15 maanden cel voor roekeloos rijden

Jippie

De rechtbank in Rotterdam heeft vandaag een 33 jarige man veroordeeld voor het aanrijden van een voetganger op een zebrapad. De voetganger is daarbij ernstig gewond geraakt. De verdachte krijgt 15 maanden celstraf opgelegd waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

Daarnaast mag hij 3 jaar lang geen motorrijtuig besturen en moet hij het slachtoffer 15.000 euro betalen. De straf valt hoger uit dan de eis van de officier. Daar bovenop moet de verdachte een eerder opgelegde voorwaardelijke celstraf van 2 weken uitzitten.

Aangesproken op zijn rijgedrag
De aanrijding vond plaats in de vroege ochtend van 23 april 2023. Enkele minuten voor het ongeval was de verdachte door verbalisanten aangesproken op zijn rijgedrag. Hij reed toen met hoge snelheid af op een voetgangersoversteekplaats waar die verbalisanten, met groen licht, overstaken en hij moest hard remmen om een aanrijding met die verbalisanten te voorkomen. 

Rood stoplicht
Nadat hij deze verbalisanten had toegezegd zijn auto aan de zijkant van de weg te zetten, is hij met hoge snelheid weggereden. Hij reed daarbij met een snelheid van ongeveer 72 kilometer per uur, waar 50 kilometer per uur was toegestaan. Vervolgens is hij door een voor hem geldend rood stoplicht gereden, waarna hij het slachtoffer heeft aangereden terwijl deze groen licht had en op een zebrapad overstak. 

Hulpeloze toestand
De verdachte is na het ongeval doorgereden en heeft het slachtoffer in hulpeloze toestand achtergelaten. Dit alles terwijl de verdachte enkele dagen voorafgaand aan het ongeluk ervan op de hoogte was gebracht dat hij geen auto mocht rijden, omdat het CBR hem niet rijgeschikt achtte.

Zwaar letsel
Het slachtoffer heeft als gevolg van dit ongeval zwaar lichamelijk letsel opgelopen, onder meer een schedelbasisfractuur, een hersenbloeding, een klaplong en meerdere botbreuken. 

Eerder in de fout
Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank meegewogen dat de verdachte in het verleden vaker ernstig gevaarlijk rijgedrag heeft vertoond.