Moet het kabinet Schoof in actie komen tegen de acties van Israël in Gaza?
Gisteren zijn tienduizenden mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen het Israël-standpunt van het kabinet-Schoof en de oorlog in de Gazastrook. Ze roepen het kabinet op om in te grijpen om Israël te laten stoppen met het schenden van het oorlogsrecht. Moet het kabinet in actie komen tegen de acties van Israël in Gaza?
Artillerie IDF, moet het kabinet een rode lijn trekken? (@WikimediaCommons)
De demonstratie van zondag werd georganiseerd door diverse hulp- en mensenrechtenorganisaties en pro-Palestijnse groepen, waaronder Amnesty International, Artsen zonder Grenzen, Save the Children, Pax, Oxfam Novib, The Rights Forum en Plant een Olijfboom.
Begin april zaten de eerste vijf organisaties al rond de tafel met Schoof en minister Veldkamp van Buitenlandse Zaken. Michiel Servaes, directeur van Oxfam Novib, was na afloop diep geschokt dat het kabinet geen rode lijn wilde trekken. effectiever zijn.
Ongeveer anderhalve week geleden koos minister Veldkamp voor een strengere aanpak. Hij verklaarde nadrukkelijk dat Israël met de aanhoudende humanitaire blokkade van Gaza de mensenrechten en democratische waarden niet langer respecteert. Daarbij pleitte hij voor een Europees onderzoek naar de naleving van een verdrag tussen de EU en Israël.
Wat is het standpunt van het kabinet over Israël?
Het kabinet benadrukt het recht van Israël op zelfverdediging. Het vindt het van groot belang dat Israël zich kan beschermen tegen terrorisme en dat de Israëlische gijzelaars in Gaza worden vrijgelaten. Tot nu toe heeft het kabinet vooral gekozen voor steeds strengere diplomatieke veroordelingen en druk, maar niet voor sancties.
Dit komt deels doordat het politiek gevoelig ligt: de grootste regeringspartij PVV steunt Israël zonder voorwaarden. Daarnaast gelooft het kabinet dat Nederland als relatief klein land via diplomatie binnen de EU het meest kan bereiken.
De afgelopen weken heeft het kabinet echter een strengere houding aangenomen, tot ongenoegen van de PVV. Zo heeft Nederland de Israëlische ambassadeur op het matje geroepen en gedreigd nieuwe EU-afspraken over samenwerking met Israël te blokkeren als er geen onderzoek komt naar mogelijke mensenrechtenschendingen.
Minister Veldkamp zei hierover dat de "proporties volledig zoek lijken" in de manier waarop Israël zich verdedigt. Mensenrechtenorganisaties reageerden voorzichtig positief op deze nieuwe aanpak van het kabinet, waarbij voor het eerst concrete gevolgen voor Israël werden genoemd.