Griekse verkiezingswinnaar Mitsotakis wil nieuwe verkiezingen

Jippie

Premier Mitsotakis heeft de verkiezingen duidelijk gewonnen, maar het is niet genoeg voor een eenmansregering. Nu zijn er nieuwe verkiezingen waarbij gewijzigde regels in het voordeel van de conservatieve politicus zouden kunnen werken. 

De verkiezingswinnaar zorgde snel voor duidelijkheid. Direct aan het begin van zijn ontmoeting met president Katerina Sakellaropoulou maakte Kyriakos Mitsotakis duidelijk dat hij, op basis van de huidige verkiezingsuitslag, niet als premier wil werken en geen regeringsvormend mandaat zal accepteren. "Ik ben van plan het verkennende mandaat terug te geven, zodat we nieuwe verkiezingen kunnen starten", kondigde de vorige regeringsleider aan.

Mitsotakis gaat hier all-in in en gokt erop dat hij de absolute meerderheid die hij gisteravond misliep kan behalen bij nieuwe verkiezingen. Met zijn Nea Dimokratia haalde hij een grote verkiezingsoverwinning, met 40,8 procent en een verbetering ten opzichte van vier jaar geleden. Toch komt Mitsotakis uiteindelijk vijf zetels tekort om alleen te kunnen regeren, zonder coalitiepartner. De 55-jarige speculeert er nu op dat de sterkste partij bij nieuwe verkiezingen 20 extra parlementszetels krijgt vanwege de gewijzigde regels.

De nieuwe verkiezingen zouden al op 25 juni kunnen plaatsvinden. 

De conservatieve Nea Dimokratia had 40,8 procent van de stemmen gekregen. De belangrijkste tegenstander is Syriza, deze partij zakte gisteren met zo'n 11 procentpunt naar 20,1 procent van de stemmen. 

Bijna tien miljoen mensen waren stemgerechtigd. Volgens AFP was de opkomst bij de verkiezingen 60 procent.