Warmste maart in Europa sinds het begin van de metingen

Jippie

Volgens gegevens van de EU-klimaatdienst Copernicus was vorige maand de warmste maart in Europa sinds het begin van de metingen. De gemiddelde temperatuur op het continent was 6,03 graden, 2,41 graden boven het gemiddelde voor de vergelijkbare periode van 1991 tot 2020.

Volgens Copernicus was het wereldwijd de op één na warmste maart ooit gemeten. Volgens de dienst was het ook de 20e maand in de afgelopen 21 maanden waarin de gemiddelde temperatuur wereldwijd meer dan 1,5 graden boven het pre-industriële niveau lag.

Meer droogte
Het was ook droger dan normaal, vooral in Centraal-Europa. De negatieve effecten zijn nu al voelbaar. De klimaatdienst Copernicus van de Europese Unie publiceert regelmatig temperatuurgegevens. De bevindingen zijn gebaseerd op computergegenereerde analyses waarin metingen van satellieten, schepen, vliegtuigen en weerstations over de hele wereld zijn verwerkt. De gebruikte gegevens gaan terug tot 1950, maar er zijn ook enkele eerdere gegevens beschikbaar.

Maximale verhoging van 1,5-graad niet meer haalbaar
Het internationale doel om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden ten opzichte van pre-industriële tijden wordt nu als vrijwel onhaalbaar beschouwd. Het jaar 2024 heeft de barrière van 1,5 graad al doorbroken. De doelstelling wordt pas officieel als niet gehaald beschouwd na een aantal jaren van overschrijding.

Droogte (@ Pixabay)
Droogte (@ Pixabay)