Servers

Peter Breuls
Om dagelijks duizenden bezoekers, nieuwsberichten, reacties, topics en al het overige op FOK! te kunnen verwerken, hebben we een flink aantal servers nodig. Sinds 2004 draait de site op een tiental servers, die geheel in eigen beheer worden onderhouden.

Hosting
True verzorgt de internetconnectie en colocatie van het FOK! serverpark. De servers van FOK! zijn ondergebracht in een van de colocatie suites van True in Amsterdam, alwaar zij dubbel zijn aangesloten op het supersnelle True netwerk. Het robuuste netwerk van True beschikt over een capaciteit naar het internet van meer dan 20 Gigabit per seconde en is verbonden met de internet knooppunten van Amsterdam, Frankfurt, Brussel, Parijs en London.

Hardware
Vanwege de grootte van de site zijn de diverse taken, benodigd om FOK! te laten draaien, verdeeld over daarvoor bestemde servers. Momenteel zijn het er tien, in de volgende verdeling:

Webservers
De voorhoede van het serverpark wordt gevormd door vijf Dell PowerEdge 1425SC webservers. Ze zijn alle vijf gelijkwaardig geconfigureerd en serveren gezamenlijk het grootste deel van de FOK!sites.

Dell PowerEdge 1425SC webservers
Kathe, Myosotis, Aphrodite, Anarion & Elessar
Database
De inhoud van de sites wordt opgeslagen in MySQL 4.0 databases, die worden gehost op databaseserver Dane. Dane is een Dell PowerEdge van het type 2850 en draait op twee dual Xeons van 3,0 GHz en 6 GB geheugen. In de startblokken staat momenteel Alicia, een server die onlangs uit gebruik genomen is om vervangen te worden door Dane, maar die binnenkort Dane gaat versterken in de database-taken. Doel hiervan is niet al het database-werk van één server af te laten hangen, wat de schade bij uitval verkleint.

File- en mailserver
De bestanden, benodigd om FOK! te kunnen draaien, staan opgeslagen op fileserver Nandorin, en worden door middel van NFS gedistribueerd naar de webservers. Nandorin is een van de oudere servers in het rack, en heeft in het verleden dienst gedaan als database- en webserver. Momenteel wordt ook alle mail voor het fok.nl-domein door Nandorin verwerkt.

Backups en development
Voor het maken van backups hebben we een aparte machine staan. Deze server, Pelennor, kopieert 's nachts de inhoud van de databases, zodat deze data veilig is als Dane uitvalt. Voor de ontwikkeling van FOK! hebben we Athena, een server die tot de oudste uit het rack behoort, maar nog aardig meekan met z'n collega-servers. Hierop draaien de development-versies van de diverse sites, plus testprojecten.

Overige machinerie
Naast servers zijn in het rack ook switches, PDU's en een loadbalancer aanwezig. Deze loadbalancer, Morannon genaamd, draait net als de servers op Debian (zie onder) en dient als het punt waarop alle verzoeken binnenkomen en verdeeld worden over de vijf webservers.

Voor een overzicht van het complete rack, zie deze foto op Flickr. Door met je muis over de foto te gaan, kun je zien welke server waar hangt en wat-ie doet. Let erop dat er een elfde server op de foto staat. Dat is Andúril, die niet meer in gebruik is binnen FOK!.

Software
Het gros van de servers wordt bestuurd door Debian GNU/Linux of een bewerking ervan. Op dit OS wordt Apache gebruikt voor het webserver-werk, gecombineerd met PHP 4 voor de verwerking van dynamische pagina's. De PHP-software van alle sites, behalve het forum, wordt in-house volledig op maat gemaakt. Het forum draait sinds februari 2004 op Replique Discussion Environment.