Wat is data recovery en waarom heb je het nodig?

Er is bijna niks zo stressvol als gegevens kwijtraken van je telefoon, USB-stick of laptop. data recovery is het proces van het herstellen van verloren of beschadigde gegevens van een opslagapparaat. In dit artikel lees je meer over data recovery en wat de mogelijkheden zijn.

De grootste voordelen van data recovery op een rij

Er zijn verschillende factoren die kunnen zorgen voor het verlies van data, zoals een systeemcrash, een virusaanval, fysieke schade aan het opslagapparaat of de menselijke fout om per ongeluk data te verwijderen. Tegenwoordig bewaren we steeds meer belangrijke informatie op onze telefoons en harde schijven, waaronder video's, financiële gegevens, bedrijfsbestanden en andere belangrijke documenten. Als deze gegevens verloren gaan kan dat grote gevolgen hebben, zowel zakelijk als privé. Gelukkig zijn er professionele data recovery diensten beschikbaar die kunnen helpen om verloren gegevens terug te halen. Deze diensten maken gebruik van gespecialiseerde technologie en apparatuur om beschadigde opslagapparaten te herstellen en de verloren gegevens te redden. Als je merkt dat je gegevens verloren zijn gegaan, is het belangrijk om zo snel mogelijk een professionele data herstel service te benaderen. Zelf experimenteren kan de situatie namelijk alleen maar erger maken, als je per ongeluk de gegevens verder beschadigt of permanent verwijdert.

Dit is hoe data recovery werkt

Allereerst selecteer je je datadrager, oftewel of het om een harde schijf, USB-stick, telefoon, SD-kaart of een andere datadrager gaat. Als je niet zeker weet om welke datadrager het gaat, kun je contact opnemen met de medewerkers van de hersteldienst. Dan wordt er door de herstel service een diagnose gesteld. Je kunt aanspraak maken op een geheel vrijblijvende offerte, waarin duidelijk wordt om welk soort beschadiging het gaat, hoelang het duurt om de data te herstellen, wat het gaat kosten en waaruit de herstelwerkzaamheden bestaan. Een goede data herstel service zal een analyse van het opslagapparaat uitvoeren en altijd transparant zijn over wat er hersteld kan worden en wat niet. Dan komen we aan bij de recovery. De prijs hiervan is natuurlijk afhankelijk van de soort beschadiging, echter geldt altijd het “no cure no pay” principe. Dit houdt in dat je niet hoeft te betalen als het niet lukt om je data terug te halen. Als je wil bepalen welk bedrijf jou het beste van dienst kan zijn raden wij je aan om naar klantbeoordelingen te kijken. Op die manier kom je erachter hoe betrouwbaar een bedrijf is en of ze goede resultaten leveren. Mocht je jezelf dus in de situatie bevinden dat je belangrijke data kwijt bent geraakt, dan weet je nu wat je kunt doen om je data te redden. Niet geschoten is altijd mis.