[Euro 2012] De deelnemende landen

Niels (DerMeister)

Van 8 juni tot 1 juli 2012 zal in Oekraïne en Polen het Europees kampioenschap voetbal gehouden worden. Hieronder een overzicht van alle landen die zich wisten te plaatsen voor het EK-eindtoernooi.

Polen:

Het Poolse nationale elftal maakte pas in 2008 haar debuut op een EK-eindronde. Onder leiding van bondscoach Leo Beenhakker wist de ploeg zich een jaar eerder voor het eerst te kwalificeren. Tijdens het EK van 2008 was de eerste ronde de eindbestemming van de Poolse ploeg. In een groep met Kroatië, Duitsland en Oostenrijk eindigde de ploeg als laatste. In 2012 is Polen samen met Oekraïne gastheer van het EK, waardoor het automatisch geplaatst was voor het EK.

Oekraïne:

Voor Oekraïne betekent het EK 2012 het eerste Europese kampioenschap waaraan het land zal deelnemen. De Oekraïense ploeg neemt al vanaf 1994 deel aan de kwalificatietoernooi voor het EK, maar wist zich nog nooit te plaatsen voor een eindtoernooi. Aangezien het land samen met Polen het EK van 2012 organiseert, plaatste het Oekraïens voetbalelftal zich automatisch voor dit toernooi.

Duitsland:

Duitsland zal in 2012 voor de elfde keer meedoen aan een EK-eindtoernooi. In de jaren 1972, 1980 en 1996 wist het land zich te kronen tot Europees kampioen. In 2000 en 2004 waren de groepsfase het eindstation, terwijl het land vier jaar terug de finale weer wist te halen. Dankzij een doelpunt van Fernando Torres wist Spanje deze eindstrijd met 0-1 te winnen. De Duitsers wisten zich dit jaar als eerste land te plaatsen vanuit de EK-kwalificatiegroepen.

Nederland:

In 2012 doet Nederland voor de negende keer mee aan een EK-eindtoernooi. Het beste resultaat van Oranje dateert uit het jaar 1988. Destijds wist het Nederlands elftal zich te kronen tot Europees kampioen. Dankzij doelpunten van Ruud Gullit en Marco van Basten werd de Sovjet-Unie in de finale met 2-0 verslagen. Vier jaar later werd in Zweden bijna opnieuw de finale bereikt, maar verloor Oranje na strafschoppen van Denemarken. Tijdens het laatste EK werd Nederland in de kwartfinales uitgeschakeld door het Rusland van Guus Hiddink.

Italië:

Italië wist in haar historie eenmaal Europees kampioen te worden. Tijdens het EK '68 in eigen land werd Joegoslavië in twee duels verslagen. De eerste ontmoeting eindigde in 1-1 en zodoende moest een replay beslissing brengen. Daarin wonnen de Italianen, dankzij treffers van allround-topscorer Luigi Riva en Pietro Anastasi met 2-1. Vier jaar terug werd de ploeg in de kwartfinales uitgeschakeld door Spanje, nadat de Azzurri in de groepsfase ook al met maar liefst 3-0 onderuit ging tegen Nederland.

Spanje:

Spanje zal tijdens het EK van 2012 haar titel van vier jaar terug gaan verdedigen. In 2008 werd Duitsland in de finale, dankzij een doelpunt van Fernando Torres, met 0-1 verslagen. Ook in 1964 wist het land de titel op te eisen. In eigen land won de Spaanse ploeg destijds de eindstrijd met 2-1 van de Sovjet-Unie. Opvallend feit is dat Spanje zich de drie EK's daarna niet wist te kwalificeren. De Spaanse ploeg geldt volgend jaar, samen met Nederland en Duitsland, als de grootste kanshebbers voor de eindzege.

Engeland:

Vier jaar terug wist Engeland zich niet te kwalificeren voor het EK, aangezien het land in de kwalificaties als derde eindigden achter Rusland en Kroatië. De beste prestatie van Engeland op een EK-eindronde dateert uit 1968. In Italië behaalde de Engelse ploeg destijds de halve finales. Daarin was Joegoslavië met 1-0 te sterk. De Engelsen wonnen vervolgens wel de troostfinale met 2-0 van de Sovjet-Unie. Ook in 1996 werd in eigen land de halve eindstrijd bereikt. Na strafschoppen bleek de latere winnaar Duitsland net iets sterker.

Griekenland:

Griekenland doet in 2012 voor de vierde keer mee aan een EK-eindronde. Acht jaar terug wist het land zich in Portugal zeer verrassend te kronen tot Europees kampioen. De Grieken wisten in aanloop naar de finale onder meer Frankrijk en Tsjechië te verslaan. In de eindstrijd werd gastland Portugal, door een doelpunt van Angelos Charisteas, met 0-1 verslagen. Vier jaar terug was de eerste ronde het eindstation. In een groep met Spanje, Zweden en Rusland behaalden de Grieken zelfs geen één punt.

