Hadrosauriër kwam ook in Chili voor

Jippie

Onderzoekers hebben voor het eerst in Chili de overblijfselen van een eendensnaveldinosaurus ontdekt. Hieruit blijkt dat hadrosauriërs, d.w.z. eendensnaveldinosaurussoorten, heel lang geleden ook in Chileens Patagonië leefden. Eerder was het al bekend dat hadrosauriërs tijdens het Krijt in Noord-Amerika, Azië en Europa voorkwamen.

De soort 'Gonkoken nanoi' zijn "slank uitziende dinosaurussen die zowel op twee als op vier poten kunnen staan om vegetatie op hoogte en op de grond te bereiken", zei de directeur van het paleontologische netwerk van de Universiteit van Chili, Alexander Vargas. Hij was betrokken bij een studie gepubliceerd in het tijdschrift Science Advances. Volgens dit zou de dinosaurus vier meter lang kunnen zijn en een ton wegen en 72 miljoen jaar geleden geleefd hebben.

De overblijfselen van de 'Gonkoken nanoi' waren al in 2013 ontdekt, gevolgd door jaren van onderzoek. Het is de vijfde dinosaurussoort die in Chili is ontdekt. De naam 'Gonkoken' betekent 'lijkend op een eend of een zwaan' in de taal van de oorspronkelijke bewoners van de regio.