Moeten jonge kinderen minder naar digitale media kunnen kijken?
Vorig jaar keken kinderen van 0-6 jaar gemiddeld 111 minuten per dag naar digitale media. Dit jaar is dat zo'n 86 minuten per dag. Eén op de zes jonge kinderen kijkt ruim twee uur per dag filmpjes op een mobiel apparaat of televisie. Moeten jonge kinderen minder naar digitale media kunnen kijken?
Peuter met tablet (@Freepik-AI)
In veel gezinnen is hoe, wanneer en welke digitale media (tv, smartphones, tablet etc.) gebruikt worden een belangrijk onderdeel van de opvoeding. Meer dan de helft van de ouders bepaalt hoeveel schermtijd hun kind krijgt en bijna driekwart selecteert media die geschikt zijn voor de leeftijd van het kind. Opvallend is dat ouders vooral moeite hebben met het veranderen van hun éigen digitale mediagebruik. Dat is volgens onderzoek een gemiste kans, want ouders hebben een belangrijke voorbeeldrol als het gaat om gebalanceerd digitaal mediagebruik.
Het digitale mediagebruik verschilt erg tussen gezinnen met jonge kinderen. Bijna de helft van de jonge kinderen kijkt geen televisie en een nog groter deel bekijkt geen filmpjes op smartphones of tablets. Daar tegenover staat dat er veel kinderen zijn die meer dan 2 uur per dag bezig zijn met televisie kijken, filmpjes kijken en gamen.
Ook op welke momenten media gebruikt worden verschilt sterk tussen gezinnen. Eén op de vijf kinderen kijkt filmpjes tijdens het ontbijt. Ouders die dit toestaan noemen het vaak een moment van rust. Vooral wanneer zij weinig steun van een partner ervaren. Daarentegen staat wel vast dat jonge kinderen nog steeds twee keer zoveel tijd aan andere activiteiten besteden als aan digitale media.
Veel ouders zien digitale media als plezierig voor hun kinderen en laten hen media gebruiken ter ontspanning. Twee derde van de ouders kijkt regelmatig samen met hun kind televisie. Maar samen gamen of filmpjes kijken op mobiele apparaten gebeurt minder vaak. In plaats daarvan houden ouders vaker op afstand toezicht op het digitale mediagebruik van hun kinderen.
Ook kijken kinderen in de leeftijd 4 tot 6 jaar vaker zonder begeleiding. Mogelijk denken ouders dat hun kinderen dat op die leeftijd al heel goed alleen kunnen. Maar ook deze leeftijdsgroep heeft nog begeleiding nodig om media goed te begrijpen en er op een gezonde manier mee om te gaan. Samen kijken en praten over wat ze zien helpt bij hun taalontwikkeling en kritische denkvaardigheden.