Onderzoek: Apen gaan nooit literatuur schrijven
Twee Australische wiskundigen hebben de beroemde “infinite monkey theorem” onder de loep genomen en wat blijkt? Onze universele vrienden, de chimpansees, kunnen in hun hele leven niet eens een kort gedicht van Shakespeare typen, laat staan zijn volledige werken. De theorie zegt dat een aap met oneindig veel tijd op basis van willekeurige aanslagen op een een typemachine uiteindelijk alle werken van Shakespeare zou kunnen produceren, maar het team van Stephen Woodcock en Jay Falletta heeft ontdekt dat dit tijdsbestek de levensduur van het universum ruim overstijgt. Kort gezegd: het is wiskundig waar, maar praktisch gezien misleidend.
Ze hebben zelfs berekeningen gemaakt op basis van de huidige populatie van 200.000 chimpansees wereldwijd. Zelfs als elk van hen 24/7 achter een typemachine zou zitten met een snelheid van één toets per seconde, dan zouden ze het einde van het universum nog steeds niet halen om ook maar één van Shakespeare's werken te voltooien. De kans dat een enkele chimpansee binnen zijn levensduur het woord “bananen” zou typen? Slechts 5%. En een willekeurige zin als 'Ik aap, dus ik ben' ? Eén op 10 miljoen miljard miljard.
Waarom zo weinig kans? De berekeningen houden rekening met het uiteindelijke einde van het universum, zoals we dat nu begrijpen: de hitte-dood theorie. Ondanks de naam betekent het eigenlijk dat alles langzaam zal afkoelen en uitdoven. Woodcock legt uit dat de beroemde theorem misschien mooi klinkt, maar net zoals andere probabiliteitspuzzels wringt het flink wanneer je het toepast op de echte beperkingen van ons universum.
Ter Illustratie (Afbeelding: Dall-E / FOK.nl)