Trump-regering overweegt drone-aanvallen op Mexicaanse drugskartels

Jippie

Tijdens zijn verkiezings campagne liet president Trump al weten de vermeende drugsstroom uit Mexico met alle mogelijke middelen te willen bestrijden. Daartoe heeft hij verschillende kartels laten classificeren als terroristische organisaties.

Trump had tijdens de verkiezingscampagne al beloofd dat hij drugskartels in Mexico zou classificeren als buitenlandse terroristische organisaties. Dienovereenkomstig wilde hij ook speciale troepen inzetten. Trump houdt het buurland medeverantwoordelijk voor de overvloed aan de opioïde fentanyl, die in de VS een ware plaag is en de dood van duizenden drugsverslaafden heeft veroorzaakt.

De regering Trump overweegt nu om drone-aanvallen uit te voeren op drugskartels in Mexico als onderdeel van een ambitieuze poging om criminele bendes te bestrijden die drugs over de zuidelijke grens smokkelen, volgens zes huidige en voormalige Amerikaanse militaire, wetshandhavings- en inlichtingenfunctionarissen met kennis van de zaak.

De besprekingen tussen functionarissen van het Witte Huis, het Ministerie van Defensie en de inlichtingendiensten, die zich nog in een vroeg stadium bevinden, hebben mogelijke drone-aanvallen tegen kartelfiguren en hun logistieke netwerken in Mexico met medewerking van de Mexicaanse regering besproken, aldus de bronnen.

De Trump-regering heeft nog geen definitieve beslissing genomen en geen definitieve overeenkomst bereikt over het bestrijden van de kartels. Een eenzijdige geheime actie, zonder toestemming van Mexico, zou een laatste redmiddel kunnen zijn, aldus de bronnen. Het is onduidelijk of Amerikaanse functionarissen de mogelijkheid van drone-aanvallen hebben besproken met de Mexicaanse regering. Als Mexico en de Verenigde Staten samen  drone-aanvallen of andere acties overeenkomen, zou dit niet de eerste keer zijn. Amerikaanse militairen en inlichtingendiensten hebben eerder samengewerkt met de Mexicaanse politie en het Mexicaanse leger.

Maar de huidige plannen van de Trump-regering zouden wel eens ongekend kunnen zijn, zowel wat betreft het aantal Amerikaanse personeelsleden als het gebruik van Amerikaanse onbemande vliegtuigen om personeel en bezittingen van het kartel te bombarderen.

Het Amerikaanse leger en de CIA hebben de surveillancevluchten boven Mexico drastisch opgevoerd om inlichtingen te verzamelen in de aanloop naar wat waarschijnlijk een grote campagne wordt tegen de kartels. De vluchten worden uitgevoerd met toestemming van Mexico, heeft de Mexicaanse president Claudia Sheinbaum gezegd.

Mexico probeert aan de eisen van de Amerikaanse president tegemoet te komen. Begin april kondigde president Claudia Sheinbaum aan dat ze nog meer lijsten zou samenstellen met namen van vermoedelijke drugsdealers voor uitlevering aan de VS. In februari droeg Mexico bijna 30 veroordeelden of verdachten met vermeende banden met gewelddadige drugskartels over aan de Amerikaanse autoriteiten.