarden euro's extra per jaar kost. "Alleen door onze defensie en bondgenootschappen te versterken en resoluut op te treden tegen agressie, kunnen we de veiligheid van de Nederlanders waarborgen. Kiezen voor vrede betekent kiezen voor paraatheid," aldus Yeşilgöz. 

De uitgesproken wens van Yeşilgöz wordt niet breed ondersteund binnen de coalitie. PVV-leider Geert Wilders zei op X: "Extra geld voor defensie is voor de PVV zeker bespreekbaar, maar dat betekent ook aanzienlijke bezuinigingen op klimaat en andere hobby's van de VVD."