Rusland:

De Russische ploeg zal op het EK van 2012 met een Nederlandse bondscoach aantreden; Dick Advocaat. Vier jaar terug werd onder leiding van een andere Nederlander, Guus Hiddink, de beste prestatie tot nu toe behaald. Ten koste van Nederland wist Rusland de halve eindstrijd te bereiken. Daarin ging de ploeg vervolgens echter kansloos met 3-0 ten onder tegen de latere winnaar Spanje. Rusland doet in 2012 voor de vierde keer mee aan een EK-eindronde.

Denemarken:

De Denen doen in 2012 voor de vierde keer mee aan een EK-eindronde. Vier jaar terug wist het land zich niet te plaatsen. Denemarken eindigde destijds achter Spanje, Zweden en Noord-Ierland als vierde in de kwalificaties. Het beste resultaat op een EK boekten de Denen in 1992. Het land wist zich destijds in Zweden te kronen tot Europees kampioen. Nadat Denemarken in de halve eindstrijd al voor een stunt zorgde door titelhouder Nederland uit te schakelen, werd in de eindstrijd favoriet Duitsland met 2-0 aan de kant gezet.

Frankrijk:

Frankrijk werd in het verleden al tweemaal Europees kampioen, beide keren in eigen land. In 1984 werd Spanje in de finale met 2-0 verslagen, terwijl in 2000 na verlenging met 2-1 werd gewonnen van Italië. David Trézéguet scoorde destijds de golden goal in de 103e minuut. Vier jaar terug was de eerste ronde de eindbestemming. In een groep met Nederland, Italië en Roemenië eindigden de Fransen als derde. Frankrijk doet in Polen en Oekraïne voor de achtste keer mee aan een EK-eindronde.

Zweden:

Dankzij een 3-2 overwinning op Nederland plaatste Zweden zich als beste nummer twee van de kwalificaties voor het EK 2012. Zweden doet voor de vijfde keer mee aan een EK-eindronde en boekte het beste resultaat in 1992. In eigen land werd destijds de halve eindstrijd bereikt. Daarin werd echter met 2-3 van Duitsland verloren. In 2004 was Zweden dichtbij een evenaring van de prestatie uit 1992. In de kwartfinales werd echter na strafschoppen verloren van Nederland. Vier jaar geleden was de eerste ronde het eindstation.

Kroatië:

Het Kroaatse voetbalelftal wist zich voor de vierde keer te plaatsen voor een EK-einronde. De ploeg van bondscoach Slaven Bilic had hier wel een play-off tegen het Turkije van Guus Hiddink voor nodig, aangezien de Kroaten in de kwalificatiegroep las tweede eindigden achter Griekenland. In Turkije won Kroatië met 0-3 en thuis werden de Turken op 0-0 gehouden. Het beste resultaat op een EK boekte de Kroatische ploeg in 1996 en 2008. Destijds werden beide keren de kwartfinales gehaald. In 2004 kwam de ploeg niet verder dan de eerste ronde.

Tsjechië:

De Tsjechen doen vanaf 1994 mee aan de kwalificatietoernooien voor het EK en wisten zich alle keren te plaatsen voor de EK-eindronde. Tijdens hun eerste EK in 1996 bereikte de Tsjechische ploeg de finale, wat ook meteen de beste prestatie ooit is op een EK van de Tsjechen. Duitsland bleek in de eindstrijd met 2-1 te sterk. Doelman Petr Kouba ging in de verlenging opzichtig in de fout en zo scoorde Oliver Bierhoff de golden goal. Tsjechië had om het EK van 2012 te bereiken een play-off nodig tegen Montenegro. Beide ontmoetingen werden in winst omgezet (2-0 thuis en 0-1 uit).

Ierland:

Voor het eerst sinds 24 jaar wist de Ierse ploeg zich weer eens te plaatsen voor de EK-eindronde. Het is trouwens pas de tweede keer dat de Ieren mee zullen doen aan het EK. Alleen in 1988 was de ploeg er ook bij, maar destijds strandde Ierland al in de eerste ronde. Ook Ierland had een play-off nodig om zich te plaatsen voor het EK van 2012, aangezien het land in de kwalificatiegroep als tweede eindigde achter Rusland. Estland werd in eigen huis met 4-0 aan de kant gezet, terwijl in Estland met 1-1 werd gelijkgespeeld.

Portugal:

Portugal wist zich als laatste land te plaatsen voor het Euro 2012. Het land rekende in de play-offs af met Bosnië-Herzegovina. Na het 0-0 gelijkspel in Bosnië-Herzegovina, werd de klus in eigen huis geklaard. Mede door twee doelpunten van sterspeler Cristiano Ronaldo won Portugal met maar liefst 6-2. De Portugezen plaatsten zich daardoor voor de zesde keer voor een EK-eindtoernooi. De beste prestatie dateert uit 2004. In eigen land verloor Portugal de finale van Griekenland door een doelpunt van Angelos Charisteas.